ΤΕΧΝΗ

Η σεξουαλικότητα ως κινητήριος δύναμη δημιουργίας

Δημοσίευση 30 Μαρτίου 2017, 22:01 / Ανανεώθηκε 30 Μαρτίου 2017, 16:07
Η σεξουαλικότητα ως κινητήριος δύναμη δημιουργίας
Facebook Twitter Whatsapp

Το Indigo European Project (Erasmus +) φέρνει κοντά έλληνες και ιρλανδούς, μέλη της LGB κοινότητας, από τις 17 έως τις 23 Απρίλη στην Αθήνα.

Το Indigo European Project (Erasmus +) φέρνει κοντά έλληνες και ιρλανδούς, μέλη της LGB κοινότητας, από τις 17 έως τις 23 Απρίλη στην Αθήνα.

Αμέσως μετά το Πάσχα, ο Κινητήρας συνεργάζεται με τον νεανικό ιρλανδικό θεατρικό φορέα Crooked House Theatre Company και με τοπικούς φορείς της LGB κοινότητας στο project Indigo. Από τις 17 έως τις 23 Απρίλη μια ομάδα νέων από την Ελλάδα και την Ιρλανδία θα διερευνήσουν πώς το θέατρο και ο χορός μπορούν να προσφέρουν τρόπους έκφρασης στη σεξουαλικότητα απελευθερώνοντάς την από κοινωνικά ταμπού και στερεοτυπικές συμπεριφορές. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η ομάδα θα συνεργαστεί με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες-δασκάλους όπως η Βίκυ Αδάμου, η Μαρία Σαλιάρη, η Αφροδίτη Βερβενιώτη, ο Peter Hussey, η Αντιγόνη Γύρα, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη και η Ιωάννα Καμπυλαυκά στο πλαίσιο εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο Συνεργείο και στον Κινητήρα. Η ιρλανδική ομάδα νέων είναι μέλος της Crooked House Theatre Company, ενώ η ελληνική διαμορφώθηκε από τον Κινητήρα σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα. Οι καρποί των εργαστηρίων των δυο ομάδων θα οδηγήσουν σε μια performance, η οποία θα παρουσιαστεί στις 23 Απριλίου στον Κινητήρα.

Σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, η νεολαία σηκώνει στους ώμους της το βάρος του χρέους, της ύφεσης και της ανεργίας. Ωστόσο, οι νέοι της ηλικιακής ομάδας που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό δε βλέπουν τον εαυτό τους μ’ αυτόν τον τρόπο. Αυτοπροσδιορίζονται περισσότερο πολιτισμικά, κοινωνικά και συναισθηματικά παρά οικονομικά. Ο στιγματισμός, παρ’ όλα αυτά, απέναντι σε άτομα ΛΟΑΤ και στις δυο χώρες, παραμένει μεγάλος, Το πρόγραμμα θα διερευνήσει τους πολιτισμικούς παράγοντες οι οποίοι προσδιορίζουν την ταυτότητα των νέων ευρωπαίων πολιτών με απενοχοποιημένη σεξουαλική ταυτότητα. Το Indigo θα ενθαρρύνει τα νεαρά άτομα να αξιολογήσουν με κριτική διάθεση την κουλτούρα που τους προσδιορίζει μέσα από το πρίσμα της δικής τους αντίστασης.

Ο βασικός συντονιστής του Indigo είναι ο διακεκριμένος ιρλανδός σκηνοθέτης και δάσκαλος  θεάτρου Peter Hussey, καλλιτεχνικός διευθυντής του Kildare Youth Theatre. Έχει συνεργαστεί με σημαντικά θέατρα  και οργανισμούς όπως Théâtre Le Grand Bleu (Lille, Γαλλία), Teatro della Limonaia (Florence, Ιταλία), Rogaland Teater (Stavanger, Νορβηγία), Osmosis (Αθήνα), καθώς και με τα Erasmus+ προγράμματα στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε, ενώ έχει διατελέσει παραγωγός του ετήσιου φεστιβάλ Connections στην Ιρλανδία για το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου. Είναι, επίσης, ιδρυτής του Νεανικού Θεατρικού Φεστιβάλ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human RightsYouth Theatre Festival) του Newbridge. Η πρόσφατη δραστηριότητά του περιλαμβάνει τη διαμόρφωση projects με κοινότητες στο Kildare και στο Δουβλίνο, που αξιοποιούν θεατρικές μεθόδους ως μέσα πρόληψης αυτοκτονιών, ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες των 17-37.

Το πρόγραμμα Indigo European Project (Erasmus +) επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κινητήρας|Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, www.kinitiras.com, [email protected] , fb: Kinitiras. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: τηλ. 210 928328.