ΤΕΧΝΗ

Αφιέρωμα στην Αγγελική Χατζημιχάλη

Δημοσίευση 26 Νοεμβρίου 2015, 13:46 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2015, 15:46
Αφιέρωμα στην Αγγελική Χατζημιχάλη
Facebook Twitter Whatsapp

Μια έκθεση για τα 50 χρόνια από το θάνατο της μεγάλης λαογράφου στο σπίτι-μουσείο που φέρει το όνομά της στην Πλάκα.

Μια έκθεση για τα 50 χρόνια από το θάνατο της μεγάλης λαογράφου στο σπίτι-μουσείο που φέρει το όνομά της στην Πλάκα.

Για την Αγγελική Χατζημιχάλη και την προσφορά της στην αποτύπωση και τη μελέτη της ελληνικής λαϊκής τέχνης έχουν γράψει πολλοί. Για το συγγραφικό και ερευνητικό έργο της και τις συλλογές που στεγάζονται στο εξαιρετικής αισθητικής μουσείο, έργο του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου, το οποίο ήταν κάποτε η οικία της ίδιας και της οικογένειάς της, καθώς και για την κοινωνική προσφορά της μέσω του οικοτροφείου «Ελληνικό Σπίτι» που επί 40 χρόνια εκπαίδευε γυναίκες στις λαϊκές τέχνες.

Όμως, μια υπενθύμιση δεν βλάπτει. Ιδιαίτερα φέτος, που συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο της λαογράφου. Με αυτή την ευκαιρία λοιπόν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων οργανώνει μια μεγάλη επετειακή έκθεση, με εκθέματα από την πολύχρονη εργασία της, από το 1920 έως τον θάνατό της.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε τρεις θεματικές ενότητες: «Οι Σαρακατσάνοι», «Η Σκυριανή Τέχνη» και «Το Ελληνικό Σπίτι». Κάθε ενότητα θα αποτελεί αφορμή για μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που σκοπό θα έχουν να ρίξουν φως στα ευρήματα και τις διαπιστώσεις της λαογράφου. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η ενότητα «Σαρακατσάνοι», αφού το ομότιτλο έργο της Χατζημιχάλη που κυκλοφόρησε το 1957, θεωρείται ένα από τα θεμελιώδη έργα της ελληνικής λαογραφίας. Η συγκεκριμένη θα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από τη ζωή των Σαρακατσαναίων από τις αρχές του 20ου αιώνα, αυθεντικές σαρακατσάνικες φορεσιές και αντικείμενα της καθημερινής διαβίωσής τους σε μια προσπάθεια αναπαράστασης στιγμών από τον τρόπο που ζούσαν στο παρελθόν.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

«Αγγελική Χατζημιχάλη, 50 χρόνια από τον θάνατό της», Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 210 3243987, 210 3243972. Διάρκεια έκθεσης:   29 Νοεμβρίου 2015 έως 4 Σεπτεμβρίου 2016. Ελεύθερη είσοδος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ., ομιλία με θέμα «Αγγελική Χατζημιχάλη, η μάνα της ελληνικής λαογραφίας - 50 χρόνια από το θάνατό της» από το Νίκο Καρρά, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Μπενάκη και τη Σταυρούλα Πισιμίση, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Μπενάκη.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr