ΤΕΧΝΗ

Έργα του μεξικανού χαράκτη Χοσέ Γουαδελούπε Ποσάδα στην πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων

Δημοσίευση 20 Φεβρουαρίου 2016, 23:01 / Ανανεώθηκε 20 Φεβρουαρίου 2016, 11:46
Έργα του μεξικανού χαράκτη Χοσέ Γουαδελούπε Ποσάδα στην πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων
Facebook Twitter Whatsapp

Με την έκθεση «100 Χρόνια Χοσέ Γουαδαλούπε Ποσάδα» ανοίγει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, από την 1η Μαρτίου έως τις 31 Μαρτίου.

Με την έκθεση «100 Χρόνια Χοσέ Γουαδαλούπε Ποσάδα» ανοίγει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, από την 1η Μαρτίου έως τις 31 Μαρτίου.

Η περιοδεύουσα ανά τον κόσμο έκθεση- φόρος τιμής στον Ποσάδα (1852 - 1913), συγκεντρώνει αντιπροσωπευτικά έργα της ευρείας και πολυποίκιλης εικαστικής παραγωγής του καλλιτέχνη που θεωρείται ο δημιουργός της λαϊκής μεξικάνικης εικονογραφίας και κατά τον Κάρλος Φουέντες, «ο καλύτερος χαράκτης της ισπανόφωνης Αμερικής».

Όπως σημειώνει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, επιμελητής της έκθεσης στην Αθήνα:

«Ο Ποσάδα επινοεί μια καινούργια εικαστική γλώσσα όπου συνθέτει με τεράστια πρωτοτυπία και τόλμη γραφές και εικόνες που ονομάζει σκελετούς. Με το καινούργιο αυτό εικαστικό ιδίωμα ανασκαλεύει στο έργο του κριτικά λαϊκές εικονογραφήσεις, θρύλους, οικογενειακές τραγωδίες, θρησκευτικά τελετουργικά, εμπορικές διαφημίσεις, λαϊκές παραστάσεις, εγκλήματα του αστυνομικού δελτίου και γεγονότα από την πολιτική ιστορία της εποχής του. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η πολιτική και κοινωνική κριτική του έργου του, προετοιμάζοντας τη Μεξικανική Επανάσταση, μέσα από την σχέση του με τον Αιμιλιάνο Ζαπάτα και του κινήματος των Ζαπατίστας κατά των ντόπιων τσιφλικάδων και της πλουτοκρατίας. Ο Ποσάδα κατόρθωσε να επινοήσει μια προσωπική μυθολογία με πρωταγωνιστές την κοινωνική κριτική και τα πιο βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα, ανανεώνοντας ριζοσπαστικά τις τεχνικές και μεθόδους της χαρακτικής και της τέχνης γενικότερα. Η διεθνής επιρροή του έργου του υπήρξε άμεση και καταλυτική πρώτα σαν εικονογράφος, μέσα από τον περιοδικό τύπο, τα σατυρικά περιοδικά και τις καρικατούρες που κυκλοφόρησαν διεθνώς στο τέλος του 19ου αιώνα και σε συνέχεια διαμόρφωσαν τις νεωτέρες τάσεις, ανάγοντας τη προσωπικότητά του σε σύγχρονο καλλιτέχνη, όπως μαρτυρά ο θαυμασμός με τον οποίον τον τιμούν από τον Ντιέγκο Ριβέρα ως τον Αντρέ Μπρετόν. Σήμερα πια η μορφή του Ποσάδα, σαν χαράκτης και σαν καλλιτέχνης, στέκεται δίπλα στον Χόγκαρθ, τον Γκόγια, τον Ντωμιέ και τον Χοκουσάι».

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις - συζητήσεις γύρω από το έργο του Ποσάδα, στο χώρο της έκθεσης, στις 8 και 22 Μαρτίου, στις 19:00.

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού και την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών του Μεξικού, της Μεξικάνικης Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας για την Ανάπτυξη και του Ιδρύματος Posada.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Athens Print Fest/Third edition μπορείτε να το δείτε στο www.athensprintfest.gr και στο www.opanda.gr