current views are: 13

16 Απριλίου 2018
Δημοσίευση09:56

Πολυμεσικό BELOVED! στο Θέατρο Τέχνης

Η βίντεο-ηχητική εγκατάσταση και ζωντανή performance από την Manuela Hartel, που παρουσιάστηκε παράλληλα με την Documenta 14, σε συνεργασία με την εικαστικό Χριστίνα Κάλμπαρη και τον συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο, επαναλαμβάνεται για 3 παραστάσεις

Δημοσίευση 09:56’

Η βίντεο-ηχητική εγκατάσταση και ζωντανή performance από την Manuela Hartel, που παρουσιάστηκε παράλληλα με την Documenta 14, σε συνεργασία με την εικαστικό Χριστίνα Κάλμπαρη και τον συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο, επαναλαμβάνεται για 3 παραστάσεις

Η γερμανίδα βίντεο-καλλιτέχνης και performer Manuela Hartel δημιουργεί βίντεο-εγκαταστάσεις γεμάτες μαγεία. Το έργο «BELOVED!» δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εικαστικό Χριστίνα Κάλμπαρη και τον συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο και πρωτοπαρουσιάστηκε πέρυσι στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν παράλληλα με την Documenta 14. Η παράσταση, που συνεχίστηκε τον περασμένο μήνα στο HochX Theater του Μονάχου και επαναλαμβάνεται τώρα στην Αθήνα, είναι ένα εντυπωσιακό tableau vivant του ανθρώπινου ψυχισμού.

Απόλυτη σιωπή. Ύστερα ψίθυροι, μεταλλικοί ήχοι, αντήχηση. Μια γυναίκα σε μια κούνια, ακίνητη. Το κεφάλι λυγισμένο προς τα εμπρός, τα μακριά μαλλιά μπροστά στο πρόσωπο. Προβολές ζωγραφισμένων μαύρων φιγούρων κινούνται πάνω στην γυναίκα, που γίνεται η ίδια καμβάς. Μια κουρτίνα κινείται. Το κεφάλι της γυναίκας στρέφεται σε αργή κίνηση στο πλάι. Ηλεκτρονικοί ήχοι, κύματα, ηχώ. Οι μαύρες μορφές πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται ξαφνικά παντού. Μετά όλα μαύρα. Και οι φιγούρες φωτεινές.

Οι εικόνες της βίντεο-ηχητικής performance της Manuela Hartel, η οποία δημιουργεί επίσης βίντεο για την Βαυαρική Κρατική Όπερα, το ETA Hoffmann Bamberg Theater και για την Junge Oper Stuttgart, πάνε βαθιά.H Hartel αναζητά, σε συνεργασία με την ζωγράφο και σκηνογράφο Χριστίνα Κάλμπαρη και με τον μουσικό και συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο, την ψυχική, συναισθηματική και φυσική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης. Φέρνουν μαζί τον θεατή αντιμέτωπο με τον εσωτερικό του κόσμο μέσα από εικόνες, προβολές και ήχους.

Αυτό που κάνει η Manuela Hartel με το βίντεο, τη φωνή και την παρουσία της, είναι εντυπωσιακό: ζωντανεύει τα σχέδια της Κάλμπαρη μέσω υπολογιστή, ενώ η ίδια η Hartel βρίσκεται πάνω στη σκηνή ενσωματωμένη στο σκηνικό και στις εικόνες των προβολών. Οι κινήσεις της είναι ελάχιστες. Ακούγεται το κυκλικό τραγούδι της, το οποίο ο Γασπαράτος την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζει ηλεκτρονικά, υποστηρίζοντας και διευρύνοντας την εικαστική εικόνα.

Τα κορίτσια της Κάλμπαρη, αρχικά θαραλλέα και χαρούμενα με μακριές πλεγμένες κοτσίδες, κινούνται αργά πάνω στον καμβά. Στη συνέχεια πέφτουν σε μια ατελείωτη λούπα στο κενό. Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά, τα κεφάλια των κοριτσιών κάμπτονται, τα πρόσωπά τους είναι άδεια, οι πλεξούδες τους είναι δεμένες μεταξύ τους. Είναι όμορφα πλάσματα που ταυτόχρονα μας προκαλούν αμηχανία, γιατί μας οδηγούν να κοιτάξουμε προς το κρυφό παιδικό κομμάτι της προσωπικότητάς μας.

Είναι τελικά ο άνθρωπος δημιουργός ή δημιούργημα; Υποκείμενο ή αντικείμενο; Το έργο «BELOVED!» δεν παρέχει απαντήσεις, αλλά προσφέρει χώρο σκέψης, ήχων και συσχετίσεων που αγγίζουν βαθιά τις καρδιές των θεατών. Το αποτέλεσμα είναι ένα εκπληκτικό, πολυμορφικό διόραμα που σκιαγραφεί την ψυχική διάσταση της ύπαρξής μας, μια οπτική αναπαράσταση του υποσυνείδητού μας.

Συντελεστές:
Manuela Hartel – σκηνικό, βίντεο, performance, φωνή
Χριστίνα Κάλμπαρη – σχέδια, εικαστική ανάπτυξη
Σταύρος Γασπαράτος – μουσική, live electronics
Ιφιγένεια Νταουντάκη – βοηθός σκηνικού και κοστουμιού
Χρύσα Αποστολάκη – βοηθός

Το έργο υποστηρίζεται αό το Biehler von Dorrer Foundation Munich / Μόναχο, από το  City of Munich / Μόναχο, Department of Arts and Culture και από το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

BELOVED!, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ. 210 3222464, 16 – 17 – 18 Απριλίου, ώρα 21:15. Τιμή εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ, Μειωμένο 5 ευρώ


σχετικα αρθρα