ΤΕΧΝΗ

Μνημόνιο πολιτισμού με το Κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης

Δημοσίευση 1 Φεβρουαρίου 2016, 17:40 / Ανανεώθηκε 1 Φεβρουαρίου 2016, 17:40
Μνημόνιο πολιτισμού με το Κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης
Facebook Twitter Whatsapp

Μυκηναϊκός πολιτισμός στην Καρλσρούη, Jugendstil στην Αθήνα -Τα δύο κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα που προβλέπει η συμφωνία.

Μυκηναϊκός πολιτισμός στην Καρλσρούη, Jugendstil στην Αθήνα -Τα δύο κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα που προβλέπει η συμφωνία.

Ανταλλαγές πολιτιστικών αγαθών, συνέδρια αλλά και φρένο στην αρχαιοκαπηλία προβλέπει το κείμενο συνεργασίας που υπέγραψαν την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στη Στουτγάρδη οι εκπρόσωποι των υπουργείων Πολιτισμού της Ελλάδας και της Βάδης – Βυρτεμβέργης, η κα Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και ο κ. Jürgen Walter.

Αναλυτικά, η συμφωνία, η οποία έρχεται να εφαρμόσει κείμενο πλαισίου συνεργασίας, που είχε υπογραφεί το 2014, μεταξύ των δύο μερών, προβλέπει:

  • Την οργάνωση μεγάλης έκθεσης, με θέμα τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό, με έμφαση στα νέα δεδομένα της επιστημονικής έρευνας, στο Κρατικό Μουσείο της Βάδης στην Καρλσρούη, το φθινόπωρο του 2018. Της έκθεσης θα προηγηθεί σημαντικό επιστημονικό συνέδριο με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στην μυκηναϊκή αρχαιολογία ερευνητών, το οποίο θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο της Χαïδελβέργης το φθινόπωρο του 2017.
  • Την οργάνωση και μεταφορά στην Αθήνα έκθεσης, που θα είναι αφιερωμένη στο καλλιτεχνικό – αισθητικό ρεύμα του Jugendstil, την άνοιξη του 2017.
  • Οι παραπάνω δράσεις θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από τη Γερμανική πλευρά.
  • Επιπροσθέτως, προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει, τόσο στη Χαϊδελβέργη όσο και στο Κρατικό Μουσείο της Βάδης, ειδική φωτογραφική έκθεση με κεντρικό θεματικό άξονα την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας. Η συγκεκριμένη δράση κρίνεται απολύτως απαραίτητη, αφού η ευαισθητοποίηση της γερμανικής κοινής γνώμης σε θέματα παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών καθώς και το νέο γερμανικό και ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου στα γεωγραφικά όρια της Γερμανίας.
     

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr