ΤΕΧΝΗ

Ελευσίνια μυστήρια ως το τέλος Μαΐου στο Μουσείο της Ακρόπολης

Δημοσίευση 9 Μαΐου 2018, 18:01 / Ανανεώθηκε 9 Μαΐου 2018, 18:25
Facebook Twitter Whatsapp

Μοναδικά ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή της Ελευσίνας σε μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσει κανένας

Αφιερωμένη στην Ελευσίνα και τα μεγάλα μυστήρια είναι η νέα περιοδική έκθεση που εγκαινιάστηκε μόλις στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα σημαντικότερα έργα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ελευσίνα όπως το μοναδικό άγαλμα της Φεύγουσας Περσεφόνης (1ο μισό 5ου αιώνα π.Χ.), το πρώιμο κλασικό ανάγλυφο με την παράσταση Δήμητρας και Κόρης (Περσεφόνη) (1ο μισό 5ου αιώνα π.Χ.), ιερά σκεύη όπως κέρνοι, πλημοχόες και θυμιατήρια, αλλά και μνημεία με παραστάσεις των πρωταγωνιστών των μεγάλων μυστηρίων, του Ιεροφάντη και του Δαδούχου.

Επίσης, περιλαμβάνονται ευρήματα από το Ελευσίνιο της Αθήνας και την Ιερά Οδό (Ιερό της Αφροδίτης στο Δαφνί), από όπου διέρχονταν η πανηγυρική πομπή του πλήθους των μυημένων και υποψηφίων για μύηση και κατέληγε στο τελεστήριο της Ελευσίνας.

Ο εκθεσιακός χώρος έχει τη μορφή του Ελευσινιακού τελεστηρίου, με το κτίριο του σκοτεινού ανακτόρου σε σμίκρυνση όπου παρουσιάζεται ένα δεκαπεντάλεπτο βίντεο με αεροφωτογραφίες της Ιεράς Οδού, αναπαραστάσεις, προπλάσματα, τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και εμβληματικά εκθέματα.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής. Tα εκθέματα προέρχονται από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια, Μουσείο Ακρόπολης – Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων. Διάρκεια έκθεσης: Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου - Πέμπτη 31 Μαΐου 2018. Τιμή εισιτηρίου: €3 (απευθείας στο ταμείο του Μουσείου).


Φεύγουσα Περσεφόνη (1ο μισό 5ου αιώνα π.Χ.)

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr