7 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση14:14

Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα στο Μουσείο Μπενάκη

Τρεις σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης, η φιλία και η σχέση τους με την Ελλάδα μέσα από κείμενα και ζωγραφικά έργα σε μια έκθεση άκρως καλοκαιρινή

Δημοσίευση 14:14’
d15

Τρεις σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης, η φιλία και η σχέση τους με την Ελλάδα μέσα από κείμενα και ζωγραφικά έργα σε μια έκθεση άκρως καλοκαιρινή

Τρεις σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης, η φιλία και η σχέση τους με την Ελλάδα μέσα από κείμενα και ζωγραφικά έργα σε μια έκθεση άκρως καλοκαιρινή

Ύδρα, Καρδαμύλη, Κρήτη, Κέρκυρα. Όψεις της Ελλάδας και πηγές έμπνευσης για το έργο των τριών φίλων που η ζωή και το έργο τους είναι άρρηκτα δεμένο με την χώρα μας. «Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα». Μια έκθεση-αφιέρωμα σε τρεις δημιουργούς που τίμησαν την Ελλάδα, την ιστορία, το μύθο, την ύπαιθρο και τον ελληνικό τρόπο ζωής.

Μέσα από τα ζωγραφικά έργα του Γκίκα και του Craxton και τα κείμενα του Leigh Fermor, επιστολές, σημειώσεις, εκδόσεις και αφιερώσεις, αλλά και πολλές σπάνιες φωτογραφίες από τη ζωή των τριών δημιουργών, η έκθεση παρουσιάζει μια Ελλάδα χαμένη από καιρό αλλά και τις προσωπικότητες των τριών φίλων, τους προβληματισμούς, τις αναζητήσεις τους και την τοποθέτησή τους στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, καθώς και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους.

Λίγα λόγια για τη ζωή των τριών δημιουργών στην Ελλάδα

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γνωρίζει τον John Craxton και τον Patrick Leigh Fermor στο Λονδίνο τη διετία 1945-46 όπου σφυρηλατείται για πρώτη φορά η φιλία τους, η οποία έμελλε να διαρκέσει για περίπου πενήντα χρόνια. Κοινό σημείο αναφοράς των τριών ήταν η αγάπη τους για την Ελλάδα που φανερώνεται σε κάθε πτυχή του έργου τους. Εκτός από την Αθήνα και το Λονδίνο, τέσσερις ακόμη τόποι επισφράγισαν τη φιλία τους: η Ύδρα, η Καρδαμύλη, η Κρήτη και η Κέρκυρα. Είναι ακριβώς οι τόποι που επέλεξαν να ζήσουν.

Η Ύδρα συνιστά ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή και των τριών φίλων, αλλά και ένας πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων, διανοουμένων και καλλιτεχνών. Για τον Γκίκα ήταν το σπίτι των παιδικών του χρόνων και αργότερα το καταφύγιό του, ο τόπος έμπνευσής του. Για τον Leigh Fermor, «μια πηγή ευτυχίας», όπως έλεγε ο ίδιος, ένα ησυχαστήριο για τη συγγραφή του βιβλίου του «Μάνη». Για τον Craxton, ένας τόπος δημιουργίας λίγο πριν ανακαλύψει τον δικό του παράδεισο στην Κρήτη.

Το 1947 ο Craxton επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κρήτη και, όταν ξαναγυρίζει έναν χρόνο αργότερα, ζωγραφίζει έργα με θέμα τους Κρητικούς βοσκούς. Ο τόπος και οι άνθρωποι τον γοητεύουν και έτσι το 1960 αποφασίζει να ακολουθήσει το όνειρό του και να ζήσει στα Χανιά – «στην αγαπημένη μου πόλη, στο αγαπημένο μου νησί». Το σπίτι πάνω από το βενετσιάνικο λιμάνι έγινε ο κύριος τόπος εργασίας του· πολλοί από τους πιο γνωστούς πίνακές του, με χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες, σκηνές από την καθημερινή ζωή, καθώς και τοπία της κρητικής γης, δημιουργούνται εκεί.

 Ο Leigh Fermor ανακαλύπτει τον δικό του παράδεισο-καταφύγιο στην Καρδαμύλη της μεσσηνιακής Μάνης. Ο φίλος του, ο Γκίκας, γοητευμένος από τη φύση της περιοχής, ζωγραφίζει τοπία της, αλλά και δημιουργεί έργα για τη διακόσμηση του σπιτιού. Εκεί ο Leigh Fermor θα αφοσιωθεί στη συγγραφή: «Επιτέλους μπορούσα να βηματίζω ανάμεσα στα ελαιόδεντρα επί ώρες, σχηματίζοντας φράσεις και διαλύοντάς τες σε κομματάκια ξανά»…

Τελευταίος σταθμός, η Κέρκυρα. Ένα παλιό ελαιοτριβείο στις Σινιές της Κέρκυρας θα αποτελέσει τον νέο τόπο συνάντησης και δημιουργίας των τριω΄ών φίλων από τη δεκαετία του ’70.

Πληροφορίες για την έκθεση:

Την έκθεση διοργάνωσε η Λεβέντειος Πινακοθήκη σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Craxton Estate και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, το χειμώνα του 2017. Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ τον επόμενο χρόνο θα παρουσιαστεί στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο (Μάρτιος-Ιούλιος 2018).

Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από την Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη,  το Craxton Estate στο Λονδίνο, τη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, καθώς και από πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Επιμέλεια έκθεσης: Εβίτα Αράπογλου, Ian Collins, Sir Michael Llewllyn-Smith και Ιωάννα Μωραϊτη. Γενικός συντονισμός: Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου

Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλη έκδοση σε επιμέλεια της Εβίτας Αράπογλου, με κείμενα των επιμελητών και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Πρόκειται για μία έκδοση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

Παράλληλες εκδηλώσεις- ξεναγήσεις:

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τους επιμελητές της έκθεσης Εβίτα Αράπογλου, ιστορικό τέχνης και Ιωάννα ΜωραΪτη, Υπεύθυνη Αρχείου Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα . Πιο συγκεκριμένα:

Εβίτα Αράπογλου, Ιστορικός Τέχνης
Σάββατο 01.07.2017, ώρα 11:30
Κυριακή 02.07.2017, ώρα 11:30

Ιωάννα Μωραϊτη, Υπεύθυνη Αρχείου Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Σάββατο 08.07.2017, ώρα 11:30
Σάββατο 15.07.2017, ώρα 11:30

ΓΚΙΚΑΣ – CRAXTON – LEIGH FERMOR. Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα, Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, Διάρκεια έκθεσης: 7 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου 2017. Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή, 9:00–17:00, Πέμπτη, Σάββατο, 9:00-24:00, Κυριακή, 9:00-15:00, Δευτέρα, Τρίτη κλειστά. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 9 και € 7 (μειωμένο). Δηλώσεις συμμετοχής στις ξεναγήσεις: τηλ. 210 3671014, Δευτέρα – Πέμπτη, 10:00 – 16:00.

 


σχετικα αρθρα