ΤΕΧΝΗ

Καλλιτεχνική δημιουργία στους 1095°C

Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2016, 08:01 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2016, 19:41
Καλλιτεχνική δημιουργία στους 1095°C
Facebook Twitter Whatsapp

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την αφιερωματική έκδοση «Ελένη Βερναρδάκη» για την μεγάλη κεραμίστρια που επαναπροδιόρισε τους όρους της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την αφιερωματική έκδοση «Ελένη Βερναρδάκη» για την μεγάλη κεραμίστρια που επαναπροδιόρισε τους όρους της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα

Το μαγαζί της στη Βαλαωρίτου υπήρξε για χρόνια στέκι των ιντελεκτουέλ και των φιλότεχνων αλλά και εκείνων που απλά μαγεύονταν από τη δουλειά της. Τα χειροποίητα κεραμικά σκεύη, τα διακοσμητικά πουλιά, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και θαυμασμού, καταργούσαν τα σύνορα μεταξύ «υψηλής» και «ελάσσονος» τέχνης, χρηστικού και μη χρηστικού.

Χρόνια μετά, αυτά τα ίδια αντικείμενα έχουν πλέον συλλεκτική αξία –μια αντίφαση αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η δημιουργός τους, η κεραμίστρια Ελένη Βερναρδάκη, τα προόριζε για καθημερινή χρήση και όχι για τη βιτρίνα.

Η έκδοση «Ελένη Βερναρδάκη» του Μουσείου Μπενάκη, σε επιμέλεια και κείμενα της ιστορικού τέχνης Ευγενίας Αλεξάκη, επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση του έργου της δημιουργού που επαναπροδιόρισε τους όρους της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, καθιστώντας τις «εφαρμοσμένες τέχνες» πεδίο έρευνας και δημιουργίας.

Στοιχεία έκδοσης:

Ελένη Βερναρδάκη

Επιστημονική επιμέλεια – κείμενα: Ευγενία Αλεξάκη

ISBN 978-960-476-197-5

Διαστάσεις: 28 x 24 εκ.

Σελίδες: 558

Μουσείο Μπενάκη

Αθήνα 2016

Χορηγία Ντίνου και Λίας Μαρτίνου

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 12 Οκτωβρίου στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη επί της οδού Πειραιώς και θα συνοδεύεται από την προβολή βίντεο με τίτλο «1095°C» (η θερμοκρασία στην οποία η πρώτη ύλη των κεραμικών γίνεται στερεά).  

Περισσότερα από  400 κεραμικά έχουν φωτογραφηθεί, κινηματογραφηθεί και τοποθετηθεί σε ένα «πλανητικό» σύστημα,  σ’ ένα κοσμικό σύμπαν όπου κυριαρχούν  οι φόρμες  των δημιουργιών της Βερναρδάκη. Πιάτα γίνονται πλανήτες, αιωρούμενες τσαγιέρες  χάνονται στο διάστημα και γλυπτά-δορυφόροι ταξιδεύουν ανάμεσα σε  πήλινα θραύσματα,  αποτυπώνοντας το  άπειρο της φόρμας στο έργο της  δημιουργού.

Συντελεστές:

Σύλληψη & σχεδιασμός: Βασίλης Ζηδιανάκης & Em Kei
Κινούμενα γραφικά / μοντάζ: Χάρης Λαλούσης
Ζωντανή ηλεκτρονική μουσική: Kostadis & Παύλος Γκούσιος

Ελένη Βερναρδάκη, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ.210 3453111, 12 Οκτωβρίου 2016, 20:00

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr