ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μπιτσαξής: Δύσκολη η μάχη για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου

Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2011, 16:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μπιτσαξής: Δύσκολη η μάχη για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου
Facebook Twitter Whatsapp
«Αυτή την ώρα δίδεται μάχη για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Kαι είναι δύσκολη μάχη. Έχει να τα βάλει με δεκαετίες ανομίας, αντιλήψεων κρατικοδίαιτων. Αντιλήψεων, πως το ποδόσφαιρο πρέπει να κινείται μέσα στα όρια της πολιτικής διαπλοκής». Αυτά τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, σε δηλώσεις του στον «Sentra 103,3».
«Αυτή την ώρα δίδεται μάχη για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Kαι είναι δύσκολη μάχη. Έχει να τα βάλει με δεκαετίες ανομίας, αντιλήψεων κρατικοδίαιτων. Αντιλήψεων, πως το ποδόσφαιρο πρέπει να κινείται μέσα στα όρια της πολιτικής διαπλοκής». Αυτά τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, σε δηλώσεις του στον «Sentra 103,3». Όσον αφορά στην απόφαση της ΕΠΟ για 15νθήμερη αναστολή της λειτουργίας της επισήμανε: «Το ουσιώδες δεν είναι η 15νθημερη αναστολή. Είναι πως βγήκε από την ΕΠΟ, κάτω απ' το χαλί και βγαίνει στην επιφάνεια το πρόβλημα. Όλοι κάνουμε ένα βηματισμό προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης. Είναι μεν βηματισμός με κάποια βραδύτητα, αλλά είναι με συγκεκριμένες πράξεις κι όχι με λόγια. Το γεγονός, όμως, ότι το θέτει η ΕΠΟ κι όχι η Πολιτεία είναι πολύ σημαντικό. Κι ελπίζουμε να μην είναι ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω. Δίνουμε τη μάχη και κανείς δεν μπορεί να μας καταλογίσει πως δεν προσπαθούμε. Οταν ήρθε η Σούπερ Λίγκα και η ΕΠΟ εδώ, είχα δηλώσει πως ερευνούμε αν μπορούν να γίνουν τα ελληνικά πρωταθλήματα. Και είτε θα γίνουν με υγιείς βάσεις, είτε δεν θα γίνουν».

Σχετικά με το εάν τίθεται θέμα αναβολής ή αναστολής της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου, ο κ.Μπιτσαξής υπογράμμισε:«Όλες οι πιθανότητες είναι στο τραπέζι. Η ΕΠΟ οφείλει να οργανώσει πρωταθλήματα πάνω σε καινούργιες βάσεις. Χωρίς βια, αφερεγγυότητα και αυτού του είδους τον παραγοντισμό που ναρκοθετεί κάθε έννοια αθλητισμού και κάθε έννοια άμιλλας. Αν δεν μπορέσει να τα οργανώσει έτσι, έχει δυο επιλογές. Ή να τα οργανώσει χωρίς την συμβολή του κράτους και του κρατικού χρήματος και των κρατικών γηπέδων ή να μην τα οργανώσει καθόλου μέχρι να βρεθούν αυτές οι προϋποθέσεις. Και μέσα σ' αυτέρς τις προϋποθέσεις είναι και η αδειοδότηση των ομάδων, την οποία παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή».

Αναφερόμενος στο ποδόσφαιρο του παρελθόντος, ο κ.Μπιτσαξής επισήμανε: «Ηταν έρμαιο της κρατικής διαπλοκής. Το ποδόσφαιρο ήταν φαινόμενο που παρήγαγε χρέη ύψους 390 εκατομμυρίων των ΠΑΕ προς το κράτος, τα οποία ρυθμιζόντουσαν ξανά και ξανά ή και χαριζόντουσαν. Λειτουργούσαμε κάτω από το καθεστώς, ότι μια ομάδα είναι κράτος εν κράτει, λόγω της ιστορικότητας και των φιλάθλων της. Πηγαίνουμε σε έναν επώδυνο δρόμο στον οποίο η ομοσπονδία και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα κάνουν τη δουλειά της, όποιος και αν είναι απέναντι, όποιο όνομα και αν έχει. Με επώδυνο τρόπο, με περιπλοκές και νομικά θέματα. Κάθε νέο σύστημα περνά και τις παιδικές του ασθένειες. Δύο είναι αυτές οι παιδικές ασθένειες του συστήματος αδειοδότησης. Η υπερβολική προσήλωση σε προθεσμίες οι οποίες θα έπρεπε να είναι λιγάκι πιο ευέλικτες και η ρήτρα εμπιστευτικότητας, που προκαλεί μεγάλη αναταραχή και δυσκολία στις ενδιαφερόμενες, που θα πρέπει να επανεξετάζεται».

Ο κ.Μπιτσαξής είπε ακόμη, ότι ισχύει η επίσκεψη κλιμακίου της UEFA στην Ελλάδα, ενώ ανέφερε, πως πρόκειται να γίνει και συνάντησή του με την ελληνική Πολιτεία, ενώ επισήμανε, πως δεν θέλει επ΄ουδενί να παραβιάσει τα όρια του αυτοδιοίκητου. Οσον αφορά στη συνεργασία του με τον κ.Πιλάβιο, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει ένας άξονας συνεργασίας, ο οποίος λειτουργεί εδώ και 18 μήνες, με όλους τους φορείς του συντεταγμένου ποδοσφαίρου και την ΕΠΟ. Έχει αποδώσει καρπούς, άλλο αν δεν είναι ορατοί. Ορισμένες φορές είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποδείξουμε τι δεν έγινε, ενώ είναι πάρα πολύ εύκολο να αποδείξουμε τι έγινε. Για παράδειγμα τα επεισόδια που έγιναν στο ΟΑΚΑ και το μπουμπουνητό που υπήρχε προηγουμένως στο ΣΕΦ. Εγινε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να το αποτρέψουμε».

Τέλος, για τα επεισόδια που έγιναν στον τέταρτο τελικό του μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, επισήμανε ο κ.Μπιτσαξής: «Έγιναν αυτά στη φυσούνα και ήταν απαράδεκτα. Είχαμε και αστυνομική δυσλειτουργία σε εκείνο το στάδιο, αλλά και οι διαιτητές έκαναν την εκτίμησή τους. Και είναι σεβαστή, είχε όμως επισημανθεί προηγουμένως ότι να τηρείται αυστηρά ο κανονισμός σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτά τα ματς που εξελίσσονται με κροτίδες και φλόγες και πυρσούς θα πρέπει να διακόπτονται. Είναι μια θέση που την έχω εκφράσει για το ποδόσφαιρο, την εκφράζω και για το μπάσκετ».