current views are: 14

6 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση02:59

Η Γυναίκα της Ζάκυθος του Τάσου Μαντζαβίνου στο Μ.Ι.Ε.Τ.

Ο ζωγράφος που αγαπάει την ποίηση παρουσιάζει 11 σχέδια και 6 ζωγραφικά έργα με θέμα την ανώνυμη γυναίκα του έργου του Διονυσίου Σολωμού στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 02:59’

Ο ζωγράφος που αγαπάει την ποίηση παρουσιάζει 11 σχέδια και 6 ζωγραφικά έργα με θέμα την ανώνυμη γυναίκα του έργου του Διονυσίου Σολωμού στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ο Τάσος Μαντζαβίνος αγαπάει αποδεδειγμένα την ποίηση. Μετά από τα έργα που δημιούργησε με αφορμή το «Κοράκι» του Έντγκαρ Άλαν Πόε, ο αναγνωρισμένος ζωγράφος στρέφει το βλέμμα του στη συγκλονιστική «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού.

Το έναυσμα για τη δημιουργία των έργων
Στο «Ύστερον Κεφάλαιον» του έργου του «Η γυναίκα της Ζάκυθος», ο Διονύσιος Σολωμός σημειώνει: «ζωγράφισέ τους όλους».
Ο Τάσος Μαντζαβίνος δοκίμασε να ανταποκριθεί στην εντολή, ζωγραφίζοντας τη γυναίκα για την οποία μιλά με φρίκη και λύπηση ο ποιητής. Η παράλληλη αφήγηση του έργου εκτυλίσσεται στα χρόνια της Επανάστασης και μάλιστα στις παραμονές της μαρτυρικής Εξόδου του Μεσολογγίου, με άξονα τον ανήθικο και αντεθνικό βίο μιας ανώνυμης γυναίκας στη Ζάκυνθο. Αφηγητής είναι ένας ιερομόναχος, άνθρωπος απλός και θεοσεβούμενος, που παρακολουθεί άναυδος όσα συμβαίνουν γύρω του και ακούει φωνές που μιλούν για «εκδίκησην Θεού». Μέσα από τα ζωγραφικά έργα και τα σχέδια του Μαντζαβίνου αναδύεται μια ροή εικόνων «αποκαλυπτικών», ένα εφιαλτικό σκηνικό που στήνεται γύρω από τη γυναίκα της Ζάκυθος, και τέλος μια αυτοκτονία: «Κι εσηκώθηκα και επήα οπίσω από τον καθρέφτη και είδα τη γυναίκα της Ζάκυθος που εκρεμότουνα και εκυμάτιζε».

Ο επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Μυλωνάς σημειώνει: «Ο Τάσος Μαντζαβίνος εικονίζει το κακό πνεύμα. Δείχνει όλη την κακία της γυναίκας, αλλά, ακολουθώντας τον ποιητή, δείχνει και τη λύπησή του γι’ αυτήν. Νιώθει ταυτισμένος με τον ποιητή, ειδοποιώντας μας ότι βλέπει την κακότητα μέσα από τα μάτια του ιερομόναχου Διονύσιου: “επαρακάλεα γι’ αυτήν με τη θέρμη της ψυχής μου”. Ο ιερομόναχος και ο ζωγράφος νιώθουν τη φρίκη του κακού, πνίγονται στη θέα του και από τη δύναμή του, αλλά χωρίς να πάψουν ποτέ να νιώθουν λύπηση, γιατί το κακό γεννήθηκε από τη συμπεριφορά των ανθρώπων».

Η Γυναίκα της Ζάκυθος του Τάσου Μαντζαβίνου στο βιβλιοπωλείο του Μ.Ι.Ε.Τ., Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 288036. Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου έως και Σάββατο 3 Μαρτίου 2018.  Ωράριο λειτουργίας:  Δευτέρα, Τετάρτη 09:00-15:30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00-20:00. Σάββατο 09:30-16:00. Είσοδος ελεύθερη.  


σχετικα αρθρα