ΤΕΧΝΗ

Οι Κινέζοι έρχονται στο Μουσείο Μπενάκη

Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2016, 16:54 / Ανανεώθηκε 8 Ιουνίου 2016, 19:37
Οι Κινέζοι έρχονται στο Μουσείο Μπενάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Η έκθεση «Κεραμική από την Κίνα» που ανοίγει στο κοινό στις 8 Ιουνίου με κομμάτια από την συλλογή του Γεώργιου Ευμορφόπουλου είναι ένα παράθυρο στον πολιτισμό της πιο πολυπληθούς χώρας στον κόσμο

Η έκθεση «Κεραμική από την Κίνα» που ανοίγει στο κοινό στις 8 Ιουνίου με κομμάτια από την συλλογή του Γεώργιου Ευμορφόπουλου είναι ένα παράθυρο στον πολιτισμό της πιο πολυπληθούς χώρας στον κόσμο

Έως τις 4 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση «Κεραμική από την Κίνα» που ανοίγει τις επόμενες ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη. Μια έκθεση με σπάνια έργα από τη συλλογή-δωρεά του Γεώργιου Ευμορφόπουλου, ενός πολύ σημαντικού συλλέκτη που αναγνώρισε εγκαίρως τη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς, ο οποίος συγκέντρωσε στη διάρκεια της ζωής 800 περίπου αντικείμενα ηλικίας από την 3η χιλιετία π.Χ.

Η συλλογή Ευμορφόπουλου περιελήφθη στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Μπενάκη τη δεκαετία του ’30 και εκτίθονταν ως τη δεκαετία του ’80 όταν «αποσύρθηκε» από την κοινή θέα.  Όμως, πολλά κομμάτια της διέγραψαν τη δική τους «ένδοξη» πορεία σε σημαντικές εκθέσεις του εξωτερικού.

Τώρα, 35 χρόνια μετά από την τελευταία τους έκθεση στην Ελλάδα, 88 αριστουργήματα της συλλογής αποτελούν τον κορμό μια σημαντικής έκθεσης για την κινέζικη τέχνη και των πολιτισμό. Μοναδικά αντικείμενα κεραμικής από τη νεολιθική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.) έως την πτώση της δυναστείας Τσινγκ το 1911 φωτίζουν τις σχέσεις της Κίνας με την υπόλοιπη Ασία και τη Δύση, αναδεικνύοντας πτυχές μιας ταραχώδους ιστορίας 5.000 χρόνων. Παράλληλα, τα ίδια αντικείμενα διηγούνται την ιστορία του συλλέγειν στην Ευρώπη των νεότερων χρόνων.

Την έκθεση θα συνοδεύουν έκδοση στα αγγλικά και ένα μικρό βιβλίο-οδηγός στα ελληνικά. Η αγγλική έκδοση China Rediscovered. The Benaki Museum Collection of Chinese Ceramics, με κείμενα του δρα Γιώργη Μαγγίνη, αρχαιολόγου και επιστημονικού συνεργάτη του Μουσείου Μπενάκη, σκιαγραφεί το ιστορικό πλαίσιο των επαφών της Κίνας με τη Δύση από τον 14ο αιώνα, εστιάζοντας στον πρώιμο 20ό αιώνα.

Τα αντικείμενα της έκθεσης «Κεραμική από την Κίνα» θα τροφοδοτήσουν και θα εμπλουτίσουν με τον πιο ταιριαστό τρόπο το καλοκαιρινό πρόγραμμα «Το Μουσείο Μπενάκη στον Εθνικό Κήπο». Στα φετινά εργαστήρια του Κήπου, τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να πάρουν αφορμές από εξωτικά τοπία, δέντρα και λουλούδια κάτω από μακρινούς ουρανούς, σε λαμπερούς χρωματικούς συνδυασμούς. Μία συναρπαστική γνωριμία με έναν σπουδαίο πολιτισμό μέσα από την κεραμική τέχνη.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργης Μαγγίνης, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη

Συν-επιμέλεια έκθεσης: Σοφία Χανδακά, επιμελήτρια του Τμήματος Πολιτισμών του Κόσμου & Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Σχεδιασμός έκθεσης: Παύλος Θανόπουλος

«Κεραμική από την Κίνα», Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι. Διάρκεια έκεθσης: 8 Ιουνίου έως 4 Σεπτεμβρίου 2016. Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή 09:00–17:00, Πέμπτη, Σάββατο 09:00-24:00, Κυριακή 09:00-15:00, Δευτέρα, Τρίτη Κλειστά.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr