current views are: 2

2 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση16:51

Βολικές (αντιθεσμικές) διευθετήσεις, αναπόφευκτα ερωτηματικά

Σήμερα, ο πρωθυπουργός διορίζει επικεφαλής της ΕΥΠ έναν «σεκιουριτά» και δη χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο. Αντιδράσεις υπήρξαν από τα μήντια, αλλά όχι σάλος…

Δημοσίευση 16:51’
αρθρο-newpost

Σήμερα, ο πρωθυπουργός διορίζει επικεφαλής της ΕΥΠ έναν «σεκιουριτά» και δη χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο. Αντιδράσεις υπήρξαν από τα μήντια, αλλά όχι σάλος…

Μεσούσης της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ, ο Πολάκης είχε διορίσει διοικητή στο νοσοκομείο της Σαντορίνης έναν «λαστιχά». Σάλος στα ΜΜΕ, ειρωνείες και θυμηδία: Πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που διατηρούσε συνεργείο αυτοκινήτων να αναλαμβάνει τέτοια θέση;

Σημειωτέον ότι ο εν λόγω (Χαράλαμπος Πανοτόπουλος) είναι πτυχιούχος ΤΕΙ και υπήρξε από το 2015 στενός συνεργάτης στο πολιτικό γραφείο του Πολάκη. Πάντως, μετά τον διορισμό και τις κατακλυσμιαίες αντιδράσεις δεν ξανακούστηκε κάτι αρνητικό για τον κ. Πανοτόπουλο, ως διοικητή του νοσοκομείου.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός διορίζει επικεφαλής της ΕΥΠ έναν «σεκιουριτά» και δη χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο. Αντιδράσεις υπήρξαν από τα μίντια, αλλά όχι σάλος. Κι αν το θέμα διατηρείται στην επικαιρότητα, οφείλεται στην σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, αντίδραση απολύτως δικαιολογημένη, καθώς:

1)Όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός, αποκαλύφθηκε ότι ο εν λόγω (Παναγιώτης Κοντολέων) είχε πτυχίο… μουσικού και όχι πτυχίο (και μεταπτυχιακό) στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, όπως έγραφε στο βιογραφικό του. Και τούτο, διότι το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν διαθέτει έδρα Επιχειρήσεων! Εν πάση περιπτώσει, το συγκεκριμένο πτυχίο μουσικού δεν είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα.

2)Η κυβέρνηση, υπεραμυνόμενη του συγκεκριμένου διορισμού, έδωσε στην δημοσιότητα το βιογραφικό του κ. Κοντολέοντα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα. Όμως στη συνέχεια αναίρεσε εαυτήν. Και δη με εξόχως αντιθεσμικό τρόπο:

3) Παρά την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού (6.8.2019) ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο για τον Διοικητή της ΕΥΠ, έρχεται μετά από λίγες μέρες, τροπολογία η οποία αλλάζει το νόμο! Η αλλαγή έγκειται στο εξής: Για την θέση του Διοικητή της ΕΥΠ, σύμφωνα με τον παλιό νόμο, ήταν απαραίτητο τουλάχιστον πτυχίο Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή της ξένης ΚΑΙ διοικητική πείρα στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

Με την τροπολογία φεύγει το ΚΑΙ! Στη θέση του μπαίνει το διαζευκτικό «ή». Όπερ σημαίνει: Διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να γίνει κάποιος που είτε έχει πτυχίο είτε έχει τουλάχιστον δεκαετή επαγγελματική απασχόληση. Βολική η τροπολογία, μιας και απ΄ο,τι φαίνεται θα υπήρχε νομικό πρόβλημα με το πτυχίο του κ. Κοντολέοντα. Αλλιώς τι νόημα έχει η αλλαγή του νόμου;

Δυσεξήγητη η εμμονή για τον διορισμό του συγκεκριμένου προσώπου ή λίαν ευεξήγητη. Που παραπέμπει μοιραία σε πιθανές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις που επιβάλλουν να διοριστεί οπωσδήποτε ο κ. Κοντολέων στην εν λόγω νευραλγική, υψίστης σημασίας θέση.

Φυσικά, θα ήταν άδικο να υποτιμηθούν οι ικανότητες του εκλεκτού της κυβέρνησης. Τι κι αν ξεκίνησε ως σεκιουριτάς; Δεν φτάνεις εύκολα ούτε με μέσον στα ανώτερα διευθυντικά κλιμάκια μιας μεγάλης, πολυεθνικής εταιρείας, όπως έφτασε ο κ. Κοντολέων, αν δεν έχεις ικανότητες.

Όμως το θέμα είναι άλλο. Σημαντικό και απολύτως θεσμικό. Δηλαδή θέμα δημοκρατικής τάξης και σεβασμού των  θεσμών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν απέφυγε το σοβαρό αυτό φάλτσο, παρά τις ηχηρές διακηρύξεις της περί θεσμών και δημοκρατίας.

Όσο για «Μνημόνια συνεργασίας» της ΕΥΠ με… φορείς του Δημοσίου και με φορείς «των οποίων οι αρμοδιότητες έχουν προδήλως στενή συνάφεια με επιμέρους αρμοδιότητες και λειτουργίες της ΕΥΠ», ειλικρινά δεν κατανοούμε την σημασία τους. Θα επανέλθουμε επ’ αυτού.

Υ.Γ. Να κι ένας εξαιρετικός διορισμός: Ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ιλβές αναλαμβάνει αμισθί συνεργάτης/σύμβουλος του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Ποιός είναι αυτός ο Ιλβές; Είναι ο άνθρωπος που έφερε την ψηφιακή επανάσταση στη χώρα του, καθιστώντας την κορυφαίο παράδειγμα προς μίμησιν! Εννοείται ότι η σημαντική αυτή είδηση πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ και ιδία των διαύλων. Σιγά την είδηση, δηλαδή, μπροστά στα τροχαία, τις διαρρήξεις και τα εγκλήματα…


σχετικα αρθρα