VOICES

Το «αμάρτημα» του Τσιόδρα

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 22 Μαρτίου 2020, 15:16
Το «αμάρτημα» του Τσιόδρα
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Ο εχθρός μας δεν μπορεί να είναι η κυβέρνηση ή αντιπολίτευση. Ή τα πρόσωπα που διαχειρίζονται την κρίση.

Οι "βασιλικότεροι του βασιλέως" αδυνατούν να κατανοήσουν ότι μπορεί να υπάρχουν πολίτες που δεν πείθονται από το, «ο αντίπαλος πάντα κάνει λάθος» και σε οποιαδήποτε συνθήκη είναι πάντα απέναντι.

Ή αλλιώς όπως έλεγε ο Νίτσε, «Πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς». Δεν είναι η εποχή να ανακαλύψουμε ή να δημιουργήσουμε εχθρούς ή αντίπαλους. Είναι η εποχή που πρέπει να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τον κανονικό εχθρό που είναι ύπουλος και είναι ανάμεσα μας και δεν είναι άλλος από τον κορωνοϊό.

Ο εχθρός μας δεν μπορεί να είναι η κυβέρνηση ή αντιπολίτευση. Ή τα πρόσωπα που διαχειρίζονται την κρίση.Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Προφανώς κάποιοι έχουν ενοχληθεί γιατί η κυβέρνηση έχει δείξει ότι ανταποκρίνεται γρήγορα. Αλλά ακόμα η μάχη είναι μπροστά.

Η Ελλάδα μερίμνησε για το κλείσιμο των σχολείων από τις 11 Μαρτίου, όταν τα κρούσματα ανέρχονταν σε 99, ενώ αντίστοιχες πρόνοιες ελήφθησαν στην Ιταλία και την Ισπανία αφότου οι νοσούντες υπερέβησαν τους 3.000 και τους 4.200 αντίστοιχα. Ακόμα και η Γερμανία που φημίζεται για τη μεθοδικότητα της αλλά και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης ακολούθησαν την Ελλάδα. 

Μπορεί να ενοχλεί που ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός κάνει αυτό που πρέπει και ο Τσίπρας βοηθάει με τη συναινετική του στάση και τις προτάσεις του.  

Ίσως στους ιδεολογικούς ταλιμπάν να ξενίζει και η συνεργασία Κικίλια με Ξανθό και Πολάκη.

Από την άλλη έχεις να αντιμετωπίσεις συμπεριφορές σαν εκείνες των καρναβαλιστών της Πάτρας ή αυτών που νομίζουν ότι βρισκόμαστε σε περίοδο διακοπών και πρέπει να ξεχυθούν σε παραλίες. Ή αυτούς τους ψευτοεπαναστάτες των σόσιαλ που θέλουν να κάνουν αντίσταση αμφισβητώντας επιστήμονες ή τους ξερόλες που ξέρουν καλύτερα τη μέθοδο που πρέπει να ακολουθήσουμε μπροστά στην απειλή της πανδημίας.

Τέτοιες στάσεις είναι καταδικαστέες και σε κάθε περίπτωση προκλητικές απέναντι στην πλειοψηφία που συμμορφώθηκε στα μέτρα και κατανόησε τις συνθήκες που τα επέβαλλαν. Η ανευθυνότητα μπορεί να στοιχίσει ζωές για αυτό και πρέπει να υπάρχουν αυστηρές ποινές.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δράσει προληπτικά και έχει λάβει πλήθος περιοριστικών μέτρων αλλά αυτά από μόνα τους δεν σημαίνουν τίποτα, οι πολίτες είναι αυτοί που θα καθορίσουν το μέλλον και την εξέλιξη του ιού.

Μέσα σ΄ αυτήν την κρίση αναδείχθηκε ένα πρόσωπο, που είχε ανάγκη η ελληνική κοινωνία μέσα στον φόβο της. Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο άριστος μαθητής και φοιτητής, ο αριστούχος του Χάρβαρντ, ο εσωτερικός Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα Παθολογίας στο Albert Einstein Medical Center στις ΗΠΑ, ο επιστήμονας που έχει αποκτήσει τίτλο Ειδικότητας Λοιμωξιολογίας στην κλινική έρευνα στα πανεπιστήμια Harvard και MIT που επέλεξε η κυβέρνηση ως εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ενημερώνει καθημερινά τους Έλληνες για την πορεία και τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, το δύσκολο και πρωτόγνωρο αυτό διάστημα, πραγματοποιεί το χρέος του με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Αυτό, όμως, προσκρούει σε κάποιες ιδεοληψίες και φανατικές κομματικές φωνές που τον βλέπουν ως πολιτικό αντίπαλο και εχθρό. Γιατί αν κάνει καλή δουλειά, αυτό μπορεί να πιστωθεί στην κυβέρνηση, δηλαδή στον κομματικό αντίπαλο.

Ίσως, ακόμα, κάποιους να ενοχλεί η αγάπη του για την βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική και να ψέλνει σε ναό της Κηφισιάς τις Κυριακές.

Αυτό το πρόσωπο των ημερών στην Ελλάδα, τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, λόγω του κορωνοϊού, παρουσιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Ο Σωτήρης Τσιόδρας, λαμπρός ειδικός στον τομέα των λοιμώξεων και αναγνωρισμένος σε όλον τον κόσμο, ανακαλύφθηκε από τους Έλληνες κατά τη διάρκεια αυτής υγειονομικής της κρίσης. Σήμερα είναι η καθημερινή φωνή ενημέρωσης σχετικά με τον ιό», γράφει στην εισαγωγή της η γαλλική εφημερίδα. Αλλά αμέσως μετά χύθηκε χολή γιατί – άκουσον, άκουσον για το γεγονός οτι πήγε στην Εκκλησία και έψαλε. Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος  μέσω twitter: «Με ειδική άδεια κι 1 άτομο σε 1000 τετ μέτρα - αυτός είναι ο ρατσισμός για τον οποίο μιλάω κι εσείς αγαπητέ φίλε δεν καταλαβαίνετε»

Η απάντηση του Σωτήτη Τσιόδρα δόθηκε σε χρήστη του twitter που ειρωνεύθηκε την παρουσία του γιατρού στην Εκκλησία.

Θα μου πείτε, πρέπει να ασχοληθούμε με μειοψηφίες που κάνουν φαιδρές επιθέσεις για την ανάγκη ενός ανθρώπου που πήρε ειδική άδεια. Ποιο είναι το αμάρτημα του κ. Τσίοδρα;

Ότι έψαλε σε εκκλησία στα Σπάτα, κεκλεισμένων των θυρών; Φαιδρότητες ή ακόμα χειρότερα, να ενισχυθεί το ιδεοληπτικό αφήγημα για την εκκλησία, τα μέτρα και στο τέλος να πληγεί ο ίδιος ο επιστήμονας που κατά γενική ομολογία κάνει πολύ σωστά τη δουλειά του.

Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με όσους  φαντασιώνονται ότι η υγειονομική κρίση να μετατρέπεται, με ταχείς ρυθμούς σε οικονομικο-κοινωνική, με απρόβλεπτες συνέπειες για το καπιταλιστικό σύστημα. Με άλλους τρόπούς μπορεί να συμβεί αυτό και όχι με αυταπάτες.

Το πρόβλημα είναι ότι κατασκευάζουν έναν εχθρό—που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει— του προσδίδουν απεχθή χαρακτηριστικά και στην συνέχεια τον πυροβολούν ασταμάτητα.  Και ίσως, θα έπρεπε ο Αλέξης Τσίπρας να μαζέψει γρήγορα κάποια στελέχη του που πρωτοστατούν σε αυτήν την ιστορία. Τρικυμία εν κρανίω για κάποιους που μέσα στην χειρότερη παγκόσμια κρίση από τον β΄παγκόσμιο πόλεμο παραμένουν ανεξάντλητοι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, η σιωπηλή πλειοψηφία, να κλείσουμε τον δρόμο σε αυτούς που δημιουργούν εντυπώσεις και θέλουν να ξεγελούν τους πολίτες. Ο σημερινός λαϊκισμός στα σοσίαλ θέλει να συνταιριάξει παρωχημένες ιδεοληψίες της αριστεράς με τις ψεκασμένες θεωρίες της ακροδεξιάς.

Εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω είναι, με ένα χειροκρότημα να προστατεύσω από τη χυδαιότητα έναν άριστο  επιστήμονα που κάνει σωστά τη δουλειά του.