ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γερουλάνος: «Ξεκίνημα του πρωταθλήματος δεν σημαίνει άφεση αμαρτιών»

Δημοσίευση 2 Αυγούστου 2011, 17:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γερουλάνος: «Ξεκίνημα του πρωταθλήματος δεν σημαίνει άφεση αμαρτιών»
Facebook Twitter Whatsapp
Το ενδεχόμενο υποβιβασμού και άλλων ομάδων, εφόσον αποδειχθεί ότι είχαν συμμετοχή στην υπόθεση των "στημένων" αγώνων, είναι και θα παραμείνει ανοιχτό, ακόμη και μετά την έναρξη των πρωταθλημάτων της νέας περιόδου. Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Παύλος Γερουλάνος, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ.
Το ενδεχόμενο υποβιβασμού και άλλων ομάδων, εφόσον αποδειχθεί ότι είχαν συμμετοχή στην υπόθεση των "στημένων" αγώνων, είναι και θα παραμείνει ανοιχτό, ακόμη και μετά την έναρξη των πρωταθλημάτων της νέας περιόδου. Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Παύλος Γερουλάνος, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ.

«Το ξεκίνημα του πρωταθλήματος δεν σημαίνει "άφεση αμαρτιών" για τις ομάδες, οι οποίες εμπλέκονται σε αυτά τα θέματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, ο οποίος συνέχισε: «Εχει ξεκινήσει ένα έργο από τη μεριά της Αθλητικής Δικαιοσύνης, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάποια τέτοια σημάδια και γι΄ αυτό όλη η κοινωνία έχει επικροτήσει αυτό που γίνεται. Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να μην μπούμε στα πόδια της Δικαιοσύνης. Όταν βλέπουμε τα πράγματα και δεν δουλεύουν, έχουμε κάθε δικαίωμα να παραπονεθούμε γι΄ αυτό. Όταν βλέπουμε όμως να γίνονται κινήσεις, εκεί πρέπει η Πολιτεία να κάνει στο πλάι για να αφήσει τη διαδικασία να προχωρήσει. Και το λέω αυτό, διότι πάντα υπάρχουν πολιτικές πιέσεις για αλλαγή κατεύθυνσης. Λοιπόν, αλλαγή κατεύθυνσης αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρχει».

Ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι η Πολιτεία δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου, σε συνεργασία με την UEFA, και επισήμανε: «Ας αφήσουμε τη διαδικασία να προχωρήσει, τίποτα δεν πρέπει να σταματήσει αυτή τη διαδικασία και το να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει, χωρίς να διαπραγματευθούμε καθόλου την συνέχιση του έργου που γίνεται. Το έργο θα συνεχιστεί και δεν πρέπει να θεωρούμε ότι πρέπει να περιμένουμε τη συνολική κάθαρση, αν θέλετε, για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Ο αγώνας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, είναι διαρκής. Δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ».

Ο υπουργός Πολιτισμού ρωτήθηκε και για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες η απόφαση της Σούπερ Λίγκας για υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας. «Το ότι την πληρώνουν οι μικροί και δεν την πληρώνουν οι μεγάλοι, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ πρόωρο να το πούμε. Εγώ δεν είδα να έρχονται στοιχεία προς μία κατεύθυνση και να είπε κανείς, σταματάμε και κοιτάμε κάποια άλλη» τόνισε αρχικά και συνέχισε: «Ηταν και κάτι το οποίο μας είπε ο κ. Πλατινί όταν ήρθε στην Ελλάδα. Πρώτον το ποδόσφαιρο, και ειδικά το στοίχημα γύρω από το ποδόσφαιρο, είναι μία από τις μεγαλύτερες δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες "ξεπλένεται μαύρο χρήμα" στον κόσμο. Το οποίο σημαίνει ότι έχουν μπει μεγάλοι "καρχαρίες" σε αυτό το παγκόσμιο πλέον παιχνίδι. Το δεύτερο είναι ότι δεν πάνε πάντα για τις μεγάλες ομάδες, συνήθως πάνε να βρούνε μικρότερες ομάδες για να κάνουν τη δουλειά τους. Και είπε χαρακτηριστικά: όταν βλέπεις έναν άνθρωπο από μία χώρα την οποία δεν θα κατονομάσω, να αγοράζει μία ομάδα στην Ελβετία, αυτό σημαίνει ότι την αγοράζει για να κάνει κάποιες τέτοιες δουλειές. Διότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος, από μία χώρα της Ασίας, να ενδιαφέρθηκε ξαφνικά για το ελβετικό ποδόσφαιρο. Λοιπόν, η UEFA κοιτάει τέτοιες περιπτώσεις και γι΄ αυτό από την UEFA μας ήρθαν στοιχεία για τους "στημένους" αγώνες. Αν δείτε τα στοιχεία που μας ήρθαν, αφορούσαν κυρίως μικρές ομάδες και δεν μπορεί να πει κανείς ότι η UEFA προτίμησε να παρακρατήσει στοιχεία για μεγαλύτερες ομάδες. Λοιπόν, μην δημιουργούμε μύθους. Εδώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία, είμαι βέβαιος ότι, αν την αφήσουμε να ολοκληρωθεί σωστά, θα οδηγήσει μέχρι εκεί που πρέπει να οδηγήσει».

Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε και στο θέμα του νέου αθλητικού νόμου και τη δυνατότητα που δίνει να διεξάγουν οι ομοσπονδίες τα πρωταθλήματα: «Αυτό έρχεται και διορθώνει απλώς κάτι το οποίο είχε ειπωθεί λάθος σε προηγούμενα νομοσχέδια. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις μία ομοσπονδία να χρησιμοποιεί πάντα κάποιον τρίτο για να οργανώσει τα πρωταθλήματα, ειδικά αν δεις ότι υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο που γίνεται η οργάνωση. Και απλώς δίνεις το δικαίωμα στις ομοσπονδίες να το οργανώσουν εκείνες. Οι ομοσπονδίες είναι αυτές που ουσιαστικά ευθύνονται για το άθλημα. Δεν μπορείς να πεις ότι εγώ δίνω το μέρος αυτό της ευθύνης σε τρίτο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν τρίτο για να κάνεις τη δουλειά σου καλύτερα, αν σου την κάνει καλύτερα, αλλά πάντα διατηρείς το δικαίωμα να οργανώσεις και εσύ το πρωτάθλημά σου».

Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε και στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την εθνική γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης, τονίζοντας ότι «... νομίζω ότι τέτοιο αθλητισμό θέλουν όλοι οι Έλληνες. Όταν βλέπουμε τέτοιες επιτυχίες, από μία ομάδα η οποία έπρεπε να παλέψει με όλες τις δυσκολίες για να φτάσει εκεί που έφτασε, λες συγχαρητήρια και ελπίζεις ότι αυτού του είδους τα πρότυπα θα αναπτύξουμε και όχι τα πρότυπα τα οποία έχουμε δει κατά καιρούς να αναπτύσσονται στο ποδόσφαιρο».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr