ΤΕΧΝΗ

«Εργαστήριο Διλημμάτων» η συμμετοχή μας στη Μπιενάλε Βενετίας

Δημοσίευση 25 Αυγούστου 2016, 17:17 / Ανανεώθηκε 25 Αυγούστου 2016, 17:17
«Εργαστήριο Διλημμάτων» η συμμετοχή μας στη Μπιενάλε Βενετίας
Facebook Twitter Whatsapp

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει η εικαστική εγκατάσταση του καλλιτέχνη Γιώργου Δρίβα, εμπνευσμένη από τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει η εικαστική εγκατάσταση του καλλιτέχνη Γιώργου Δρίβα, εμπνευσμένη από τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου

Μετά από απόφαση της γνωμοδοτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε ad hoc για την επιλογή των συντελεστών της ελληνικής συμμετοχής στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας, την εκπροσώπηση της χώρας μας ανέλαβε τελικά ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας με την εικαστική εγκατάσταση «Εργαστήριο Διλημμάτων» σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Το «Εργαστήριο Διλημμάτων» είναι μια αφηγηματική εγκατάσταση, βασισμένη στην τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», η οποία επιχειρεί -με αφορμή το δίλημμα που η τραγωδία θέτει μεταξύ της σωτηρίας του Ξένου και της διατήρησης της όποιας ασφάλειας του Εγχώριου- να εκθέσει την αγωνία, την απορία και τη σύγχυση ατόμων και κοινωνικών ομάδων όταν καλούνται να διαχειρισθούν παρόμοια διλήμματα. Πόσο έτοιμοι είμαστε να αποδεχθούμε στο πολιτικό και κοινωνικό μας σύστημα κάποιον που έξω από αυτό κινδυνεύει με αφανισμό; Και μέχρι πού θα φθάναμε για να τον διασώσουμε;

Η γνωμοδοτική επιτροπή αποτελείτο από τους:

  1. Νικόλαο Τρανό, Καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
  2. Γεώργιο Διβάρη, Καθηγητή, Πρόεδρο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  3. Αικατερίνη Κοσκινά, Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
  4. Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης – Αυτοτελούς Τμήματος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
  5. Ευάγγελο Δημητρέα, Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ζωγράφο, ως εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
  6. Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρο της Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA HELLAS.
  7. Μάριο Κωστάκη, Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καλλιτέχνες είχαν τη δυνατότητα για πρώτη φορά να καταθέσουν και απευθείας τις προτάσεις τους χωρίς τη διαμεσολάβηση επιμελητών.

Επίσης η  γνωμοδοτική επιτροπή συγκροτήθηκε  με κριτήριο τα μέλη της να εκπροσωπούν θεσμούς των εικαστικών τεχνών. 

Τέλος, αποφασίστηκε οι εργασίες προετοιμασίας και παρουσίασης της εκάστοτε ελληνικής συμμετοχής να ανατίθενται εκ περιτροπής σε εποπτευόμενους μουσειακούς φορείς του ΥΠ.ΠΟ.Α. που έχουν ως αντικείμενο τη σύγχρονη τέχνη.

Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης.