ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αυτή είναι η τροπολογία με τις ποινές σε Ξάνθη και ΠΑΟΚ - Αφαίρεση από 5 έως 10 βαθμούς - Επιβεβαίωση Newpost

Δημοσίευση 28 Ιανουαρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 28 Ιανουαρίου 2020, 19:08
Αυτή είναι η τροπολογία με τις ποινές σε Ξάνθη και ΠΑΟΚ - Αφαίρεση από 5 έως 10 βαθμούς - Επιβεβαίωση Newpost
Facebook Twitter Whatsapp

Στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η εισήγηση της ΕΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη Βουλή κατατέθηκε το απόγευμα η τροπολογία που αλλάζει τις ποινές για θέματα που προκύπτουν από γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Μάλιστα στην τροπολογία υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι ποινές αυτές να ισχύουν από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. 

Στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η εισήγηση της ΕΕΑ, για αποβολή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης με την κατηγορία της πολυϊδιοκτησίας, η κυβέρνηση κατήρτησε νέα τροπολογία η οποία προβλέπει τελικά «ποινή αφαίρεσης πέντε έως δέκα  βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα». Το εν λόγω εδάφιο επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του Newpost που έγραψε νωρίτερα πως η τροπολογία προέβλεπε ακριβώς αυτή την ποινή.

Δείτε ολόκληρη την αιτιολογική έκθεση:

Με την παρ. 1 του παρόντος προβλέπονται οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών και την απαγόρευση της πολυιδιοκτησίας Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών. Σε συμμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.

Με την παρ. 2 του παρόντος προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των μετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., επιβάλλεται αποκλειστικά η κύρωση της παρ. 12 του άρθρου 69.

Με την παρ. 3 του παρόντος προσαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 77Α στις διατάξεις του παρόντος, προς άρση οποιασδήποτε αμφισβήτησης  ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις.

Με την παρ.  4 του παρόντος ρυθμίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος, προκειμένου οι έννομες συνέπειες των προτεινόμενων διατάξεων να επέλθουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Κόντρα στη Βουλή

Σχολιάζοντας την τροπολογία η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, επεσήμανε πως: «Επιχειρείται στην ουσία ένας εύλογος εξοροθολογισμός κυρώσεων σε περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων αθλητικού νόμου και παραβίασης της αρχής της πολυιδιοκτησίας. Σέβεται η ρύθμιση την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.  Την δυνατότητα επιμέτρησης της ποινής εντός πλαισίου την καθορίζει ο νομοθέτης. Όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία που είναι τραυματισμένη, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι στάση ευθύνης. Η ενότητα είναι όρος προόδου αναγκαίος! Η κυβέρνησης οφείλει να κρατάει τη συνοχή της κοινωνίας. Αυτό είναι το πρώτιστο μέλημα μάς. Αυτό επιδιώκουμε! Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα που δεν αφήνουν περιθώρια για ένταση και νέο διχασμό ανάμεσα στους πολίτες της».

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου εξαπέλυσε πυρά κατά της κ. Μενδώνη, σημειώνοντας πως: «Με ποια στοιχεία μας λέτε ότι φέρνετε αυτή την τροπολογία και γιατί απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία;. Τι στοιχεία έχετε; Αυτό δεν είναι αστείο! Πως απειλείται η κοινωνία;»

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χύτας: «Ποιος είναι ο υπαίτιος, ποιος ευθύνεται για το διχασμό της κοινωνίας; Οι πράξεις έχουν συνέπειες κάποιος με όνομα και επίθετο και τον έχουμε ονοματίσει από το πρωί και δεν τολμάει αν ακουμπήσει ο πρωθυπουργός είναι υπαίτιος! Ή μια ομάδα έχει παρανομήσει άρα πρέπει να τιμωρηθεί! Άρα εσείς παρανομείτε τώρα αλλάζοντας τους νόμους ή αν δεν έχει παρανομήσει η ομάδα εσείς την τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών και δίνει το πρωτάθλημα αλλού. Ο υπουργός αθλητισμού, μάλλον είναι άσχετος! Και δυστυχώς φέραμε τη χώρα σε σημείο ενώ έχουμε τεράστια προβλήματα και ασχολούμαστε με αυτό! Πως ο υφυπουργός αθλητισμού ενώ επικαλείται το αυτοδιοίκητο και δεν παρεμβαίνει και πάρθηκε εισήγηση παρεμβαίνει και κουνάει το δάχτυλο στην επιτροπή! Χωρίς στοιχεία για την εσχάτη των ποινών. Ή ξέρει κάτι ή δεν ξέρει και είναι άσχετος και επικίνδυνος. Ο ρόλος του όμως ελέγχεται κ. υπουργέ!»

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Γιώργος Λαμπρούλης υπογράμμισε: «Αν πάρει κάποιος την έκθεση του ΓΛΚ θα καταλάβει τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Απάλειψη της αποβολής ομάδας! Πρόκειται για τροπολογία εμπαιγμό! Απαράδεκτη τροπολογία και φυσικά επιβεβαιώνει αυτό λέει το ΚΚΕ ότι το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών παίζεται στο παρασκήνιο στις αίθουσες υπουργείων, αλλά όχι στο γήπεδο! Καταγγέλλουμε και δηλώνουμε ότι θα απέχουμε από την ψηφοφορία».

Απαντώντας στις αιτιάσεις, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε: «Η δουλεία του νομοθέτη είναι να νομοθετεί και όχι να παρανομεί! Δεν είναι κάτι που ανακαλύπτουμε τώρα! Όσο για τον διχασμό λίγο να έχει παρακολουθήσει κανείς το τι διακινείται σήμερα στο διαδίκτυο έχει απολύτως τεκμηριωμένη άποψη για την αναστάτωση στη κοινωνία από το συγκεκριμένο ζήτημα στη κοινωνία. Εμείς επιχειρούμε αυτή η αναστάτωση της κοινωνίας να σταματήσει να υφίσταται».

Η διαγραφή Ζαγοράκη

Η τροπολογία αυτή έρχεται έπειτα από την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για αποβολή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης με την κατηγορία της πολυϊδιοκτησίας και η οποία άναψε φωτιές στη Βόρεια Ελλάδα.

Η διαγραφή από την ευρωομάδα της ΝΔ του ευρωβουλευτή και πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Θοδωρή Ζαγοράκη που απείλησε με ανεξαρτητοποίηση, έγινε με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η διαγραφή Ζαγοράκη έχει σαφή στόχο να βάλει φρένο σε τυχόν εσωκομματικές «εξεγέρσεις» στη Βόρεια Ελλάδα από βουλευτές και άλλα στελέχη που δέχονται αφόρητες πιέσεις από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και προσωπικά από τον Ιβάν Σαββίδη όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του NEWPOST. Ο γραμματέας της ΝΔ Γιώργος Στεργίου κάνει μαραθώνιο τηλεφωνημάτων σε τοπικά στελέχη από χθες.

Παραίτηση Αυγενάκη ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζήτησε την παραίτηση του αρμόδιου υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη. «Ο κ. Αυγενάκης, προκειμένου να αποφύγει τη βάσανο της δημόσιας συζήτησης επί των επιλογών του και προκειμένου να έχει απόλυτο έλεγχο και χωρίς πιθανότητα εκπλήξεων, επέλεξε να μην εφαρμόσει το ισχύον νομικό πλαίσιο που διασφάλιζε τη διαφάνεια και δεν έθεσε την αλλαγή της σύνθεσής της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Έτσι, ο κ. Αυγενάκης δολίως παραπλάνησε τη Βουλή δηλώνοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τη θητεία της, ενώ αμέσως μετά προχώρησε σε αντικαταστάσεις των μελών της. Η ενέργεια αυτή από μόνη της γεννά αναπάντητα ερωτήματα και σκιές. Οι χειρισμοί του κ. Αυγενάκη, λοιπόν, είναι αυτοί που οδήγησαν στο απόλυτο αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα. Οφείλει να εξηγήσει λοιπόν ποια η σκοπιμότητα της παράκαμψης του νόμου, ποια η σκοπιμότητα των αντικαταστάσεων των μελών της ΕΕΑ χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.