ΤΕΧΝΗ

O Τουλούζ Λοτρέκ εμπνέει

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2017, 16:56 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2017, 17:43
O Τουλούζ Λοτρέκ εμπνέει
Facebook Twitter Whatsapp

Η διεθνής έκθεση αφίσας «Νέο Salon des Cent. Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec» στο Μουσείο Μπενάκη  είναι μια γιορτή για τα μάτια

To 2001 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από το θάνατο του Henri de Toulouse-Lautrec. Με αφορμή την επέτειο αυτή, εκατό κορυφαίοι γραφίστες από όλο τον κόσμο σχεδίασαν από μια αφίσα, τιμώντας τον ίδιο και το έργο του. Οι αφίσες αυτές παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Le Nouveau Salon des Cent» στο Centre Pompidou, στο Παρίσι, το χειμώνα της ίδιας χρονιάς.

Δεκαέξι χρόνια μετά, το Μουσείο Μπενάκη, το περιοδικό GR Design και η Alpha Bank παρουσιάζουν την έκθεση «Το Νέο Salon des Cent. Διεθνής Έκθεση Αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec», η οποία περιλαμβάνει το υλικό της έκθεσης του 2001, εμπλουτισμένο με:

• Πέντε πρωτότυπες αφίσες του Henri de Toulouse-Lautrec και μια του Pierre Bonnard από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου. Ένας αντιπροσωπευτικός μικρός πυρήνας των αφισών που σχεδίασε ο Toulouse-Lautrec, δείγμα του πρωτογενούς υλικού, από το οποίο εμπνεύστηκαν οι εκατό δημιουργοί.

Δεκαέξι αφίσες που δημιουργήθηκαν δεκαέξι χρόνια μετά, από δεκαέξι έλληνες δημιουργούς, με τις ίδιες προδιαγραφές του 2001.

Συμμετέχουν οι: Διαμαντής Αϊδίνης, Αργύρης Αθανασιάδης, Δημήτρης Αρβανίτης, Ευάγγελος Κασσαβέτης, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιάννης Κουρούδης, Μενέλαος Κουρούδης, Τάσος Μαραγκός, Μίλτος Μιχαηλίδης, Νέαρχος Ντάσκας, Δημήτρης Παπάζογλου, Τάσος Παυλόπουλος, Στέφανος Ρόκκος, Λευτέρης Φάρος, Ρένα Χρυσικοπούλου, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Την έκθεση πλαισιώνουν πορτρέτα του Toulouse-Lautrec φτιαγμένα με διαφορετικές τεχνικές, σε sketchbooks από τους σπουδαστές της Σχολής Βακαλό. Οι υφές και οι αποχρώσεις των χαρτιών αποτέλεσαν το δημιουργικό υπόστρωμα για έναν ευφάνταστο ζωγραφικό πειραματισμό με την προσωπογραφία του σημαντικού Γάλλου καλλιτέχνη.

Tην επιμέλεια του project έχει η εικαστικός Άντζι Καρατζά, καθηγήτρια της Σχολής Βακαλό.

Το χαρτί που χρησιμοποιήθηκε για τις αφίσες και τα πρτρέτα επιλέχθηκε από την Αριάδνη Περράκη της εταιρείας Χαρτιά Περράκης. Ματ για τις αφίσες των 16 ελλήνων δημιουργών, απορροφητικά για τα σημειωματάρια των φοιτητών της Βακαλό και χρωματιστά χαρτιά για να αποκωδικοποιήσει την παλέτα του Henri de Toulouse-Lautrec, δηλώνοντας τη δύναμή της και πώς αυτή λειτουργεί στο υποσυνείδητο του θεατή.

Το Νέο Salon des Cent. Διεθνής Έκθεση Αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα. Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου έως 12 Νοεμβρίου 2017

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017, στις 19:00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, η Danièle Devynck, διευθύντρια του Μουσείου Τουλούζ – Λωτρέκ στο Αλμπί, την πόλη που γεννήθηκε ο καλλιτέχνης, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Toulouse-Lautrec affichiste» (Οι αφίσες του Τουλούζ-Λωτρέκ). 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr