ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Πολιτεία έβαλε το λουκέτο και η FIFA απειλεί με αποκλεισμό

Δημοσίευση 12 Μαρτίου 2018, 20:53 / Ανανεώθηκε 13 Μαρτίου 2018, 07:31
Η Πολιτεία έβαλε το λουκέτο και η FIFA απειλεί με αποκλεισμό
Facebook Twitter Whatsapp

 Η επιστολή Βασιλειάδη στην Παγκόσμια Ομοσπονδία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο έπειτα από τα έκτροπα στον αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ και την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, έχοντας στην τσέπη του όπλο, καθώς επίσημα η FIFA απειλεί με αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις, ενώ νωρίτερα η κυβέρνηση αποφάσισε την επ' αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος

Συγκεκριμένα, σε επίσημη τοποθέτησή της, η Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA ζήτησε άμεσα μέτρα για την κατάσταση στην Σούπερ Λιγκ, προειδοποιώντας για κυρώσεις και πιθανό αποκλεισμό, εάν τα... λόγια της ΕΠΟ δεν γίνουν πράξεις. 

Η ανακοίνωση:

«H επιτροπή της ΦΙΦΑ που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της ΕΠΟ καταδικάζει έντονα τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα και καλεί όλους τους εθνικούς φορείς του ποδοσφαίρου να δράσουν άμεσα και να βάλουν ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη κατάσταση που εμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Παρόλο που τα πρόσφατα γεγονότα έγιναν στο πλαίσιο μίας εθνικής διοργάνωσης, που σημαίνει ότι τα πειθαρχικά μέτρα εμπίπτουν στην δικαιοδοσία των αρμόδιων δικαστικών οργάνων της HFF, η επιτροπή παρακολούθησης της ΦΙΦΑ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τώρα περιμένει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και γρήγορα.

Παράλληλα, η Επιτροπή Παρακολούθησης έχει ενημερωθεί την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει προσωρινά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ για την σεζόν 2017/2018.

Η μη λήψη κατάλληλων μέτρων από τα αρμόδια όργανα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων , θα υποχρέωνε την ΦΙΦΑ να παραπέμψει την υπόθεση στην επιτροπή ενώσεων μελών της ΦΙΦΑ, υποβάλλοντας έκθεση στο συμβούλιο της ΦΙΦΑ για εξέταση και πιθανές κυρώσεις που προβλέπονται από το καταστατικό της ΦΙΦΑ, συμπεριλαμβανόμενης και την τιμωρία του μέλους της Ένωσης».

Λιγες ώρες αργότερα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης με επιστολή του εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση της διακοπής του πρωταθλήματος της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο υφυπουργός αθλητισμού γνωστοποίησε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία τις φωτογραφίες που «φιλοξένησε» ο ελληνικός και διεθνής Τύπος, του προέδρου και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, κ. Ιβάν Σαββίδη, να εισέρχεται οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο, ενώ επισήμανε ότι η απόφαση της διακοπής ελήφθη προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και όλων όσων βρίσκονται στον χώρο του ποδοσφαίρου. Στην επιστολή του εσωκλείεται και η επίσημη απόφαση, όπως δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως.

Στο κείμενο της επιστολής, που είχε αποδέκτη τον επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Μπγιορν Βασάλο, ο κ. Βασιλειάδης αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς κάναμε τεράστια πρόοδο μαζί, ώστε να θεσπίσουμε νέους κανονισμούς σχετικά με τη διαφάνεια, την ευθύνη και τις αυστηρές τιμωρίες. Παρ΄ όλα αυτά, το ελληνικό ποδόσφαιρο διάγει τεταμένους καιρούς εδώ και μερικά παιχνίδια, με το τελευταίο παράδειγμα να σημειώνεται χθες, κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ο ελληνικός και ο διεθνής Τύπος παρουσίασε πολυάριθμες φωτογραφίες του προέδρου και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, κ. Ι. Σαββίδη, να εισέρχεται οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο.

Γι΄ αυτόν τον λόγο, βασισμένοι στα χθεσινά γεγονότα, καθώς και σε διάφορα συμβάντα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αγωνιστικών, είμαι αναγκασμένος να προβώ στην απόφαση διακοπής του ελληνικού πρωταθλήματος, ώστε να διασφαλίσω την ασφάλεια των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και όλων των εμπλεκομένων στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα».

Γραμμένος: Θα ληφθούν μέτρα

O κ. Βασιλειάδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, με τον τελευταίο να αναφέρεται στην ανάγκη λήψης μέτρων σε συνεννόηση με τις ομάδες για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων.

«Πληροφορήθηκα την απόφαση της Πολιτείας, είχαμε ανταλλαγή απόψεων με τον υφυπουργό Αθλητισμού, για ένα πρωτάθλημα που ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και εξελίχθηκε με τς γνωστές παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο επόμενο διάστημα και έπειτα από διαβούλευση με τη Super League, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο. Η αναβολή είναι ειλημμένη απόφαση της Πολιτείας, για να αποφευχθούν κίνδυνοι. Θα ληφθούν μέτρα για την ομαλότητα και την ασφάλεια των αγώνων», είπε.

Διακοπή πρωταθλήματος

Η ανακοίνωση της FIFA έρχεται μετά την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη, που αποφασίστηκε η επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος είπε σε συνεργάτες του σύμφωνα με πληροφορίες: «Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους».

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σύσκεψη, ο κ. Βασιλειάδης ανακοίνωσε την απόφαση για διακοπή του ποδοσφαίρου, η οποία όπως είπε, ελήφθη σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

«Διακόπτουμε το πρωτάθλημα επ’ αόριστον. Δεν θα ξαναρχίσει αν δεν υπάρχει νέο σαφές πλαίσιο συμφωνημένο από όλους, με όρους και κανόνες. Δεν θα διακινδυνεύσουμε  την προσπάθεια που έχει κάνει τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση. Δεν θα γυρίσουμε πίσω, αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος. Οι κανόνες ισχύουν για όλους και έναντι όλων και υπό αυτό το πρίσμα αποφασίσαμε την διακοπή του πρωταθλήματος. Τις επόμενες ώρες θα γίνουν συναντήσεις με φορείς του ποδοσφαίρου, την ομοσπονδία, τη λίγκα, ενώ είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με την ΟΥΕΦΑ. Δεν κάνουμε πίσω στη μάχη για διαφάνεια»», δήλωσε ο κ. Βασιλειάδης, εξερχόμενος από το Μαξίμου.

Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του κ. Βασιλειάδη:

«Αποφασίζουμε τη διακοπή επ’ αόριστον διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου του επαγγελματικού πρωταθλήματος SUPER LEAGUE περιόδου 2017-2018, καθώς και των ποδοσφαιρικών αγώνων Κυπέλλου επαγγελματικών ομάδων Α’ και Β’ εθνικής κατηγορίας (SUPER LEAGUE – FOOTBALL LEAGUE) περιόδου 2017-2018, με άμεση ισχύ από 12/03/2018.

Η ως άνω διακοπή κρίθηκε απαραίτητη λόγω της αυξημένης αντιπαλότητας και το εξόχως τεταμένο κλίμα όπως διαμορφώθηκε με την εμφάνιση αξιωματούχου ομάδας και συγκεκριμένα του προέδρου της γηπεδούχου ΠΑΕ ΠΑΟΚ κου Σαββίδη, να οπλοφορεί κατά τη διάρκεια του αγώνα ο οποίος διεξήχθη την Κυριακή 11/03/2018 στο γήπεδο της Τούμπας, μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΠΑΟΚ – ΠΑΕ ΑΕΚ και που απεικονίζεται στο video της τηλεοπτικής κάλυψης του αγώνα που έχει δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο καθώς και τις εμπρηστικές δηλώσεις των αξιωματούχων κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και ιδίως κατά τις τελευταίες αγωνιστικές. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια καθόσον πιθανολογείται ότι η παραμικρή αφορμή μπορεί να πυροδοτήσει εκτεταμένες βίαιες συμπεριφορές».

Άφαντος ο Ιβάν Σαββίδης

Την ίδια στιγμή, οι έρευνες για τον εντοπισμό του Ιβάν Σαββίδη και των συνοδών του ήταν άκαρπες.

Εις βάρος του κ. Σαββίδη έχει σχηματιστεί δικογραφία με την αυτόφωρη διαδικασία από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για παράβαση του νόμου περί Αθλητισμού. H συγκεκριμένη πράξη φέρεται να συνδέεται με την εισβολή του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας 

Η εισβολή στο γήπεδο κατά τη διάρκεια αγώνα είναι αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος, για το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο, τηρείται η διαδικασία του αυτοφώρου, που επιβάλλει τη σύλληψη του δράστη εντός 24 ωρών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το αυτόφωρο έληξε το βράδυ της Δευτέρας.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο sportdog.gr

Πηγή: sportdog