ΤΕΧΝΗ

Ζωγραφικό Καταφύγιο-Sanctuary στο Λουτρό των Αέρηδων

Δημοσίευση 18 Μαΐου 2016, 18:27 / Ανανεώθηκε 18 Μαΐου 2016, 18:27
Ζωγραφικό Καταφύγιο-Sanctuary στο Λουτρό των Αέρηδων
Facebook Twitter Whatsapp

Μια έκθεση της ζωγράφου Τίνας Καραγεώργη με αφορμή το προσφυγικό στο Λουτρό των Αέρηδων του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φ. Ανωγειανάκη

Μια έκθεση της ζωγράφου Τίνας Καραγεώργη με αφορμή το προσφυγικό στο Λουτρό των Αέρηδων του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φ. Ανωγειανάκη

Με τίτλο «Καταφύγιο-Sanctuary», πολυσυλλεκτικό εικαστικό λεξιλόγιο και αφορμή από τις πρόσφατες εξελίξεις στο προσφυγικό, η ζωγράφος Τίνα Καραγεώργη, από τις πιο σημαντικές εικαστικούς της γενιάς της, υλοποίησε μια εντυπωσιακή εγκατάσταση για τη συνύπαρξη ανθρώπων και πολιτισμών, τη διαφορετικότητα και τα σύμβολα της διαφορετικότητας στο Λουτρό των Αέρηδων.

Η εγκατάσταση που αποτελείται από πανό στα οποία γράφονται ελεύθερα οι λέξεις «ζω» και «ανάσα» σε διαφορετικές γλώσσες έχει αναφορές στην ιστορία του χώρου -μνημείο που χρονολογείται από την  εποχή της Τουρκοκρατίας- αλλά και στη σημερινή πραγματικότητα. Με εργαλείο τη γραφή, η ζωγράφος προχωράει σε έναν αναστοχασμό πάνω στην αυθαίρετη επιβολή αλλότριων προτύπων και δύναμης σε ανθρώπους και πολιτισμούς ιστορικά διαφορετικούς αντιδιαστέλλοντάς τα με το μήνυμα της αλληλοαποδοχής και του σεβασμού.

Οι άνθρωποι συμβολικά απεκδυόμενοι των εξωτερικών συμβόλων της διαφορετικότητας, αφήνονται να συνυπάρχουν αρμονικά και συμμετέχουν σε ένα «τελετουργικό» όπου ο χώρος του Λουτρού λειτουργεί σαν καταφύγιο για το σώμα και την ψυχή.

Η έκθεση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Μαζί» που αποσκοπεί στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό ζήτημα. Η δράση αποτελεί συνέργεια τριών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας και του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Να σημειωθεί εδώ πως το Λουτρό των Αέρηδων αποτελεί μέρος του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης το οποίο αναμένεται να επαναλειτουργήσει τους επόμενους μήνες στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του στο Μοναστηράκι.

Καταφύγιο-Sanctuary της Τίνας Καραγεώργη, Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα, Αθήνα. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 21 Μαΐου- 4 Ιουλίου 2016, καθημερινά 8.00 π.μ. – 15.00 μ.μ. εκτός Τρίτης. Πληροφορίες: 210 3244340, www.melt.gr