ΤΕΧΝΗ

Ο Μαρκ Χατζηπατέρας «Building Hope» στην Πειραιώς 260

Δημοσίευση 2 Ιουλίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 2 Ιουλίου 2019, 14:44
Ο Μαρκ Χατζηπατέρας «Building Hope» στην Πειραιώς 260
Facebook Twitter Whatsapp

 

Επιτέλους, μια διαδραστική εικαστική εγκατάσταση - παιχνίδι για παιδιά από τον διεθνούς φήμης έλληνα εικαστικό στο προαύλιο της Πειραιώς, από 30 Μαΐου έως 17 Ιουλίου (νέα ημερομηνία)

 

Δημιουργός site-specific εγκαταστάσεων σε γκαλερί, μουσεία και δημόσιους χώρους στην Ευρώπη και την Αμερική (όπως το μετρό της Νέας Υόρκης, αλλά και η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης), ο διεθνής εικαστικός καλλιτέχνης Μαρκ Χατζηπατέρας εγκαθιστά στο προαύλιο της Πειραιώς 260 το «Building Hope», ένα διαδραστικό έργο τέχνης και ταυτόχρονα ένα μεγάλο παιχνίδι στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Κάθε απόγευμα, από τις 19:30 ως τις 21:00 το βράδυ, τα παιδιά μπορούν να παίζουν στην πρωτότυπη εγκατάσταση που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Πειραιώς 260. Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Δίνοντας απτή υπόσταση, όπως δηλώνει κι ο τίτλος του, στη διαδικασία για την «οικοδόμηση» της ελπίδας, το έργο απαρτίζεται από τμήματα βασισμένα σε αρχέτυπες γεωμετρικές φόρμες που συναντάμε στην αρχιτεκτονική και την τέχνη όλων των περιόδων και πολιτισμών, και υποδηλώνουν τις κοινές μας καταβολές. Είναι φτιαγμένο από μαξιλάρια με έντονα χρώματα και σε κλίμακα με τεχνικές προδιαγραφές που αρμόζουν σε μικρά παιδιά. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους καλούνται να παίξουν δημιουργικά, συναρμολογώντας, οικοδομώντας και συνθέτοντας, μόνοι τους και συλλογικά, γέφυρες, κτήρια, πολιτείες και κάθε είδους περιβάλλοντα με οδηγό ένα μεγάλο μπάνερ που απεικονίζει τους συνδυασμούς σαν παζλ που δημιουργούν τα κομμάτια.

Το «Building Hope» πρωτοπαρουσιάστηκε σε μικρότερη κλίμακα και με άλλα υλικά το 2007 στην παιδική χαρά του Ζαππείου και στην έκθεση «Τόποι» του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και είναι βασισμένο σε προηγούμενα έργα του καλλιτέχνη, όπως το Sections 1995, φωτογλυπτική σειρά, και το Sections 2004, γλυπτική εγκατάσταση που είχε τοποθετηθεί στον πεζόδρομο που οδηγεί στην Ακρόπολη, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ο Μαρκ Χατζηπατέρας έχει παρουσιάσει έργα του σε 35 ατομικές και πάνω από 100 ομαδικές στις Η.Π.Α., Ευρώπη και Ιαπωνία. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές όπως το Metropolitan Museum of Art, το Princeton University Art Museum, το Zimmerli Art Museum, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ε.Μ.Σ.Τ., η Συλλογή Δάκη Ιωάννου, κ.ά. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Εγκαίνια στις 30 Μαΐου, παρουσία του καλλιτέχνη.