current views are: 13

6 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση07:23

Εθνική Κροατίας: Διαφθορά και φασισμός αμαυρώνουν την ομάδα

Έχει καταφέρει σε αυτό το Μουντιάλ να γοητεύσει εκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο. αλλά…

Δημοσίευση 07:23’
Μουντιάλ 202

Έχει καταφέρει σε αυτό το Μουντιάλ να γοητεύσει εκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο. αλλά…

H Κροατία θεωρείται κρυφό φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στο Μουντιάλ. Ωστόσο για πολλούς η ταύτιση με την ομάδα είναι μια δύσκολη υπόθεση μια και παίκτες της ενέχονται σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Πάθος και καλό ποδόσφαιρο. Η εθνική Κροατίας έχει καταφέρει σε αυτό το Μουντιάλ να γοητεύσει εκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο ένα σκάνδαλο διαφθοράς και ένα φασιστικό τραγούδι που ακούστηκε στα αποδυτήρια ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην ομάδα. Η ταύτιση με την ομάδα του σούπερ σταρ Λούκα Μόντριτς δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ο Μόντριτς αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα. Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης φέρεται αναμεμειγμένος σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς. Κατηγορείται για ψευδή κατάθεση και απειλείται με ποινή φυλάκισης έξι ετών. Ο Μόντριτς δήλωσε το 2008 ότι μοιράστηκε το ποσό της μεταγραφής του από τη Δυναμό Ζάγκρεπ στην Τότεναμ με τον τότε αρχηγό της Δυναμό Ζντράβκο Μάμιτς. Αργότερα ο Μόντριτς απέσυρε την κατάθεση του.

Ο Ζντράβκο Μάμιτς αλλά και ο αδελφός του Ζόραν που έπαιζε στη Λεβερκούζεν και στο Μπόχουμ καταδικάστηκαν στις αρχές Ιουνίου. Ο πρώτος σε κάθειρξη 6½ χρόνων και ο Ζάραν σε φυλάκιση 4 χρόνων και 11 μηνών. Γενικότερα η ομάδα υπό τον Ζντράβκο Μάμιτς φέρεται να ιδιοποιήθηκε 17 εκατομμύρια ευρώ σε μια σειρά μεταγραφών.

Η υπόθεση αυτή δεν φαίνεται όμως να παίζει κανένα ρόλο στο Μουντιάλ. Για τους παίκτες, τους παράγοντες αλλά ακόμα και για τους δημοσιογράφους, η υπόθεση Μάμιτς απλά δεν υπάρχει. Όταν ένας ξένος δημοσιογράφος τόλμησε να ρωτήσει τον Μόντριτς κατά πόσο η υπόθεση διαφθοράς θα επηρεάσει την απόδοση της ομάδας, εκείνος του ανταπάντησε έξαλλος: «τη σκεφθήκατε πολύ αυτή την ερώτηση; Εδώ πρόκειται για το Μουντιάλ».

Αποκλεισμοί και χρηματικά πρόστιμα

Και δεν είναι μόνο αυτό. Προβληματισμό προκαλεί και το βίντεο που ανέβασε ο αμυντικός Ντέγιαν Λόβρεν μετά τη νίκη 3:0 επί της Αργεντινής όπου στα αποδυτήρια παίκτες φαίνεται να τραγουδάνε ένα τραγούδι της κροατικής οργάνωσης Ουστασά που ιδρύθηκε το 1929 και μετατράπηκε σε μια φασιστική οργάνωση που έκανε αποτρόπαια εγκλήματα και κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Και δεν είναι το μόνο περιστατικό. Μετά την πρόκριση το 2014 για το Μουντιάλ ο Γιόσιπ Σίμουντιτς τραγουδούσε μαζί με τους οπαδούς αυτό το φασιστικό τραγούδι με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από τη FIFA για δέκα αγωνιστικές. Το 2015 η UEFA επέβαλε στην Εθνική Κροατίας χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ για ρατσιστική συμπεριφορά των παικτών της.

Το Σάββατο η Εθνική Κροατίας παίζει εναντίον της Ρωσίας και η ταύτιση με μια τέτοια ομάδα δεν είναι πραγματικά εύκολη υπόθεση.

Πηγές: DW, DPA