ΤΕΧΝΗ

Μνήμη Παλμύρας στο Μουσείο Μπενάκη

Δημοσίευση 2 Αυγούστου 2016, 19:01 / Ανανεώθηκε 2 Αυγούστου 2016, 16:02
 Μνήμη Παλμύρας στο Μουσείο Μπενάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Μια εγκατάσταση του καλλιτέχνη Αλέκου Λαβίδη για τη μυθική πόλη των Φοινίκων και τους σωρούς ερειπίων που άφησαν πίσω τους οι δυνάμεις του ISIS

Μια εγκατάσταση του καλλιτέχνη Αλέκου Λαβίδη για τη μυθική πόλη των Φοινίκων και τους σωρούς ερειπίων που άφησαν πίσω τους οι δυνάμεις του ISIS

Παλιά όσο και ο ανθρώπινος πολιτισμός –οι επιστήμονες βεβαιώνουν πως η περιοχή κατοικείτο από το 3.000 π.Χ. – η Παλμύρα υπήρξε για αιώνες κόμβος εμπορίου, θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο με σημαντική επιρροή και επίζηλη θέση. Χτισμένη πάνω στον δρόμο των καραβανιών που διέσχιζαν τη συριακή έρημο με κατεύθυνση προς τις μεγάλες πόλεις του βορρά –ο δρόμος του μεταξιού περνούσε από την Παλμύρα- απολάμβανε τα οφέλη από την προνομιακή θέση της τα οποία χρηματοδότησαν περίλαμπρα δημόσια κτίρια, ναούς και ταφικά μνημεία. Τα περισσότερα από εκείνα που σώζονται μέχρι τις ημέρες μας ανήκουν στη ρωμαϊκή περίοδο.

Για τη μοίρα της μυθικής πόλης των Φοινίκων στα χέρια των δυνάμεων του ISIS λέχθηκαν πολλά. Η συστηματική καταστροφή των μνημείων, ο αποκεφαλισμός και η διαπόμπευση της σορού του Khaled Mohamad al-Asaad, διαπρεπή αρχαιολόγου, έφορου αρχαιοτήτων της περιοχής επί 40 χρόνια προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή. Το ευτύχημα είναι πως η πόλη και ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκονται πλέον στα χέρια των αντιπάλων του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αλέκος Λεβίδης, σημαντικός ζωγράφος, τον οποίο γνωρίζουμε με και από τα εξώφυλλα βιβλίων που φιλοτέχνησε κατά καιρούς, δημιούργησε μια εικαστική εγκατάσταση με τίτλο «Μνήμη Παλμύρας» η οποία θα φιλοξενηθεί το επόμενο διάστημα στην αίθουσα των ρωμαϊκών γλυπτών του Μουσείου Μπενάκη στην Κουμπάρη.

Σε μουσειακές προθήκες, ανάμεσα σε ρωμαϊκά γλυπτά, θα συγκεντρωθούν, όπως υπογραμμίζει ο Λεβίδης, «αντικείμενα που ζωντανεύουν τις ώρες, τις μέρες που γύριζα κάτω από τον ανελέητο ήλιο της ερήμου στη μεγάλη κεντρική λεωφόρο των καραβανιών, στους αμμόλοφους με τους ταφικούς πύργους της Παλμύρας. Αντικείμενα-ευρήματα, γνήσια και κίβδηλα (πλην, πάλι γνήσια) και άλλα που κατασκεύασα κατά καιρούς όταν νοητά γυρόφερνα στη μαγική πολιτεία».

Μνήμη Παλμύρας-Αλέκος Λεβίδης, Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι. Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουνίου έως 25 Σεπτεμβρίου 2016. Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή 09:00–17:00, Πέμπτη, Σάββατο 09:00-24:00, Κυριακή 09:00-15:00, Δευτέρα, Τρίτη Κλειστά.