VOICES

Είναι ν΄απορείς…

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 17 Ιουλίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2019, 17:30
Facebook Twitter Whatsapp

Όλοι συμφωνούν ότι οι Κώδικες ήσαν απηρχαιωμένοι και έπρεπε να αλλάξουν. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν επιδέχονται κάποιες τροποποιήσεις ΚΑΙ οι νέοι Κώδικες.

Οι πεπεισμένοι δεν θα το ψάξουν: Για την αποφυλάκιση του Φλώρου της Energa ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ που άλλαξε τους Ποινικούς Κώδικες, λένε οι μεν. Όχι, απαντούν οι δε, μιλώντας υπαινικτικά για σχέσεις του Φλώρου με το περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Τι συμβαίνει εδώ, αλλά και σε πολλές παρεμφερείς περιπτώσεις; Ποιος έχει δίκιο; Και προπάντων «τι να καταλάβουμε οι φτωχοί», που ακούμε, διαβάζουμε, ψάχνουμε κι άκρη δεν βρίσκουμε; Τι να καταλάβει η κοινωνία χαμένη στον λαβύρινθο ειδικών θεμάτων που απαιτούν γνώσεις;

Τα περισσότερα ΜΜΕ, ειδικά τα φιλοκυβερνητικά, είναι απόλυτα: για την αποφυλάκιση Φλώρου ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, αυτό που μένει είναι ότι η απελθούσα κυβέρνηση ευνόησε τους καταχραστές του Δημοσίου. Βαρύτατος ψόγος και αλγεινή εντύπωση.
Ας πούμε ότι όντως αυτή ήταν η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως το έργο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ήταν έργο επιφανών Νομικών που χαίρουν γενικής εκτιμήσεως. Δεν θα αστείο και ευθέως συκοφαντικό να υποθέσει κανείς ότι οι νομικοί αυτοί ήθελαν να ευνοήσουν τους καταχραστές του Δημοσίου, τους τρομοκράτες και άλλους βαρυποινίτες;

Όλοι συμφωνούν ότι οι Κώδικες ήσαν απηρχαιωμένοι και έπρεπε να αλλάξουν. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν επιδέχονται κάποιες τροποποιήσεις ΚΑΙ οι νέοι Κώδικες. Πάντως υπήρξε σθεναρή εναντίωση από την Ενωση Εισαγγελέων, η οποία είχε ζητήσει να αποσυρθούν. Όμως αντίστοιχοι Κώδικες με τους «αφορισμένους» υπάρχουν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

Είπε και κάτι άλλο ο κ.Βερβεσός (δηλώσεις στον 24.7). Ότι δεν υπήρξε πολιτική βούληση της απελθούσης κυβερνήσεως για να ευνοηθούν κάποιοι. Και υπενθύμισε ότι οι Κώδικες ήταν έργο επιφανών Νομικών (Αργυρόπουλος, Δαλακούρας κ.α.). Τέλος, είπε ότι είναι ευπρόσδεκτες κάποιες τροποποιήσεις, αλλά όχι η αναστολή.

Παρ΄ όλα αυτά, τι έμεινε ως εντύπωση στην κοινωνία με την καταιγιστική συνδρομή αρκετών Μέσων Ενημέρωσης; Μα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ευνόησε τους καταχραστές! Το αστείο είναι ότι στη δική του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να απαντήσει τεκμηριωμένα και να πει ότι δεν ευθύνεται ο νέος Ποινικός Κώδικας για την αποφυλάκιση.

Οι Κώδικες δεν είναι το μόνο θέμα που προκαλεί σύγχυση και απορίες. Αν έχει κανείς το κουράγιο να διαβάσει για την αντικατάσταση του Αρχιφύλακα της Ακρόπολης (απόφαση της νέας υπουργού Πολιτισμού) ή για τα Αναψυκτήρια στην Ολυμπία που δεν λειτουργούν επι τέσσερα χρόνια, θα πάθει ίλιγγο.

Αντικρουόμενες ανακοινώσεις Νεοδημοκρατών και Συριζαίων συνδικαλιστών, αλληλοκατηγορίες και παράθεση στοιχείων , την αλήθεια των οποίων ουδείς «κοινός θνητός» μπορεί να ελέγξει, συνιστούν ένα συγκεχυμένο όλον που σε κάνει ν΄απορείς. Και κυρίως, να μην βγάζεις άκρη για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Βέβαια, για κάποια άλλα θέματα δεν είναι ν΄απορείς. Επι παραδείγματι για τις κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, για τον απηρχαιωμένο στόλο του ΕΚΑΒ κλπ. Η απάντηση είναι απλή: αφενός δεν υπάρχουν χρήματα για την θεραπεία προβλημάτων που χρονίζουν( υποδομές, αυτοκίνητα κ.α) και αφετέρου, πώς να πάνε γιατροί και νοσηλευτές π.χ. στα νησιά με τρείς κι εξήντα;

Επιμύθιον: οι πεπεισμένοι όλων των πλευρών δεν έχουν πρόβλημα. Αποδέχονται ως θέσφατο ό,τι σερβίρει η προπαγάνδα της δικής τους πλευράς. Δεν ερευνούν, δεν απορούν, δεν εξίστανται. Κι έτσι το συμβαίνον, το γεγονός-η πραγματικότητα, δηλαδή- σπανίως ή μετά από καιρό εμφανίζει την αλήθεια της…

Υ.Γ. Δάνειος ο τίτλος του σημερινού σημειώματος. Πρόκειται για τον τίτλο ενός παλιού τραγουδιού του Γιάννη Σπανού, σε στίχους της Μαρίνας Λαμπράκη. Όσο για τον τίτλο του προηγούμενου σημειώματος (Σήματα λυγρά), παραλείψαμε να σημειώσουμε ότι έτσι τιτλοφορείται μια ποιητική συλλογή του Παντελή Μπουκάλα.