ΑΡΘΡΑ

Η στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά

Δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2011, 11:24 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά
Facebook Twitter Whatsapp

Γράφει ο Τάκης Χατζής

Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε χρόνο στα πρόσωπα και στον... χρόνο και απέδειξε οτι αυτός δεν είναι ο δικαστής και οι συνεργάτες του κατηγορούμενοι. Απλά την στιγμή που εκείνος έκρινε κατάλληλη προχώρησε σε έναν σαρωτικό εσωκομματικό “ανασχηματισμό” όχι όμως για να κάνει επίδειξη δύναμης, αλλά για καθαρά ουσιαστικούς πολιτικούς λόγους.

Γράφει ο Τάκης Χατζής

Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε χρόνο στα πρόσωπα και στον... χρόνο και απέδειξε οτι αυτός δεν είναι ο δικαστής και οι συνεργάτες του κατηγορούμενοι. Απλά την στιγμή που εκείνος έκρινε κατάλληλη προχώρησε σε έναν σαρωτικό εσωκομματικό “ανασχηματισμό” όχι όμως για να κάνει επίδειξη δύναμης, αλλά για καθαρά ουσιαστικούς πολιτικούς λόγους.

Οι αλλαγές έδειξαν οτι στις προθέσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι να απεγκλωβίσει, έστω και με επώδυνο τρόπο, το κόμμα του απο την λογική του ...ασύλου. Είναι προφανές οτι ο κ. Σαμαράς γνωρίζει οτι καμία σημασία δεν έχει η γάτα να είναι άσπρη ή μαύρη, εφόσον βέβαια πιάνει ποντίκια.

Οι χθεσινές αλλαγές- τακτικού χαρακτήρα- έδειξαν οτι συνδέονται με μια καλοσχεδιασμένη μακρόπνοη στρατηγική. Γιατί είναι προφανές οτι ο κ. Σαμαράς μετά απο τις αναγκαίες αλλαγές θα επιχειρήσει τον πολυπόθητο ιδεολογικό επαναπροσδιορισμό του κόμματός του, με ταυτόχρονη επανατοποθέτηση (με σύγχρονους όρους) στον κοινωνικό ιστό της Ν.Δ, σε πρωταγωνιστικό ρόλο αυτή την φορά.

Εν πολλοίς, φαίνεται οτι ο κ. Σαμαράς, έχει αντιληφθεί επαρκώς την υπό εξέλιξη ανασύνθεση της ελληνικής κοινωνίας και τις δραματικές αλλαγές των ιδεολογιών. Με βάσει αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος επιχειρεί φανερά πλέον την νέα ταξιθέτηση των εσωκομματικών εχθρών και φίλων ανοίγοντας διαύλους μέσα απο νέες προσδοκίες ώστε να καταφέρει να κατασκευάσει νέες εκλεκτικές πολιτικές συγγένειες. Ο κ. Σαμαράς στο τέλος του στρατηγικού του σχεδίου μένει να αναδειχθεί ο κυρίαρχος πολιτικός παίχτης και ταυτόχρονα αδιαμφισβήτητος ηγεμόνας δίνοντας στην Νέα Δημοκρατία την ευκαιρία να κυβερνήσει με κοινοβουλευτική υπεροπλία.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Αντώνη Σαμαρά είναι προφανές οτι εκτός των άλλων περιλαμβάνει στο μενού και την σφυρηλάτηση των αστικολαϊκών ιδεολογικών δεσμών με βασικό προσανατολισμό την Δύση.

Είναι επίσης προφανές οτι ο κ. Σαμαράς έχει συναγάγει πλέον ασφαλή συμπεράσματα για το πολιτικό προσωπικό που διαθέτει το κόμμα του αλλά είναι και σε θέση να γνωρίζει και τις πραγματικές δυνατότητες των συνεργατών του.

Ωστόσο είναι πάγια αρχή οτι ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις. Αυτό διεφάνη στην περίπτωση του πολιτικού σχεδιασμού. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Πάνος Λειβαδάς φαίνεται να κέρδισαν την εμπιστοσύνη του προέδρου και παραμένουν σταθεροί στην νευραλγική θέση όπως άλλωστε και αρκετοί άλλοι. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο ο οποίος μάλλον απογοήτευσε. Δεν κατάφερε να πείσει και τελικά υποβαθμίστηκε. Και αυτό αποδεικνύεται γιατί απλούστατα του ανετέθη ένας τομέας τον οποίο φυσιολογικά ουδέποτε θα κληθεί να υπηρετήσει σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία γίνει Κυβέρνηση.

Οι κινήσεις Σαμαρά απέδειξαν οτι ο πρόεδρος της Ν.Δ έχει πολύ καλό πολιτικό αισθητήριο παρά περί του αντιθέτου λεγόμενα. Και φυσικά αυτό δεν το προσδιορίζει μόνο η περίπτωση Παναγιωτόπουλου αλλά στο σύνολό τους οι τακτικές του κινήσεις και αλλαγές.

Στο μεταξύ ο Αντώνης Σαμαράς κατάλαβε γρήγορα οτι δεν έχει πολλά περιθώρια να αντιπαρατεθεί με το “καραμανλικό” κομμάτι του κόμματος και προχώρησε στην αξιοποίηση μια σειράς στελεχών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον πρώην Πρωθυπουργό. Κίνηση σοφή αφού έτσι αποδυναμώνει κάθε σενάριο περί επιστροφής του προηγούμενου αρχηγού. Παράλληλα- όπως ήδη ερμηνεύτηκε και γράφτηκε- έκλεισε τις διόδους διαφυγής στελεχών προς την νεοϊδρυθείσα πολιτική παράταξη της κ. Μπακογιάννη.

Εν πολλοίς ο κ. Σαμαράς έδειξε οτι είναι πολύ καλός γνώστης της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματός του αλλά κυρίως της νεοδημοδημοκρατικής νοοτροπίας. Μάλιστα με τις χθεσινές του αποφάσεις ξεκαθάρισε οτι θέλει να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο και να μην επιτρέψει διακρίσεις και κυρίως ομαδοποιήσεις και έθεσε την βασική αρχή οτι: ο καθένας θα έχει την ευκαιρία του. Βεβαίως υπάρχουν ελλείμματα-με κυρίαρχο αυτό της επικοινωνίας- και το γνωρίζει καλά. Γιατί οι αποφάσεις του έδειξαν οτι κινούνται και ως προς αυτή την κατεύθυνση. Να διορθωθούν, δηλαδή, λάθη που κόστισαν ακριβά και αυτό έχει ήδη καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις. Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει τελικά την ολική ανατροπή των δεδομένων και την επαναφορά της Νέας Δημοκρατίας σε τροχιά εξουσίας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr