ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πιλάβιος: «Η UEFA θα αποφασίσει αν θα αποκλείσει ελληνικές ομάδες»

Δημοσίευση 7 Ιουλίου 2011, 15:11 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πιλάβιος: «Η UEFA θα αποφασίσει αν θα αποκλείσει ελληνικές ομάδες»
Facebook Twitter Whatsapp
Η UEFA είναι αρμόδια να αποφασίσει για το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra».
Η UEFA είναι αρμόδια να αποφασίσει για το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra». «Πρέπει να αποφασίσει η UEFA. Και το δίκαιο της UEFA επιτρέπει τα πάντα. Αν η Τουρκία αποφασίσει κάτι, δεν μας δεσμεύει. Η κάθε χώρα έχει δικό της δίκαιο» είπε ο κ. Πιλάβιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση δικαίωσης του ΟΦΗ. «Το ότι ο ΟΦΗ πρέπει να αγωνιστεί χωρίς κριτήρια, ήταν μια απόφαση σε συνεργασία με την UEFA. Εμείς είμαστε πιο αυστηροί. Κόλαφος θα ήταν, αν ήμασταν πιο χαλαροί από ό,τι έπρεπε. Δεν έχω διαβάσει την απόφαση που λέει για νέα σύνθεση επιτροπής και δεν μπορώ να σχολιάσω. Είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες αυτά που μου λέτε».

Για όσα μεσολάβησαν μέχρι την χθεσινή απόφαση είπε ότι όλα έγιναν δια μέσου δικαστικών οδών. «Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθείται κάθε χρόνο. Δεν κάναμε εμείς καμία ιστορία. Ο κ. Ιφαντίνο ήρθε εδώ, γιατί ήθελε να δει τι γίνεται. Δεν μπορεί να του το απαγορεύσει κανείς. Τον Ιανουάριο στη συνέντευξη Τύπου είχα πει πως πρέπει να είναι άλλα τα κριτήρια. Όμως, η ομοσπονδία δεν μπορεί να παρέμβει σε απόφαση μέλους του που είναι νόμιμη».

Σχετικά με το κλείσιμο της ΕΠΟ για 15 ημέρες είπε ότι «λύθηκαν πολλά προβλήματα. Ένα παράδειγμα είναι η συνδρομή της πολιτείας για τις πλαστές ενημερότητες. Δεν ξέρω αν αποδείχθηκε σημαντική. Ήταν μια σημειολογική κίνηση. Ένα μήνυμα, μια κραυγή αγωνίας. Υπήρχαν πράγματα και έπρεπε να λειτουργήσει η ομοσπονδία. Τα θέματα, όμως, μπήκαν σε έναν δρόμο. Προκηρύξαμε νέα συνέλευση για τις 22 Ιουλίου».

Για την πρόταση να αναλάβουν οι ΠΑΕ τον έλεγχο των οπαδών είπε ότι «όλο το ποδόσφαιρο μαζί ζήτησε από την Πολιτεία τρία πράγματα. Ένα από αυτά είναι ότι, όταν κάποιος μπαίνει στο γήπεδο, δεν μπορεί να τον ελέγχει η ίδια η ΠΑΕ. Δεν είναι θέμα το ποιος φταίει. Αλλά τη μία λέμε η αστυνομία δεν έκανε καλά τη δουλειά της, την άλλη πως δεν έγινε εκείνο ή το άλλο. Πάντα το μπαλάκι πηγαίνει από τον έναν στον άλλο, οπότε δεν βρίσκεται λύση. Τώρα, λέμε παίρνουμε εμείς την ευθύνη 100%», ενώ για το θέμα των αδειοδοτήσεων και γιατί δεν δόθηκαν οι φάκελοι στη δημοσιότητα τόνισε:

«Τα μέλη του δικού μου συμβουλίου δεν μου το ζήτησαν ποτέ! Στη Βουλή το ζήτησαν, αλλά οι φάκελοι δεν μπορούν να δοθούν λόγω εμπιστευτικότητας. Δεν είχα αντίρρηση, αλλά έπρεπε να σβηστούν όλα τα προσωπικά δεδομένα. Το θεωρείτε εσείς αυτό; Έχω υπογράψει ρήτρα εμπιστευτικότητας. Ο κ. Καλογιάννης έκανε μία πρόταση. Αδειοδότηση να την κάνουν οι Λίγκες. Ας τις κάνουν. Εκτός από τις πέντε ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη. Είχα πει στη Λίγκα αν θέλουν να τα δείξουμε. Δεν έχω να κρύψω τίποτα».

Αναφορικά με τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται είπε ότι «δεν μπορώ να παραβαίνω τους κανονισμούς. Αν η κοινωνία θέλει και εγώ δεν έχω νομικό πρόβλημα, ας τα πάρουν. Είναι επικοινωνιακά παιχνίδια αυτά. Αν θέλει ο κόσμος να γίνει επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Θα θέλατε να είστε ποδοσφαιριστής και να ήξερε όλη η Ελλάδα πως, επειδή δεν υπογράψατε ότι είστε πληρωμένος, έπεσε η ομάδα σας;».

Για το γεγονός πως πήγε στον εισαγγελέα και ζήτησε να σταματήσουν να δημοσιεύονται οι διάλογοι, είπε ότι «πρέπει να δείτε τον πρόεδρο της ΕΠΟ ως άτομο με ευθύνες. Έγινε για να προστατευτούν κάποιοι άνθρωποι. Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω», ενώ σχετικά με τις δικές του συνομιλίες διευκρίνισε: «Αν θέλετε να βλέπετε τις συνομιλίες όπως τις βλέπετε, δείτε τις. Κανένα πρόβλημα. Αποκομίστε κι εσείς και ο κόσμος όποια εντύπωση θέλετε. Δεν θα απαντήσω ούτε θα απολογηθώ για ένα μήνυμα ή μία κουβέντα. Μιλάω με όλους τους παράγοντες, δεν είναι μόνο ο Μπέος ή ο Ψωμιάδης. Ο κόσμος δεν ξέρει υπό ποιες συνθήκες γίνεται ένα τηλεφώνημα. Μπορεί να έχω μπροστά μου 45 άτομα, μπορεί να είμαι σπίτι και να κοιμάμαι, μπορεί να είμαι σε μία σύσκεψη».

Για τις «χαλαρές» ποινές που υπάρχουν διευκρίνισε ότι «σιγά σιγά και με λίγα βήματα θέλουμε να δούμε κάτι καλύτερο στο μέλλον. Φέτος είχαμε τις πιο πολλές ποινές από τα προηγούμενα χρόνια. Θα σας στείλω τα αρχεία. Ήταν η πιο αυστηρή χρονιά», ενώ σχετικά με το αν τελικά υπάρξει αποτέλεσμα από το θέμα που έχει δημιουργηθεί τόνισε: «Αν δεν καταλαβαίνει ο κόσμος πως κάτι άλλαξε, λυπάμαι, αλλά πρέπει να το επικοινωνήσουμε καλύτερα. Πρέπει να το πιστέψει ο κόσμος. Εγώ είμαι αισιόδοξος και ο κόσμος μπορεί να περιμένει ότι κάτι θα γίνει. Στην Ελλάδα η καταστροφολογία και η υπερβολή είναι στο μάξιμουμ».

Καταληγοντας είπε πως δεν μετάνιωσε που ανέλαβε πρόεδρος, αφού «ο καθένας στη ζωή κάνει ό,τι μπορεί. Και η ιστορία κάτι λέει».