ΤΕΧΝΗ

Ai Weiwei καλεί Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης

Δημοσίευση 18 Μαΐου 2016, 17:11 / Ανανεώθηκε 19 Μαΐου 2016, 11:34
Ai Weiwei καλεί Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης
Facebook Twitter Whatsapp

Ο διάσημος κινέζος εικαστικός καλλιτέχνης στην πρώτη έκθεσή του στην Ελλάδα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκάλεσε τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης να συμμετέχει με έργα μελών της για το προσφυγικό

Ο διάσημος κινέζος εικαστικός καλλιτέχνης στην πρώτη έκθεσή του στην Ελλάδα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκάλεσε τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης να συμμετέχει με έργα μελών της για το προσφυγικό

Θα είναι αναμφισβήτητα το εικαστικό γεγονός του καλοκαιριού. Μιλάμε για την έκθεση του Ai Weiwei στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 20 Μαΐου. Την πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη στη χώρα μας και τη μοναδική έως τώρα που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο. Και παρότι ο κινέζος superstar της τέχνης δεν είναι αρεστός σε όλους –κατά περίπτωση ούτε στις αρχές της χώρας του-, δεν θα υπάρξει Αθηναίος φιλότεχνος ή έστω δήθεν φιλότεχνος που δεν θα υποβάλει τα σέβη του στον μαέστρο της πολιτικής τέχνης και της τέχνης της διαμαρτυρίας σήμερα.

Ο Ai Weiwei βρέθηκε το καλοκαίρι στη Λέσβο για να αποκτήσει προσωπική εμπειρία της κατάστασης που επικρατούσε εκεί με τους χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι ξεβράζονταν καθημερινά στις ακτές του νησιού. Τις εντυπώσεις του τις κατέγραψε με τον τρόπο που ο ίδιος ξέρει: σε μια εικόνα. Παράλληλα έγινε μάρτυρας της εναγώνιας προσπάθειας των κατοίκων του νησιού που, σοκαρισμένοι από την τραγωδία που ξετυλίγονταν μπροστά στα μάτια τους, έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να προσφέρουν άσυλο στους συνανθρώπους τους.

Το δράμα των προσφύγων απαθανάτισαν οι εκατοντάδες φωτορεπόρτερ που κατασκήνωσαν το καλοκαίρι στο νησί, τροφοδοτώντας την απληστία των Μέσων Όμως, η πιο πλήρης κάλυψη των γεγονότων προήλθε από τα μέλη της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, ερασιτέχνες ως επί το πλείστον, οι οποίοι υπήρξαν ακούσιοι μάρτυρες του δράματος από την πρώτη ημέρα.

Οι φωτογραφίες του εκτέθηκαν πριν από κάποιους μήνες στον χώρο όπου φιλοξενείται η Εταιρεία στη Μυτιλήνη και τώρα, κατόπιν πρόσκλησης του Ai Weiwei, θα εκτεθούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο της έκθεσης του καλλιτέχνη. Οι φωτογραφίες που θα εκτεθούν είναι των μελών της ΦΕΜ Στρατή Τσουλέλλη, Πέτρου Τσακμάκη, Δημήτρη Φωτίου, Μιχάλη Μπάκα, Θωμά Μαμάκου και  Ηλία Μάρκου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή  20 Μαΐου και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις  30 Οκτωβρίου 2016.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr