ΑΡΘΡΑ

Διάλεξαν εκλογές!

Δημοσίευση 16 Ιουνίου 2011, 09:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Διάλεξαν εκλογές!
Facebook Twitter Whatsapp
του Ι.Κ. Πρετεντέρη
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ∆ΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κρυβόµαστε πίσω από το δάχτυλό µας. Χθες το µεσηµέρι, η κυβέρνηση ουσιαστικά παραιτήθηκε.
του Ι.Κ. Πρετεντέρη
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ∆ΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κρυβόµαστε πίσω από το δάχτυλό µας. Χθες το µεσηµέρι, η κυβέρνηση ουσιαστικά παραιτήθηκε. ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ µε σαφή τρόπο και διά στόµατος του ίδιου του Πρωθυπουργού από τη στιγµή που πρότεινε στην αξιωµατική αντιπολίτευση µια κυβέρνηση συνεργασίας, αποδεχόµενος ότι Πρωθυπουργός θα οριζόταν πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ήταν περίπου προδιαγεγραµµένη. Ή θα πηγαίναµε σε εκλογές. Ή θα σχηµατιζόταν µια κυβέρνηση συνεργασίας µε τη Ν.∆. – ενδεχόµενο που συζητήθηκε, όπως φαίνεται, µε τον Α. Σαµαρά… ∆ΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ούτε το ένα ούτε το άλλο. Επτά ώρες αργότερα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα κάνει… ανασχηµατισµό και ότι θα ζητήσει ψήφο εµπιστοσύνης από τη Βουλή! ∆ΕΝ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΩ τα όσα διαδραµατίστηκαν. Φούσκα, φιάσκο, ναυάγιο, πείτετο όπως θέλετε, ελάχιστησηµασία έχει… ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ απλώς ότι µε κάποιο µαγικό τρόπo ο Πρωθυπουργός σήµερα βρίσκεται σε δυσµενέστερη θέση από αυτή στην οποία βρισκόταν προχθές.

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙ∆Η δεν αντιµετώπισε τα προβλήµατα που είχε να αντιµετωπίσει – αυτά παραµένουν, όλα, ορθάνοιχτα… – αλλά κυρίως επειδή κάηκε το χαρτίτης συναίνεσης και της συνεννόησης.

∆ΕΝ ΜΕ ΕΝ∆ΙΑΦΕΡΕΙ ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει, δεν είναι αυτό το ζήτηµα.Μια παλιά πολιτική συµβουλήόµως λέει να µην ανοίγεις ποτέ ένα θέµα αν δεν ξέρεις πώς να το κλείσεις. Και η πόρτα της κυβερνητικής συνεργασίας έκλεισε χθες, χωρίς να είναι προφανές ότι κερδισµένη βγήκε η σηµερινή κυβερνητική παράταξη – µάλλον το αντίθετο…Τότε γιατί την άνοιξε;

ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ συνέβησαν χθες. Σήµερα ο Πρωθυπουργός βρίσκεται αντιµέτωπος µε µια οικονοµία σε βλάβη, µε µια κοινωνία σε αναταραχή και µε µια χώρα σε ακυβερνησία. ΘΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕΙ όλα αυτά ο ανασχηµατισµόςκαι η ψήφος εµπιστοσύνης που θα διεκδικήσει η νέα κυβέρνηση; Πολύ αµφιβάλλω! Και πολύ θα εκπλαγώ αν ξαφνικάανατραπούν τα δεδοµένα επειδή θα φύγει ο Τάδε από το υφυπουργείο Μεταφορών και θα έλθει ο ∆είνα.

ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ: έχω την αίσθηση ότι µετά το χθεσινό ναυάγιο άνοιξε πλέον ο δρόµος των εκλογών. Και δυσκολεύοµαι να δω πώς οι εκλογές αυτές µπορεί να αποφευχθούν.

ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ συνταγµατικής τάξεως: όταν µια δηµοκρατία βρίσκεται σε αδιέξοδο δεν µπορείς να αντιµετωπίσεις το αδιέξοδο διαφορετικά από την προσφυγή στις κάλπες.

ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝ, και για λόγους ουσίας: όταν µια κυβέρνηση δεν µπορούσε να κυβερνήσειέως χθες, δεν είναικαθόλου αυτονόητο γιατί ξαφνικά θα αρχίσει να κυβερνά από αύριο.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ