current views are: 11

8 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση16:59

Αρχαίοι χρησμοί στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το αρχαιότερο μαντείο της χώρας, η Δωδώνη, αποκαλύπτει τα μυστικά του στους Αθηναίους σε μια έκθεση που αξίζει να επισκεφτείτε.

Δημοσίευση 16:59’

Το αρχαιότερο μαντείο της χώρας, η Δωδώνη, αποκαλύπτει τα μυστικά του στους Αθηναίους σε μια έκθεση που αξίζει να επισκεφτείτε.

Το αρχαιότερο μαντείο της χώρας, η Δωδώνη, αποκαλύπτει τα μυστικά του στους Αθηναίους σε μια έκθεση που αξίζει να επισκεφτείτε.

Το Μουσείο της Ακρόπολης το 2015 εγκαινίασε μια σειρά περιοδικών εκθέσεων σε συνεργασία με τα περιφερειακά μουσεία της χώρας που θα επιτρέψουν στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας να γνωρίσουν, έστω και εξ αποστάσεως, τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Η αρχή έγινε με τη Σαμοθράκη –όποιος δεν είδε την έκθεση, έχασε!- και τώρα σειρά έχει η Δωδώνη, το αρχαίο θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο των Πελασγών, ιερό του Δία και της Διώνης και μαντείο.

Η έκθεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και περιλαμβάνει εκθέματα από τις συλλογές του Μουσείου Ιωαννίνων και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Συλλογή Καπράλου) είναι οργανωμένη ως ένα αφήγημα που ξεκινάει από την ύστερη εποχή του χαλκού.

Περιηγούμενος την έκθεση ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να μυηθεί στην ταυτότητα των πρώτων κατοίκων, στην αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης και στην καθιέρωση της λατρείας του Διός. Κεντρικό θέμα θα είναι η μαντική βελανιδιά που με το θρόισμα των φύλλων της απαντούσε στα αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για τα μελλούμενα. Τους χρησμούς αποκρυπτογραφούσαν ακόμη οι ιερείς από τους ήχους χάλκινων λεβήτων και το κρώξιμο των περιστεριών εξ’ ου και ο τίτλος της έκθεσης «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων».

Επίσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα μολύβδινα ελάσματα πάνω στα οποία οι προσκυνητές χάραζαν τα ερωτήματα τα οποία ήθελαν τα υποβάλουν στο μαντείο: ερωτήματα για το εμπόριο, τα χρέη, τα περιουσιακά, τα δικαστήρια, την υγεία, την απόκτηση παιδιών, τον επικείμενο γάμο, την προίκα και τη χηρεία. Επίσης τμήματα από χάλκινους ανδριάντες, επωμίδες, τελαμώνες, ξίφη, αφιερώματα αυτών που ωφελήθηκαν ή ζητούσαν τη βοήθεια των θεών.

Τέλος, δύο εκθέματα από το Μουσείο Ακρόπολης θα παρουσιάζουν τις σχέσεις της Δωδώνης με την Αθήνα.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων. Σε μεγάλη οθόνη στον εκθεσιακό χώρο θα παρουσιάζεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό του περιβάλλον.

 «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων», Μουσείο Ακρόπολης,  Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα, τηλ. 210 9000900,  www.theacropolismuseum.gr, 20 Ιουνίου 2016 έως 10 Ιανουαρίου 2017