current views are: 15

6 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση10:29

Έδωσε ένα εκατομμύριο για πίνακα που… αυτοκαταστράφηκε

Ο αγοραστής που παραμένει ανώνυμος «χτύπησε» τον πίνακα σε δημοπρασία χωρίς να γνωρίζει ότι είχε ενσωματωμένο μηχανισμό αυτοκαταστροφής
 

Δημοσίευση 10:29’

Ο αγοραστής που παραμένει ανώνυμος «χτύπησε» τον πίνακα σε δημοπρασία χωρίς να γνωρίζει ότι είχε ενσωματωμένο μηχανισμό αυτοκαταστροφής
 

Οι σκηνές που ξετυλίχθηκαν κατά τη λήξη της χθεσινής δημοπρασίας στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s θύμισαν ταινία. Τη στιγμή που ο υπεύθυνος για τη δημοπρασία κήρυσσε την λήξη των «εργασιών», οι συγκεντρωμένοι άκουσαν έκπληκτοι τον ήχο ενός συναγερμού και είδαν τον καμβά του πίνακα να υποχωρεί στην κορνίζα και να γίνεται λωρίδες.

Το θύμα ήταν ο πίνακας «Girl With Balloon» του περιβόητου Banksy, αναπαραγωγή σε καμβά του γκραφίτι που έκανε την εμφάνισή του στην Great Eastern Street του Λονδίνου το 2002. Όπως φάνηκε εκ των υστέρων ο καλλιτέχνης του οποίου η πραγματική ταυτότητα παραμένει άγνωστη έως σήμερα, είχε ενσωματώσει στην κορνίζα έναν μηχανισμό αυτοκαταστροφής που ενεργοποιήθηκε την επιλεγμένη στιγμή.

Όμως, λίγη ώρα πριν από το καταστροφικό happening, κάποιος ανώνυμος αγοραστής είχε σπεύσει να αποκτήσει τον πίνακα έναντι του καθόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 1.042.000 αγγλικών λιρών.

Ο Banksy, ο διασημότερος καλλιτέχνης «του δρόμου» που τα έργα του πλέον είναι ικανά να ανεβάσουν την αξία των ακινήτων μιας περιοχής, δεν έχει κρύψει ποτέ την περιφρόνησή του για τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά της τέχνης.

Αμέσως μετά από την καταστροφή του έργου του, έγραψε στο Instagram «Going going gone» (φεύγει, φεύγει, έφυγε) κάνοντας γνωστό σε όλους το όνομα –ψευδώνυμο έστω- του δράστη.

Οι υπεύθυνοι του οίκου Sotheby’s επιστράτευσαν όλο το χιούμορ και την ψυχραιμία που διέθεταν, όμως παραμένει το ερώτημα: ο ατυχής αγοραστής θα πρέπει να καταβάλει το ποσό ή όχι;

Δείτε την αντίδραση των παρόντων στην αίθουσα δημοπρασιών: