ΤΕΧΝΗ

Διαχρονική Λάρισα

Δημοσίευση 27 Νοεμβρίου 2015, 12:43 / Ανανεώθηκε 27 Νοεμβρίου 2015, 12:43
Διαχρονική Λάρισα
Facebook Twitter Whatsapp

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας εγκαινιάζεται μετά από χρόνια περιπετειών το Σάββατο 28 Νοεμβρίου από τον υπουργό Πολιτισμού και αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά.

 

 

 

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας εγκαινιάζεται μετά από χρόνια περιπετειών το Σάββατο 28 Νοεμβρίου από τον υπουργό Πολιτισμού και αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Στο παρά πέντε διέφυγε τον κίνδυνο να γίνει διαχρονικό, όνομα και πράγμα, το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας. Το κτίριο που προκηρύχθηκε το 1984, θεμελιώθηκε το 1996 και ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά το 2006 θα εγκαινιαστεί τελικά αύριο, Σάββατο 28 Νοεμβρίου, από τον αρμόδιο υπουργό.

Το πώς και το γιατί των διαδοχικών καθυστερήσεων δεν θα το κρίνουμε. Είναι καθεστώς άλλωστε, κομμάτι αναπόσπαστο του νέου ελληνικού «πολιτισμού», με την ευρεία έννοια του όρου. Ας ασχοληθούμε με το μόνο φωτεινό σημείο σε μία κατά τα’ άλλα σκοτεινή υπόθεση: το μουσείο επιτέλους παραδίδεται στο κοινό.

Τι σημαίνει αυτό; Το μουσείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και σε αυτό συγκεντρώνονται εκθέματα από όλη τη Θεσσαλία από την παλαιολιθική εποχή έως τα νεώτερα χρόνια –εξ ου και η επωνυμία Διαχρονικό. Τα εκθέματα κατατάσσονται σε 11 ενότητες που αναπτύσσονται σε έναν ενιαίο χώρο 1.500 τ.μ.

Στόχος των επιμελητών του μουσείου είναι να φωτίσουν τις διαφορετικές όψεις της ζωής στην περιοχή, οικονομική, πολιτιστική και θρησκευτική: Από τη γένεση του δωδεκάθεου, τις πληθυσμιακές μετακινήσεις, τον αγροτικό βίο έως το εμπορικό φαινόμενο των Αμπελακίων, τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, την δημιουργία ισχυρών αστικών κέντρων και άλλα.

Τα ευρήματα κάθε ενότητας υποστηρίζονται από εποπτικό υλικό, κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο.