VOICES

Ο Ερντογάν κήρυξε και επίσημα τον «πόλεμο» με τους πρόσφυγες - Η αποφασιστική απάντηση της Ελλάδας

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 2 Μαρτίου 2020, 13:31
Ο Ερντογάν κήρυξε και επίσημα τον «πόλεμο» με τους πρόσφυγες - Η αποφασιστική απάντηση της Ελλάδας
Facebook Twitter Whatsapp

Γερμανία, ΕΕ και ΝΑΤΟ εισπράττουν τα αποτελέσματα της αδράνειάς τους

Τα ελληνοτουρκικά σύνορα πήραν φωτιά και πλέον βρισκόμαστε σε «εμπόλεμη» κατάσταση με τη ωμή προκλητικότητα του Ερντογάν, ο οποίος βλέποντας να χάνει στο συριακό μέτωπο με επίκεντρο το Ιντλίμπ εκβιάζει την Ευρώπη αλλά και συνολικά τη Δύση. Το παιχνίδι με τη «φωτιά» αλλά και η εκμετάλλευση του ανθρωπιστικού δράματος είναι το όπλο του Τούρκου προέδρου για κάθε χρήση.

Η Τουρκία είναι συγκλονισμένη από τον θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτών και παρά τους λαϊκισμούς του «σουλτάνου» για ήρωες, άνθρωποι είναι αυτοί που πεθαίνουν, με τη δυστυχία να εξαπλώνεται τόσο στις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών όσο μεταξύ των αναρίθμητων αμάχων, δημιουργώντας εκρηκτικό εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Η δυσαρέσκεια αυξάνεται και τότε γίνεται, για να χαθεί αυτό το συναίσθημα, η προπαγάνδα του πολέμου.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στο συριακό μέτωπο καθόλου τυχαία δεν ήταν η συγκυρία η Τουρκία να οδηγήσει εκατοντάδες πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τα επικίνδυνα παιχνίδια στον Έβρο είναι ο τρόπος που ο Ερντογάν μεταχειρίζεται την προσφυγική συμφωνία που είχε συνομολογήσει με την ΕΕ. Με την προσφυγική συμφωνία του 2016, δυστυχώς η Ευρώπη αλλά και η τότε ελληνική κυβέρνηση χάρισαν στον Ερντογάν έναν άσο στο μανίκι. Και ανάλογα με τους σχεδιασμούς του ανοίγει και κλείνει προσωρινά στους πρόσφυγες τις πύλες προς την Ευρώπη. Η στρατηγική στα νησιά είναι συγκεκαλυμένη αλλά στα βόρεια σύνορά μας, με τα γεγονότα των τελευταίων ημέρων, απροκάλυπτη και επιθετική, γιατί ο Έβρος δεν συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία. Κάθε φορά που απειλεί ο Ερντογάν με το μεταναστευτικό, οι Ευρωπαίοι - και ιδίως η Μέρκελ - πανικοβάλλονται.

Ο Ερντογάν παίζει συνέχεια με τη φωτιά στο Ιντλίμπ και σε ολόκληρη την περιοχή και τώρα έχει τυλιχθεί στις φλόγες, ενεπλάκη στη Συρία για δύο λόγους. Στην αρχή ήθελε την ανατροπή του ηγεμόνα της Συρίας Άσαντ, γι' αυτό βασίστηκε στις πολιτοφυλακές ισλαμιστών-τζιχαντιστών, τις οποίες βέβαια κανείς δεν ήθελε να δει στην εξουσία. Όταν απέτυχε, διέταξε τους στρατιώτες που βρίσκονταν στο Ιντλίμπ να προστατεύσουν τους τελευταίους «αντάρτες»-τρομοκράτες από την εκδίκηση του Άσαντ. Έστειλε όμως ο Ερντογάν στρατό στη Συρία και για να αποτρέψει μια κουρδική αυτονόμηση. Kαι τα δύο θεωρούσε ότι ήταν εφικτά επειδή ο Ερντογάν εξυπηρετούσε τον Πούτιν αλλά έβαλε απέναντι του τις ΗΠΑ. Και τώρα παγιδεύτηκε στη δική του αδιέξοδη και επιτήδεια στρατηγική και ίσως αυτή τον οδηγήσει και στην καταδίκη. Τώρα εκλιπαρεί για βοήθεια από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά, η στάση της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας είναι ενοχλητικά «ουδέτερη», με φωτεινή εξαίρεση τη Γαλλία και τον Μακρόν. Οι Ευρωπαίοι, με ευθύνη της Γερμανίας και τα συμφέροντα της, πρέπει να σκεφτούν καλά τι θα συμβεί εάν η κατάσταση στη Συρία κλιμακωθεί περαιτέρω. Το τεράστιο λάθος είναι ότι η ΕΕ για μεγάλο διάστημα παρέμεινε αδρανής αναφορικά με τη Συρία και απλώς άφησε τον Ερντογάν με τις πλάτες του Πούτιν να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία. Η στάση των ΗΠΑ είναι διαφορετικό κεφάλαιο.

Η Γερμανία, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ – όλοι εισπράττουν τα αποτελέσματα της αδράνειάς τους στον κατακτητικό πόλεμο της Τουρκίας στη Συρία. Άφησαν για καιρό τη νεο-oθωμανική τρέλα του Ερντογάν να δρα, ελπίζοντας στη μη δική τους εμπλοκή αλλά και πιθανώς ότι θα μπορούσε κάπως να περιορίσει τη ρωσική επιρροή στη Δαμασκό αλλά και να καθαρίσει την περιοχή από τους τζιχαντιστές. Αλλά οι εξελίξεις τους διέψευσαν. Η Τουρκία έχει γίνει στο μεταξύ προστάτιδα δύναμη των ισλαμιστών τρομοκρατών κάθε είδους. Στην τουρκοσυριακή μεθόριο ήδη εφαρμόζει η Τουρκία σχέδιο εθνοκάθαρσης εναντίον Χριστιανών και Κούρδων. Η περιοχή χάνεται για την ΕΕ και πλέον ο Ερντογάν είναι απειλητικός και για τα ευρωπαϊκά και δυτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Η Ελλάδα παρά τα οικονομικά προβλήματα επέδειξε αποφασιστικότητα στον Έβρο. Από την άλλη, η Τουρκία διαθέτει μία δεξαμενή εκατομμυρίων προσφύγων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως μέσο πίεσης προς την Ευρώπη, αλλά και αποσταθεροποίησης της Ελλάδας. Το Προσφυγικό δεν μπορεί, πλέον, να αντιμετωπίζεται και από τις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις αλλά και από την Ευρώπη μόνο ως ανθρωπιστικό θέμα αλλά ως μέρος του υβριδικού πολέμου του Ερντογάν εναντίων της Ευρώπης με ασύμμετρες απειλές.   

Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να καταγγείλει την Τουρκία και να ξεκαθαρίσει ότι καμία συμφωνία δεν υφίσταται αφού την έχει κάνει κουρελόχαρτο. Με την Ελλάδα να έχει τον πρώτο λόγο καθώς είναι άμεσα ενδιαφερόμενη αλλά και το τελευταίο σύνορο της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής τα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απογοητευτικά -ειδικά της Γερμανίας. Δεν μπορούν πλέον να σφυρίζουν αδιάφορα και να συζητούν απλώς για νέο πλαίσιο για το Μεταναστευτικό και το άσυλο. Δεν είναι αρκετή μόνο η επιχειρησιακή αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Οι οικονομικές κυρώσεις θα είναι αυτές που θα πονέσουν τον Ερντογάν. Αυτό που απαιτείται είναι μία νέα συμφωνία με την Τουρκία, χωρίς υποκρισία αλλά συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλίδες εφαρμογής της.

Η γερμανική κυβέρνηση, χωρίς περιστροφές πρέπει να καταδικάσει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το άνοιγμα των συνόρων προς την ΕΕ. Γιατί ο Έβρος και το Βορειοανατολικό Αιγαίο είναι ευρωπαϊκά σύνορα.   

Η Ελλάδα για πρώτη φορά έδειξε ότι δεν αστειεύεται, δεν έδειξε «φοβικότητα» και τα γεγονότα δείχνουν ότι ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος καθώς απέτυχε στην προσπάθειά του να συνεργαστεί με τη Ρωσία και με το άνοιγμα των συνόρων ζητά τώρα τη βοήθεια των Ευρωπαίων πιέζοντας την Ελλάδα.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν πόνταρε κι έχασε στη Συρία και χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης τη συμφωνία για το προσφυγικό. Τώρα η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να τον βγάλει από αυτήν τη δύσκολη θέση και η Ευρώπη από την πλευρά της δεν θα πρέπει να υποχωρήσει στις απειλές του Ερντογάν, του τύπου «εάν δεν με βοηθήσετε, τότε εγώ θα ανοίξω την κάνουλα των προσφυγικών ροών».

Το ζητούμενο είναι, τώρα, να μην επιτρέψει η Ευρώπη στον Ερντογάν να βάλει τους όρους του, με μια νέα συμφωνία που θα του επιτρέπει να την χρησιμοποιεί ανάλογα με τα δικά του συμφέροντα.     

Έφτασε η ώρα να βρεθεί μια λύση στη Συρία - ακόμη και με την απειλή επιβολής κυρώσεων.

Να δοθεί γενναία βοήθεια προς την Ελλάδα.

Να στηθούν άμεσα δομές υποδοχής των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και κυρίως στην Τουρκία που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον διεθνή παράγοντα ως χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων-μεταναστών.

Η ΕΕ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι αν συνεχίσει την προκλητική στάση του ο Ερντογάν θα διακόψει άμεσα κάθε χρηματική βοήθεια προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες.

Η ΕΕ και προπαντός η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν ότι η κατάσταση δεν τις αφορά άμεσα και να μην συνεχίσουν να ανέχονται τον εκβιασμό του Τούρκου προέδρου επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι το τουρκικό ντιλ της Μέρκελ ήταν μόνο επικοινωνιακός και για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και που από την αρχή συνδέθηκε με μοιραία πολιτικά λάθη. 

Η επικοινωνιακή «φούσκα» του ισχυρού «Σουλτάνου» που μας είχαν πασάρει και ελληνικά ΜΜΕ φαίνεται ότι αρχίζει να ξεφουσκώνει, ο Ερντογάν είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει από αυτήν την παγίδα, στην οποία έπεσε ακολουθώντας συγκεκριμένη πολιτική στη Συρία. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε παιχνίδι με τη Ρωσία, θέλοντας να εναντιωθεί στο ΝΑΤΟ. Πίστευε ότι μπορεί από τη μια να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και από την άλλη να συνεργάζεται εντατικά με τη Ρωσία στη Συρία αλλά και σε θέματα ενεργειακής πολιτικής. Αποδείχθηκε όμως στην πράξη ότι σε αυτό το σημείο η Μόσχα τον ξεγέλασε και τον έφερε σε μια πολύ δύσκολη θέση.

Από την άλλη, στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, δεν χρειάζονται υπερβολές αλλά ψυχραιμία και εθνική γραμμή. Αναίτιες και άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν.   

Επίσης, θα πρέπει να διαβάζουμε με ψυχραιμία τις αντιδράσεις των συμμάχων μας, γιατί έχουμε καταφέρει με τις διπλωματικές μας κινήσεις να δημιουργήσουμε μια ασπίδα και συμμαχίες συμφερόντων ισχυρές και με αντοχή στον χρόνο. Η αποφασιστικότητα και ενεργή συμμετοχή στα τεκταινόμενα της περιοχής χωρίς αδράνεια και ιδεοληπτική λογική μας έχουν καταστήσει υπολογίσιμη δύναμη.     

Η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία που κυρώθηκε πρόσφατα από την ελληνική Βουλή, η στάση της Ελλάδας στο υπόθεση του τουρκολιβυικού μνημονίου, η στρατηγική σύσφιξη των σχέσεων με τη Γαλλία και η ενεργοποίηση με τα ταξίδια του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, του διπλωματικού τόξου με τις χώρες του Κόλπου, δείχνουν το στρατηγικό και διπλωματικό βάθος της χώρας σε ολόκληρη την περιοχή. Παράλληλα, στέλνει το μήνυμα σε εχθρούς και φίλους ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας όχι μόνο στα λόγια.        

Ακόμα και η αντίδραση του ΝΑΤΟ στην έκκληση της Τουρκίας για τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και αφού προηγήθηκε το βέτο του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, ήταν ότι πρέπει να δείτε πώς θα βγείτε μόνοι σας από αυτήν την κρίση. Αλλά και η δήλωση «πλήρους» στήριξης της Τουρκίας που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία στα ΗΕ, ήταν στη διπλωματική γλώσσα του ΝΑΤΟ ώστε να βγαίνει η εντύπωση ότι είναι αλληλεγγύη. Αλλά η αλήθεια είναι πίσω από αυτό, υπάρχει παρότρυνση να τα βγάλει πέρα η Τουρκία μόνη της.

Όσον αφορά την Ελλάδα, για πρώτη φορά στο θέμα των εκβιασμών του Ερντογάν με το προσφυγικό απέδειξε ότι είναι κυρίαρχο κράτος που μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη  στην πίεση και στους εκβιασμούς της Τουρκίας που βάζει μπροστά το προσφυγικό δράμα άοπλων που, σε μεγάλο βαθμό, αποτελείται από γυναικόπαιδα. Το μήνυμα θα περάσει και προς την Τουρκία κι αυτούς που τους οδηγούν για τα σύνορα αλλά και προς την Ευρώπη ότι η λογική της παθητικής στάσης τελείωσε. Μετά τα γεγονότα στον Έβρο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τίθενται σε νέα βάση και ο επανασχεδιασμός είναι επιβεβλημένος καθώς οι χαλαρές συναντήσεις και τα γλυκανάλατα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προκαλούν μόνο θυμηδία.  

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr