current views are: 1

23 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση07:44

Στο όνομα της Σκάρλετ, επιτέλους ενωθείτε!

Που να φανταζόταν η Σκάρλετ Γιόχανσον ότι θα παρέμενε με κάποιο συμβολικό τρόπο στο μικρό σύμπαν του ελληνικού συστήματος μέχρι σήμερα

Δημοσίευση 07:44’
αρθρο-newpost

Που να φανταζόταν η Σκάρλετ Γιόχανσον ότι θα παρέμενε με κάποιο συμβολικό τρόπο στο μικρό σύμπαν του ελληνικού συστήματος μέχρι σήμερα

Όταν η Σκάρλετ Γιόχανσον πληροφορήθηκε από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο στην παρουσίαση της ταινίας της «Ghost in the Shell» (Μάρτιος 2017), ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα ήθελε να βγει για κοκτέιλς μαζί της αλλά το θεωρεί απίθανο (όπως και την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% που δήλωνε ότι θα διαπραγματευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης), ξέσπασε σε γέλια. «Μου φαίνεται πολύ αστείο» είπε η διάσημη καλλονή ηθοποιός. «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα γινόμουν θέμα συζήτησης στην Βουλή των Ελλήνων, αλλά έγινε κι αυτό. Βρέθηκα και εκεί…»!

Που να φανταζόταν η Σκάρλετ Γιόχανσον ότι θα παρέμενε με κάποιο συμβολικό τρόπο στο μικρό σύμπαν του ελληνικού συστήματος μέχρι σήμερα. Ο κ.Τσακαλώτος εκτόνωσε τον θαυμασμό του σε ένα t-shirt με τα πρόσωπα τους και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων συνεχίζει να είναι σημαία του προέδρου της ΝΔ.

Η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε με τους δανειστές πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060! Δηλαδή, εγκλώβισε τη χώρα στην μέγγενη ενός άτυπου μνημονίου για 41 ολόκληρα χρόνια, υπονομεύοντας και τις επόμενες γενιές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εφόσον είναι ο επόμενος πρωθυπουργός θα ζητήσει 12 μήνες από τους δανειστές, όπως δήλωσε στο CNBC, για να τους δώσει δείγματα γραφής στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και μετά θα επαναδιαπραγματευτεί το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο δεσμεύτηκε ότι το 80% που θα αποδεσμεύεται θα πηγαίνει στη μείωση φόρων.

Ο κ.Τσακαλώτος κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι συμφώνησε σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και η ΝΔ περίπου δεν δικαιούται δια να ομιλεί. Ποιος το λέει αυτό όμως; Δικαιούται δια να ομιλεί η κυβέρνηση Τσίπρα που μετά την εφιαλτική «βαρουφακιάδα» του 2015, φόρτωσε στις πλάτες των Ελλήνων ένα τρίτο μνημόνιο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ; Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ίσως ήταν ο μόνος που το Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2014 άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρίτου μνημονίου κι αυτό γύρω στα 20 εκατ. ευρώ. Το βάρος των διαπραγματεύσεων έπεφτε τότε στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια με προληπτική γραμμή στήριξης. Η «βαρουφακιάδα» Τσίπρα ήρθε να τα τινάξει όλα στον αέρα και οδήγησε τη χώρα σε ένα ακόμη πιο βαρύ μνημόνιο.

Ο χρόνος έδειξε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να μπουν σε διαπραγμάτευση όπως έγινε και επί Τσακαλώτου άρα υπάρχει βάσιμη προσδοκία στη δέσμευση Μητσοτάκη. Αντίθετα το μνημόνιο ήταν ένα τραγικό τετελεσμένο που παρέτεινε το μαρτύριο της χώρας κατά τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Οι άλλες χώρες βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης σε 3-4. Εμείς μείναμε οκτώ και τα τέσσερα έχουν την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ.

Το δραματικό Καλοκαίρι του 2015 δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έσωσε τη χώρα. Ήταν η Αντιπολίτευση που με βαρύ πολιτικό κόστος δέχθηκε να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο γιατί η Ελλάδα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο για διπλή έξοδο, από το ευρώ και την ΕΕ.

Η συναίνεση που επιδείχθηκε από πατριωτικό καθήκον τότε, θα μπορούσε να είναι μια ιστορική ευκαιρία ώστε όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να συστρατευτούν σε μια εθνική μάχη για μια καλύτερη λύση για το χρέος από αυτήν που συμφώνησε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Η αυταρέσκεια του Μαξίμου ήταν κακός σύμβουλος και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. 

Ο κ.Τσακαλώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει μια κυβέρνηση της ΝΔ – αν και αν δεν την θεωρεί πιθανή όπως είπε στο CNBC- στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που πλέον αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να είναι ένας στόχος ρεαλιστικός. Αλώστε που ξέρει! Όταν θα έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και θα κάνει βόλτες στο Λονδίνο μπορεί να γίνει πραγματικότητα και να πέσει πάνω και στην Σκάρλετ Γιόχανσον, έστω κι αν δεν πάνε για κοκτέιλς…

Σε κάθε περίπτωση είναι μια καλή αρχή να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα δείξει ότι το πολιτικό σύστημα πήρε έστω ένα μάθημα βγαίνοντας από το τούνελ των μνημονίων.


σχετικα αρθρα