ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Ναι» υπό προϋποθέσεις, σε τρανς, από την διεθνή ομοσπονδία τριάθλου

Δημοσίευση 5 Αυγούστου 2022, 03:00 / Ανανεώθηκε 4 Αυγούστου 2022, 14:19
«Ναι» υπό προϋποθέσεις, σε τρανς, από την διεθνή ομοσπονδία τριάθλου
Facebook Twitter Whatsapp

«Για να συμμετάσχει σε κορυφαίο ή ερασιτεχνικό επίπεδο, στην κατηγορία γυναικών, μια τρανσέξουαλ αθλήτρια, πρέπει να αποδείξει ότι η συγκέντρωση της τεστοστερόνης στο αίμα της παρέμενε κάτω από 2,5 nmol/l για τουλάχιστον 24 μήνες.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Τριάθλου, ενέκρινε μια νέα πολιτική, σχετικά με τις τρανς γυναίκες, στις οποίες θα επιτρέπεται η συμμετοχή σε γυναικείους αγώνες υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

«Για να συμμετάσχει σε κορυφαίο ή ερασιτεχνικό επίπεδο, στην κατηγορία γυναικών, μια τρανσέξουαλ αθλήτρια, πρέπει να αποδείξει ότι η συγκέντρωση της τεστοστερόνης στο αίμα της παρέμενε κάτω από 2,5 nmol/l για τουλάχιστον 24 μήνες. Και θα πρέπει, να έχουν περάσει τουλάχιστον 48 μήνες από την τελευταία φορά που ένας τρανς αθλητής αγωνίσθηκε ως άνδρας σε οποιαδήποτε αθλητική διοργάνωση».

Αυτά τα δύο κριτήρια, καθορίσθηκαν μετά από διαβούλευση ενός έτους, συγκεντρώνοντας διάφορες επιτροπές (ιατρικές, νομικές κ.λπ.) και ζητώντας την γνώμη ειδικών στον τομέα και μελών της κοινότητας των τρανς, διευκρινίζεται από την Διεθνή Ομοσπονδία Τριάθλου.

«Η πολιτική που μόλις εγκρίναμε, δείχνει ότι η προτεραιότητά μας είναι να εγγυηθούμε την αρχή της ισότητας, ενώ αποδεικνύουμε την ένταξη», δήλωσε η πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Μαρισόλ Κασάδο και πρόσθεσε: «Αυτή η πολιτική, είναι απόλυτα σύμφωνη με τις συστάσεις της ΔΟΕ, και παρόμοια με όσα έχουν κάνει άλλες διεθνείς ομοσπονδίες τους τελευταίους μήνες».

Ωστόσο, αυτός ο νέος κανονισμός είναι στην πραγματικότητα αντίθετος με την απόφαση που έλαβε η Βρετανική Ομοσπονδία Τριάθλου, στις αρχές Ιουλίου, με την ένταξη των τρανς αθλητών σε μια νέα «ανοιχτή κατηγορία», σύμφωνα με το πρότυπο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης.

Η British Triathlon, επέλεξε έτσι να επιτρέψει μόνο σε αθλήτριες που ήταν «γυναίκες εκ γενετής» να συμμετέχουν στο τρίαθλο γυναικών, αποτελώντας την πρώτη ομοσπονδία που απαγόρευσε τη συμμετοχή των Τρανς γυναικών στους γυναικείους αγώνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Νοέμβριο του 2021, η ΔΟΕ προτίμησε να αφήσει κάθε άθλημα να αποφασίσει ελεύθερα για την συμπεριφορά που θα υιοθετούσε σχετικά με την ένταξη ή όχι των διεμφυλικών γυναικών σε αθλητικούς αγώνες, επικαλούμενη την απουσία «επιστημονικής συναίνεσης για το ρόλο της τεστοστερόνης στην απόδοση σε όλα τα αθλήματα».

Το ζήτημα της συμπερίληψης των τρανς γυναικών σε αθλητικούς αγώνες υπερβαίνει κατά πολύ το πλαίσιο του αθλητισμού από τη νίκη της Αμερικανίδας τρανς κολυμβήτριας, Λία Τόμας, στα 500 γιάρδες, νωρίτερα εφέτος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr