current views are: 5

1 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση16:31

Τι «τρέχει» τελικά με τον Φερνάντο Σάντος και τους διεθνείς της Εθνικής;

Σιγά μην δεν είχαμε ελληνική μουρμούρα στην Εθνική Ελλάδας..

Δημοσίευση 16:31’
αρθρο-newpost

Σιγά μην δεν είχαμε ελληνική μουρμούρα στην Εθνική Ελλάδας..

Γράφει ο Christiano

Σιγά μην δεν είχαμε ελληνική μουρμούρα στην Εθνική Ελλάδας..

Λίγες μόνο ώρες πέρασαν από τον αποκλεισμό της «γαλανόλευκης» στη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται στη Βραζιλία και τα όργανα άρχισαν, με αφορμή κάποιες δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Φερνάντο Σάντος, σε ραδιόφωνο της Πορτογαλίας.

Στις δηλώσεις αυτές, ο 59χρονος τεχνικός φαίνεται να αδειάζει μερικούς παίκτες του, χωρίς να τους κατονομάσει, για την κακή συνεργασία τους στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια των 90+30 λεπτών του δραματικού αγώνα με την Κόστα Ρίκα.

Ας θυμηθούμε κατ’ αρχάς τα λόγια του Σάντος που είδαν το φως της δημοσιότητας: «Η ομάδα μας είχε καρδιά, όμως όχι το μυαλό που έπρεπε στην παράταση. Η φυσική κούραση μας στοίχισε, μην αφήνοντάς μας να γράψουμε ιστορία», επισήμανε αρχικά. Εκτός αυτού, τόνισε: «Νομίζω ότι δεν είχαμε την φρεσκάδα για να νικήσουμε σε αυτό το ματς. Είχαμε και 2-3 ποδοσφαιριστές που ήθελαν πιο πολύ να γίνουν οι πρωταγωνιστές και να πετύχουν ένα ιστορικό γκολ. Τους απασχολούσε περισσότερο να πετύχουν το γκολ της Ελλάδας απ’ ό,τι να κυκλοφορήσει η μπάλα και αυτό οδήγησε σε αρκετά λάθη και σε αρκετές απώλειες μπάλας».

Παρατηρώντας από απόσταση τις δηλώσεις του τέως πλέον ομοσπονδιακού τεχνικού, γίνεται αντιληπτή η απογοήτευσή του από το τελικό αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι η ομάδα του κυριαρχούσε στο γήπεδο και έπαιζε τους κενροαμερικανούς… μονότερμα. Για να μην κρυβόμαστε, όμως, θυμηθείτε σε πόσες φάσεις βγήκαν οι διεθνείς μας μπροστά με συντριπτικό αριθμητικό πλεονέκτημα με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Σαμαρά, Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, αλλά και τον Κώστα Μήτρογλου. Ο Σάντος, λοιπόν, είναι πολύ λογικό να προέβη στις παραπάνω δηλώσεις. Ας μην προσπερνάμε το γεγονός ότι τη στιγμή που μίλησε στο ραδιόφωνο της χώρας του ήταν ακόμη «ζεστός» από το ανάποδο και άδικο αποτέλεσμα που προέκυψε από τη διαδικασία των πέναλτι.

Οι εξηγήσεις που έδωσε

Όπως ήταν λογικό, από την τοποθέτηση του Σάντος προκλήθηκε αναστάτωση και οι δηλώσεις του έγιναν πρώτο θέμα στις αθλητικές ιστοσελίδες και στα FM… των σπορ. Ευθύς αμέσως, όμως, ο Ίβηρας κόουτς δεν δίστασε να διευκρινίσει.

«Μιλάμε για τη συνολική τους παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο; Ηταν φανταστική. Είμαι πολύ περήφανος για την ομάδα μου, για τους ποδοσφαιριστές μου, για τους συνεργάτες μου, για τη δουλειά που κάναμε όλοι μαζί για να πετύχουμε όσα πετύχαμε. Στην πραγματικότητα με ρωτάτε το αυτονόητο. Πώς είναι δυνατόν να μην είμαι ευχαριστημένος;» είπε και πρόσθεσε: «Μπερδεύετε τα όσα σχολίασα αναφερόμενος στο παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα με την γενικότερη κρίση μου για την πορεία μας. Σχετικά με το ματς απέναντι στην Κόστα Ρίκα, αναφέρθηκα στην έλλειψη συγκέντρωσης που είχαμε στη διάρκεια της παράστασης, η οποία μας κόστισε τον αποκλεισμό. Είχαμε φανταστικές ευκαιρίες, αλλά ήταν η κούραση, στο σώμα και το μυαλό, που μας κόστισε. Οι λάθος επιλογές μας στην τελική προσπάθεια. Μη μπερδεύετε όμως την κριτική μου για το παιχνίδι με την κρίση μου για την παρουσία της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Είμαι πολύ περήφανος για την ομάδα, πολύ περήφανος για τους παίκτες μου. Περάσαμε πολλές, πολλές δυσκολίες στη διάρκεια αυτών των 30 ημερών. Δυσκολίες που τις κρατήσαμε στο εσωτερικό, που τις αντέξαμε και που τελικώς καταφέραμε όλοι μαζί να μην κάνουν κακό στην ομάδα, καταφέραμε να διατηρήσουμε τη συνοχή της. Αυτό ήταν επίτευγμα. Και το καταφέραμε όλοι μαζί, γι’ αυτό και αναφέρθηκα στην 17η Ιουνίου και την σημασία της. Καταφέραμε να μείνουμε ομάδα και να πετύχουμε. Κι αυτή η επιτυχία ανήκει σε όλους μας».

Όποιος προσέξει τη νέα τοποθέτηση του προπονητή θα αντιληφθεί τι εννoούσε όταν έκρινε τους παίκτες του και θα διαπιστώσει -εάν το θέλει- πως ο Πορτογάλος δεν έχει πρόβλημα με τους διεθνείς, αλλά τα λόγια του περικλείουν τεχνική κριτική ματιά και μόνο, όπως ακριβώς γίνεται σε όλες τις ομάδες του κόσμου, έπειτα από κάθε αγώνα.

Βεβαίως ο Φερνάντο Σάντος ήθελε να αποχαιρετήσει με θρίαμβο την Ελλάδα, διότι ένιωσε στο πετσί του την αδικία του ποδοσφαίρου, όταν είδε τον Νάβας να σταματάει τη μπάλα λίγο πριν από τα δίχτυα στο πέναλτι του Γκέκα. Από αυτή την ανθρώπινη διάσταση, ωστόσο, μέχρι τα εσωτερικά προβλήματα και τη δυσαρέσκεια των ποδοσφαιριστών με τον άνθρωπο που γέλασαν και έκλαψαν μαζί επί σειρά ετών, με τον κόουτς που έγραψαν νέο ρεκόρ διαδοχικών νικηφόρων αποτελεσμάτων, υπάρχει απόσταση όση από εδώ μέχρι τη Βραζιλία.

Και κάτι τελευταίο: Ο «καρπουζάς» κατηγορήθηκε ότι δεν γύρισε με την Εθνική ομάδα και αμέσως μετά το ματς έφυγε μόνος για την πατρίδα του, σε μια προσπάθεια να στηριχθεί η «είδηση» ότι οι σχέσεις προπονητή-παικτών είναι σε κακό σημείο. Ακόμη κι εδώ έπρεπε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα ο ίδιος. «Η ΕΠΟ έβγαλε τα εισιτήρια» είπε και πρόσθεσε ότι από την Ομοσπονδία τον πληροφόρησαν μέσω συνεργατών του για την αναχώρησή του με προορισμό τη Λισαβόνα, λίγες ώρες πριν από το μεγάλο ματς! 

Δυστυχώς έπρεπε ο ίδιος να ρίξει φως σε όλα τα ακαταλαβίστικα που του χρέωσαν. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διαβάζοντας όλα τα παραπάνω στον Τύπο της Τρίτης δεν μπήκε καν στον κόπο να πληροφορήσει τον κόσμο πώς έχουν τα πράγματα και να πει το στοιχειώδες «δεν υπάρχει θέμα».

Αν, λοιπόν, απορήσατε με τον εκνευρισμό του Σάντος μετά το ματς που είχε σαν αποτέλεσμα την αποβολή του από τη διαδικασία των πέναλτι, ίσως πήρατε μερικές απαντήσεις. Η ΕΠΟ είχε φροντίσει να… τον φύγει.


σχετικα αρθρα