VOICES

Υπόθεση Novartis: Όπως τότε (σκάνδαλο) έτσι και τώρα (σκευωρία) οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες δεν αρκούν

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2019, 15:28
Facebook Twitter Whatsapp

Μέχρι στιγμής το υλικό που υπάρχει, συντίθεται από τις καταγγελίες των εισαγγελέων Αγγελή και Ράικου για παρεμβάσεις πολιτικών στην Δικαιοσύνη (ονοματίζεται ο Παπαγγελόπουλος), καθώς και για επιλήψιμες ή μη ενδεδειγμένες ενέργειες εισαγγελικών λειτουργών.

Οι μαρτυρίες δεν (επ)αρκούν για να τεκμηριωθούν τα περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis. Χρειάζονται στοιχεία. Απτά και τεκμηριωμένα. Όπως χρειάζονταν και όταν άνοιξε η πολύκροτη αυτή υπόθεση με τις μαρτυρίες των προστατευομένων μαρτύρων.

Μέχρι στιγμής το υλικό που υπάρχει, συντίθεται από τις καταγγελίες των εισαγγελέων Αγγελή και Ράικου για παρεμβάσεις πολιτικών στην Δικαιοσύνη (ονοματίζεται ο Παπαγγελόπουλος), καθώς και για επιλήψιμες ή μη ενδεδειγμένες ενέργειες εισαγγελικών λειτουργών.

Μιλάμε για μαρτυρίες κι όχι για τεκμηριωμένα στοιχεία. Δηλαδή, για κάτι που δεν μπορείς να αγνοήσεις και να παρακάμψεις, αλλά επ΄ουδενί μπορείς να στηριχτείς μονάχα σε αυτό (τις μαρτυρίες ). Φυσικά, στοιχεία ενδέχεται να προκύψουν προϊούσης της ερεύνης (π.χ. άρση τηλεφωνικού απορρήτου). Όμως μέχρι τότε-κι αν προκύψουν- απαιτείται αυτοσυγκράτηση και σύνεση.

Διότι τα περί σκευωρίας δεν αποκλείεται να αποδειχτούν εξίσου ανυπόστατα ή αναπόδεικτα, όπως συνέβη με την ηχηρή καταγγελία των πρώην κυβερνώντων, που μιλούσαν κατηγορηματικά «για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» .

Κλειδί τα στοιχεία, λοιπόν. Η απόδειξη, δηλαδή, των ισχυρισμών και των καταγγελιών. Προσοχή, επομένως, σε κάτι κομβικό και κρίσιμο:
Αν –λέμε ,αν- οι προστατευόμενοι μάρτυρες οδηγηθούν( εκουσίως ή άλλως πώς) να αλλάξουν τις πρώτες μαρτυρίες τους και ισχυριστούν τώρα ότι αυτές ήταν προϊόν πιέσεων και εκβιασμών, οφείλουν να αποδείξουν την αναθεωρημένη αυτή εκδοχή . Αλλιώς, θα πέσουν στο κενό οι μαρτυρίες αυτές. Όπως συνέβη με τις προηγούμενες…

Ας μας επιτραπεί στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε τι είχε σημειώσει η στήλη για την υπόθεση Novartis σε δύο διαδοχικά κείμενα, εδώ στο Newpost:

. «Οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν. Από κανέναν. Διότι μπορεί να αποδειχτούν αφετηρία καθαρτήριας διαδικασίας. Δηλαδή, να φωτίσουν λεωφόρους και ατραπούς βρώμικων συναλλαγών και επιλήψιμης συμπεριφοράς.
Όμως, οι ισχυρισμοί των μαρτύρων δεν αρκούν. Διότι κάλλιστα ο καθένας μπορεί να πει ο,τιδήποτε για οποιονδήποτε. Επομένως, αν δεν υπάρχουν χειροπιαστά, τεκμηριωμένα στοιχεία για κάποιον-πόσω μάλλον για πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς- τότε οι καταθέσεις των μαρτύρων θα προκύψουν προβληματικές. Και ενδεχομένως να καταστούν αυτεπίστροφο, δηλαδή μπούμερανγκ για όσους στηρίζουν μια υπόθεση μονάχα στις μαρτυρίες» (Newpost-7.12.2018).

. «Η Δικαιοσύνη θα έχει τον πρώτο λόγο. Αλλά δεν αποκλείεται η έκταση του σκανδάλου να περιοριστεί στον χώρο ορισμένων γιατρών. Αδοξη κατάληξη για τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
Αν αποδειχτεί αρνητική η έκβαση του πολύκροτου αυτού θέματος και δικαίως χαρακτηριστεί φιάσκο ή σκευωρία, η περίπτωση Novartis θα εμπεριέχει και μια παιδευτική πτυχή: θα καταστήσει τους πάντες σοφότερους, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον οι ηχηρές πλην άσαρκες καταγγελίες για σκάνδαλα»(Newpost- 21.3.2019)…