ΤΕΧΝΗ

Η Αρχαία Μεσσήνη Tuned City

Δημοσίευση 29 Μαΐου 2018, 15:29 / Ανανεώθηκε 29 Μαΐου 2018, 15:29
Η Αρχαία Μεσσήνη Tuned City
Facebook Twitter Whatsapp

Τις τρεις πρώτες ημέρες του Ιουνίου ο αρχαιολογικός χώρος μεταμορφώνεται σε ένα ανεξάντλητο «ηχοτοπίο» από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Το «Tuned City», η πλατφόρμα καλλιτεχνικής παραγωγής που ερευνά τη σχέση ανάμεσα στον ήχο και στον χώρο, έρχεται το τριήμερο 1 έως 3 Ιουνίου στη Μεσσήνη. Μετά από το Βερολίνο (2008), το Ταλίν (2011) και τις Βρυξέλες (2013), οι διοργανωτές της πλατφόρμας αναζήτησαν την «ιδεατή» πόλη στην αρχαιοελληνική πόλιν της Μεσσήνης και την βρήκαν με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Γιατί αξίζει να πάμε…
Ο αρχαιολογικός χώρος και η συνεχιζόμενη ανασκαφή του, με όλες τις στρώσεις ιστορίας που περιέχει, είναι ο ιδανικός τόπος για να συλλογιστούμε πάνω στην «πόλη ως κατασκευή» και να εξερευνήσουμε τις αισθητηριακές πτυχές του χώρου, καθώς επίσης τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της πόλης. Κάτω από την καλά διατηρημένη δομή της πόλης του αρχαίου χώρου γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτή ήταν το κορυφαίο επίτευγμα του Ιππόδαμου: η αναγνώριση ότι η πολεοδομία αφορούσε κάτι παραπάνω από το σχεδιασμό μιας λειτουργικής πόλης. Αφορούσε τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που εξέφραζε και έθρεφε τα ιδανικά των πολιτών της.

Τι προβάλλουμε πάνω σε έναν χώρο όπως αυτός; Πώς ανιχνεύουμε και διατηρούμε την ιστορία του και πώς αυτό διαμορφώνει τις σύγχρονες και μελλοντικές πολιτισμικές ταυτότητες; Τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια και ανάμεσα στα εμφανή μνημειακά ευρήματα; Πώς μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε ιζηματώδεις μνήμες; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις τοπικές και τις απόμακρες, τις παρελθοντικές και τις τρέχουσες λειτουργίες της μνήμης; Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε ή και να ενεργοποιήσουμε διαφορετικούς τρόπους αντίληψης;

Το Tuned City αφουγκράζεται κάτω από τις επιφάνειες και ανάμεσα στα εμφανή ευρήματα. Για 3 ημέρες, η αρχαιοελληνική πόλη της Μεσσήνης μεταμορφώνεται σε μια τεράστια πλατφόρμα καλλιτεχνικής παραγωγής και παρουσιάσεων, συζητήσεων και διαμεσολάβησης της τέχνης του ήχου και της μουσικής σε δημόσιους χώρους, μέσα από ένα πλήθος site-specific μορφών, σε άμεση αλληλοσυσχέτιση με το τοπικό περιβάλλον και σε ζωτική συνδιαλλαγή με τα τοπικά και διεθνή ακροατήρια. Εξετάζοντας τις πραγματικές λειτουργίες και τους διαφορετικούς ορισμούς του τι ήταν τελικώς μια ιδεατή πόλη, ή του τι θα έπρεπε να είναι, τα έργα κυμαίνονται από ηχητικές εγκαταστάσεις, περιπάτους και διαλέξεις, μέχρι συναυλίες και συμμετοχικά δρώμενα.

Κάθε ημέρα των εκδηλώσεων θα είναι εστιασμένη σε ένα κεντρικό θέμα: Πολιτικές της Ακρόασης, Μέσα και Υλικότητες, Φασματικές Ατμόσφαιρες.

Όλες οι εγκαταστάσεις αποτελούν νέες αναθέσεις για τη συγκεκριμένη διοργάνωση του Tuned City και η ανάπτυξη και η παραγωγή τους έχουν γίνει ειδικά για το συγκεκριμένο περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου και του χωριού της Αρχαίας Μεσσήνης.

Η ταυτότητα της δράσης:
Επιμέλεια: Carsten Stabenow
Συν-επιμέλεια: Μανώλης Μανουσάκης
Οργάνωση Παραγωγής: Χαρά Μουρλά
Εκτέλεση Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος, Ειρηλένα Τσάμη
Βοηθοί Εκτέλεσης Παραγωγής: Νικήτας Βασιλάκης, Κωστής Λεβάντης, Ηρώ Ακριβού (στο πρότζεκτ του Mario de Vega)

Ομάδα τεχνικής υποστήριξης: Λευτέρης Καραμπίλας (Τεχνικός Διευθυντής Θεάτρου), Ρεβέκκα Στάμου (Γραμματεία Τεχνικών Υπηρεσιών Θεάτρου),  Γιάννης Ντόβας (Διευθυντής Σκηνής), Θέμος Σβορώνος (Ηλεκτρολόγος Θεάτρου), Θοδωρής Τσάχαλος (Τεχνικός Ήχου), Γιάννης Γκλιάτης (Τεχνικός Ήχου), Στράτος Τογανίδης (Τεχνικός Προβολών), Παναγιώτης Κουτσουμάνης (Βοηθός Μηχανικός Σκηνής), Αντώνης Ταμβακάς (Βοηθός Μηχανικός Σκηνής), Κυριάκος Ξανθόπουλος (Βοηθός Ηλεκτρολόγος Θεάτρου), Αλέκος Τζοβάρας (Βοηθός Τεχνικός Ήχου), Ιχόρ Ντάβιντα (Εργάτης Γενικών Καθηκόντων), Βλαντιμίρ Ιακιμένκο (Εργάτης Γενικών Καθηκόντων)

Το Tuned City ευχαριστεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για τη συνεργασία τους, καθώς και τον Επίτιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και ανασκαφέα της Αρχαίας Μεσσήνης, κύριο Πέτρο Θέμελη για την πολύτιμη βοήθειά του.

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του δικτύου Interfaces που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα της κάθε ημέρας.

Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο για το Tuned City ξεκινάει από τις 9:00 και είναι ελεύθερη. H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση καλύπτει το αντίτιμο του εισιτηρίου για την είσοδο του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο για μεμονωμένους επισκέπτες που θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Tuned City ή για όσους φτάνουν στον χώρο με τα μεταφορικά μέσα που έχει οργανώσει η Στέγη. Η προσφορά δεν καλύπτει ομάδες οργανωμένες από άλλα πρακτορεία εκτός αν έχει υπάρξει προηγούμενη γραπτή συμφωνία με τη Στέγη.

Δυνατότητα προκράτησης δελτίων εισόδου στο info@interfacesnetwork.eu

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr