ΤΕΧΝΗ

Συναντήστε τους Κυκλαδίτες!

Δημοσίευση 31 Οκτωβρίου 2016, 19:01 / Ανανεώθηκε 6 Δεκεμβρίου 2016, 12:06
Συναντήστε τους Κυκλαδίτες!
Facebook Twitter Whatsapp

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει τριάντα χρόνια προσφοράς με μια μεγάλη έκθεση για την «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» με τη συνδρομή έξι ακόμα μουσείων

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει τριάντα χρόνια προσφοράς με μια μεγάλη έκθεση για την «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» με τη συνδρομή έξι ακόμα μουσείων

Τα κυκλαδικά ειδώλια, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα δείγματα της αρχαίας κληρονομιάς μας. Η λιτότητα και η αυστηρότητα της μορφής τους απηχεί τις σύγχρονες αισθητικές ανησυχίες και έχει εμπνεύσει καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, όπως ο Modigliani, ο Brancusi, ο Matisse, ο Picasso κ.ά. Όμως, ο συνήθης τρόπος παρουσίασης τους, απομονωμένων από τα υπόλοιπα υλικά κατάλοιπα του κυκλαδικού πολιτισμού, οδηγεί συχνά σε μια στείρα τυπολατρία που δεν προάγει την ιστορική και ανθρωπολογική γνώση.

Για τον εορτασμό των τριάντα χρόνων λειτουργίας του, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνει από τις αρχές του Δεκεμβρίου έκθεση με τίτλο «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν». Μέσα από διακόσια και πλέον αντικείμενα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Σύρου, Πάρου  και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, οι επιμελητές της έκθεσης θα επιχειρήσουν να περιγράψουν με απλό και εύληπτο τρόπο τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την  Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 έως 2000 π.Χ.), τις ασχολίες των κατοίκων, το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, τις πίστεις και τις δοξασίες τους.

Τα ερωτήματα που θέτει η έκθεση είναι:

Πώς ήταν η χλωρίδα και η πανίδα των Κυκλάδων 5000 χρόνια πριν;
Ποιοι ήταν οι πυρήνες της κοινωνίας τους;
Ποια ήταν η κοινωνική διαστρωμάτωση;
Πώς κάλυπταν τις ανάγκες διαβίωσης οι κάτοικοι των νησιών;(κτηνοτραφία, κυνήγι, αλιεία,γεωργία;)
Yπήρχαν γνώσεις ναυπηγικής, υφαντικής ακόμη και καλαθοπλεκτικής;
Με ποιον τρόπο ψυχαγωγούνταν;
Τί ρόλο είχε η μουσική, το ποτό και ο χορός στη ζωή τους;
Ποιες ήταν οι τελετουργίες και οι λατρείες τους;
Γνωρίζουμε στοιχεία για τις πίστεις και τις δοξασίες τους;

Η έκθεση διαρθρώνεται στις εξής θεματικές ενότητες:

Πυρήνες της κοινωνίας
Ασχολίες
Κοινωνική Ζωή
Κοινωνική Ιεραρχία
Ζωή και Θάνατος - Πίστεις και λατρείες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης , Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, Αθήνα, τηλ. 210 7228321-3. Αρχές Δεκεμβρίου-τέλη Μαρτίου 2017 .

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr