ΤΕΧΝΗ

«meta-synthesis» της Ντένης Θεοχαράκη

Δημοσίευση 9 Μαΐου 2017, 16:15 / Ανανεώθηκε 9 Μαΐου 2017, 16:15
«meta-synthesis» της Ντένης Θεοχαράκη
Facebook Twitter Whatsapp

Η δεύτερη ατομική έκθεση της ταλαντούχας ζωγράφου στη Γκαλερί Ευριπίδη είναι εμπνευσμένη από τους πολιτισμούς της Άπω Ανατολής

Η δεύτερη ατομική έκθεση της ταλαντούχας ζωγράφου στη Γκαλερί Ευριπίδη είναι εμπνευσμένη από τους πολιτισμούς της Άπω Ανατολής

Το τοπίο σε πρώτο πλάνο θέτει η Ντένη Θεοχαράκη στη νέα της έκθεση ζωγραφικής «meta-synthesis», η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.

Τα έργα της αντλούν την έμπνευση και τη θεματολογία τους από τη γνωριμία της με πολιτισμούς της Άπω Ανατολής και συγκεκριμένα από οπτικά ερεθίσματα και συναισθηματικές παραστάσεις που απεκόμισε ταξιδεύοντας στην Καμπότζη, το Λάος αλλά και την Ιαπωνία και την Κίνα.

Στη νέα της έκθεση ζωγραφικής η Ντένη Θεοχαράκη εστιάζει στην απόδοση του εσωτερικού κάλλους που ενυπάρχει στη φύση. Η απεικόνιση ξεκινά από μια εσωτερική θεώρηση της πραγματικότητας, η οποία εξωτερικεύεται μέσα από την ζωγραφική διαδικασία, με συνέπεια και αυτοπειθαρχία, είτε μέσω της μελάνης πάνω σε χειροποίητο χαρτί, είτε με μικτά υλικά σε μουσαμά, δέρμα ή ξύλο.    


Η Ντένη Θεοχαράκη

Η «meta-synthesis», αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς της ζωγράφου «macro-micro cosmos»  και  χαρακτηρίζεται από τον απόλυτο σεβασμό στη φύση, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Συνθέσεις δουλεμένες σε ασπρόμαυρες επιφάνειες ιαπωνικού και κινεζικού χαρτιού, των οποίων η συνολική τεχνική αποπνέει, όπως και αυτή των χρωματικών της συνθέσεων, μία αίσθηση περίτεχνης φυσικότητας.

Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό κείμενο του καταλόγου της έκθεσης η Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη, Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης:

«Εικόνες ακατάστατες στην αρχή, αργότερα ισορροπημένες μεταφορές και μετωνυμίες του φυσικού περιβάλλοντος που την έθελξε. Εικόνες που δεν είναι τυχαίες ‘αρπαγές’ του βλέμματος. Περισσότερο από άλλες, ανάγονται σε έναν φανερό ή έστω κρυφό διάλογο με την αισθητική σκέψη της Άπω Ανατολής» ενώ  παρατηρώντας και εξετάζοντας το χρώμα, το καινούργιο στοιχείο στη σημερινή δουλειά της ζωγράφου, επισημαίνει: «Με τα νέα της υλικά, κυρίως το χρώμα, τοποθετείται σε έναν νέο ενδιαφέροντα άξονα για την εξίσου με το σχέδιο παραμελημένη τοπιογραφία στην εποχή μας, με διατυπώσεις γεμάτες κίνηση, ενέργεια, έμπνευση και ανησυχία».

Καταλήγοντας, η κα Κασιμάτη συμπεραίνει ότι: «Στη μετα-μεταμοντέρνα εποχή μας, μέσα στην απεχθή ρευστότητα της «δημιουργικής ασάφειας»,  η διατύπωση μιας έντονα εξατομικευμένης εικαστικής γλώσσας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για να γίνει η μετάβαση πειστική. Απαιτεί απομόνωση, συγκρότηση και έντονη αυτοπεποίθηση για να ερμηνευθεί το νέο επίτευγμα με έναν πρόσφορο τρόπο, να καταστεί «φυσικό»  και εν-διαφέρον μέσα στον εικαστικό χώρο. Η Ντένη Θεοχαράκη μας δίνει όμως το χέρι για να περιπλανηθούμε μαζί της σε έναν μοναχικό κόσμο, σε έναν κόσμο που έπλασε με απέραντη υπομονή, θέληση, κατανόηση, καταθέτοντας –όχι πάντα φανερά– τις δικές της δύσκολες αλλά πάντως λυτρωτικές προτάσεις. Η οπτική απόλαυση εννοείται ότι θα μας αποζημιώσει».

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες εισαγωγικό κείμενο της Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη για την έκθεση «meta-synthesis».

Ντένη Θεοχαράκη: Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Ντένη Θεοχαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται.
Eίναι πτυχιούχος του Tμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MBA με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά, από το Stern Business School of New York University.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (2006-2011) με δάσκαλο τον Γιάννη Ψυχοπαίδη στην ζωγραφική και τον Μανώλη Μπαμπούση στη φωτογραφία.
Μέσα από τη γνωριμία της με μακρινούς πολιτισμούς, αναζητεί νέα οπτικά ερεθίσματα και συναισθηματικές παραστάσεις τις οποίες και μεταφέρει στη ζωγραφική της.

Ατομικές εκθέσεις:

meta-synthesis, Evripides Art Gallery, Αθήνα 2017
macro-micro-cosmos, Γκαλερί έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου, Αθήνα 2013

Ομαδικές εκθέσεις:

• Piasa Auction House ‘Hellenic Art Auction’ 118 rue du Faubourg Saint-Honoré, Paris,  Επιμέλεια Laura Wilmotte- Koufopandelis Νοέμβριος 2015
• Art-Athina 2014, 19η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, διοργάνωση: EuroMare, γήπεδο TaeKwonDo, Π.Φάληρο, Αθήνα 2014
• Απόφοιτοι 2010-2011, Έκθεση αποφοίτων Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας, επιμέλεια: Μιχάλης Μανουσάκης, εκθεσιακός χώρος "Νίκος Κεσσανλής", Αθήνα 2014
• Μιλώντας για το μέλλον, επιμέλεια: Ίρις Κρητικού, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Αθήνα 2013
12 Νέοι Εικαστικοί Καλλιτέχνες VI, Ο.Π.Α.Ν. Δήμου Αθηναίων – Εφημερίδα Αυγή, επιμέλεια: Λήδα Καζαντζάκη. Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Αθήνα 2011
• ImagINation, Εργαστήριο Φωτογραφίας Α.Σ.Κ.Τ. – περιοδικό Μητροπολιτικές Ιστορίες, επιμέλεια: Μανώλης Μπαμπούσης. Εταιρία Πολιτισμού «Χώρος 12Α», Αθήνα 2011
• Με Ασβέστη και Θάλασσα - Εικαστικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, Έκθεση Ζ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας, επιμέλεια: Γιάννης Ψυχοπαίδης. Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα 2011.
• 6η Biennale Φοιτητών Ανωτάτων Καλών Τεχνών Ελλάδας, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης-κτήριο Μενάνδρου, Αθήνα 2011
• Εξορίες-Μνήμες από το Παρόν, Έκθεση Ζ' Εργαστηρίου Ζωγραφικής ΑΣΚΤ Αθήνας, Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα 2010
• Athens Photo-Festival. 28 σπουδαστές της ΑΣΚΤ, φουαγέ Θεάτρου-Φωτογραφίας της Α.Σ.Κ.Τ., Αθήνα 2008
• 20ή Photo-Biennale Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2008

«meta-synthesis» της Ντένης Θεοχαράκη, Evripides Art Gallery, Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ. 210 3615249, 210 3615909, www.evripides-art.gr, [email protected] Διάρκεια έκθεσης: Από 11 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2017. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Πέμπτη- Παρασκευή από 11:00 έως 20:30, Τετάρτη από 11:00 έως 17:00 και Σάββατο από 11:00 έως 16:00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά. Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr