ΤΕΧΝΗ

Εμείς οι Άνθρωποι με λάδι, βινύλ και φωσφοριζέ ακρυλικό

Δημοσίευση 28 Νοεμβρίου 2016, 14:05 / Ανανεώθηκε 28 Νοεμβρίου 2016, 14:05
Εμείς οι Άνθρωποι με λάδι, βινύλ και φωσφοριζέ ακρυλικό
Facebook Twitter Whatsapp

Τα έργα της Κατερίνας Βανταράκη που εκτίθενται στην Chili Art Gallery είναι μια καταγγελία της «αντι-ανθρώπινης» πραγματικότητας με χιούμορ, τρυφερότητα και φαντασία

Τα έργα της Κατερίνας Βανταράκη που εκτίθενται στην Chili Art Gallery είναι μια καταγγελία της «αντι-ανθρώπινης» πραγματικότητας με χιούμορ, τρυφερότητα και φαντασία

Η Κατερίνα Βανταράκη, παρουσιάζει 34 έργα μεικτής τεχνικής, σε καμβά, δουλεμένα την τελευταία τριετία, με λάδι, βινύλ και φωσφοριζέ ακρυλικό.

Η μετάβαση από υλικό σε υλικό, δεν συνιστά προσπάθεια διαφυγής από τα εικαστικά αδιέξοδα, ούτε  ζαριά που ρίχνει το πινέλο ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο.

Η Βανταράκη, επιλέγει το εκάστοτε είδος της χρωστικής προκειμένου να διεκπεραιώσει επαρκώς τον επί μέρους εικαστικό Λόγο. Το λάδι για να ιστορήσει ρεαλιστικά την αίσθηση της ζώσας-ζέουσας ύλης,  ως σύμβολο προαιωνίου μύθου, είτε ως μάρτυρας μιας εποχής που ως φαίνεται προσεγγίζει το τέλος της. Το φωσφοριζέ ακρυλικό και το βινύλ για να σημασιοδοτήσει τα επινενοημένα μιας άγριας κοινωνίας στην οποία σχεδόν τα πάντα πλέον κανοναρχούνται από το κυνήγι του κέρδους και μόνον.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε δει στην καλύτερη περίπτωση απόπειρες καταγγελιών της αντιανθρώπινης πραγματικότητας, άλλοτε με έντιμα αλλά ανεπαρκή έργα κι άλλοτε με ευφυολογήματα που η μόνη τους επιδίωξη είναι να ενταχθούν στο λυματοφόρο ποτάμι του «σύγχρονου».

Αναστρόφως προς τις προηγούμενες περιπτώσεις, η Βανταράκη αναπτύσσει τους Εικαστικούς της Λόγους με εξαιρετική συνέπεια και οικονομία.

Ο ένας Λόγος, (λάδι το εικαστικό εργαλείο), τα ζώντα όντα,  φέρουν την αίσθηση των αιώνων, επιχειρούν να συνεργήσουν, μα η αποξένωση από την ίδια τους την κοινωνική υπόσταση τα παρεμποδίζει, πράγμα που αλλοιώνει επίσης την σχέση τους με το έμβιο φυσικό περιβάλλον.

Ο άλλος Λόγος, ο  διάκοσμος που προέρχεται από την πραγματικότητα του σήμερα (βινύλ και ακρυλικό τα εργαλεία), αβίαστα αναδεικνύει την επέλαση των επινενοημένων, που με πειθώ αποσκοπούν στην δημιουργία τεχνητών αναγκών. Επελαύνουν πανταχόθεν και τείνουν να επικαλύψουν κάθε τι που ακόμα αναπνέει.

Η Βανταράκη, εν τέλει, συνθέτει με εξαιρετική ευχέρεια τα επί μέρους αντιβαίνοντα, με αποτέλεσμα την δημιουργία πλήρους διαλεκτικού Εικαστικού Λόγου.

Δημήτρης Μανίνης, συγγραφέας, εικαστικός

«Εμείς οι άνθρωποι» της Αικατερίνη Βανταράκη, Chili Art Gallery, Δημοφώντος 13-15, Θησείο, Αθήνα, τηλ. 210 7292564, 6936755599, www.chiliart.gr, [email protected]. Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου έως Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:30-19:00, Σάββατο 11:00-15:00, Κυριακή κλειστά.