VOICES

Το ξίφος της μονομέρειας και η κοινοτοπία του αρνητισμού

του Γιάννη Τριάντη - Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 23 Μαρτίου 2020, 21:49
Facebook Twitter Whatsapp

Ανόητοι, απείθαρχοι, υστερικοί και φοβισμένοι υπάρχουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου

Πικρίζουν οι μέρες. Κατάμαυρες ειδήσεις μας καθηλώνουν και μας αποσταθεροποιούν. Ο μέσα κόσμος ανάστατος και στο μυαλό ένα χάος. Θυμίζει Μανχάταν σε ώρα αιχμής. Το πρωτοφανές μποτιλιάρισμα διαθέτει απ΄όλα.

Θεωρίες συνωμοσίας, αντιφατικές προβλέψεις για την δυναμική του ιού, σοβαρές κριτικές προσεγγίσεις, αφορολόγητους εξυπνακισμούς και αφόρητες ελαφρότητες για το ποιόν της ελληνικής κοινωνίας.

Σ΄αυτό το τελευταίο θα σταθούμε, γιατί έχει εξελιχθεί σε εθνικό μας σπόρ. Με το παραμικρό, κάποιοι ημέτεροι -κι όχι απαραιτήτως ή κυρίως ξένοι- μαστιγώνουν ανηλεώς τους Έλληνες. Αργόσχολοι, τεμπέληδες, διεφθαρμένοι, άξεστοι, απείθαρχοι κι ό,τι άλλο τοξικό διαθέτει η κοινοτοπία του αρνητισμού.

Προσοχή! Δεν στηλιτεύονται φαινόμενα, όπως η τεμπελιά, το βόλεμα, η διαφθορά κ.α., ούτε επιστρατεύονται αναλύσεις και στοιχεία για να βρούμε τις αιτίες και, συνεπώς, το ίαμα.

Ο τρόπος που διατυπώνεται ο ψόγος δεν απευθύνεται στους όντως τεμπέληδες, διεφθαρμένους, απείθαρχους κλπ, ώστε να ξεχωρίσει η ήρα απ΄το στάρι και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα (π.χ. για τις ευθύνες της πολιτείας, για το μέτρο της προσωπικής ευθύνης κλπ).

Δηλαδή, δεν πρόκειται για θεμιτή, αυστηρή κριτική, αλλά για εκκρίσεις συμπλεγματικής ελαφρότητος. Κι έτσι, καταδικάζεται συλλήβδην η ελληνική κοινωνία, λές κι έχει χαλασμένο DNA. Λές και είναι βδέλυγμα, όπως έγραψε το 2015 ένας θεατρικός συγγραφέας.

Δεν λένε οι αλαφρές πέννες π.χ. «οι αναίσθητοι πολίτες», που ασφαλώς υπάρχουν, αλλά γράφουν « Η αναισθησία του Ελληνα»! Τελευταίας εσοδείας ο τίτλος περί αναισθησίας, αλλά δεν είναι ο μόνος.

Κάποιος άλλος σχολιαστής στήνει τους Έλληνες στα πέντε μέτρα λέγοντας ότι καρναβαλίστηκαν, εκκλησιάστηκαν, έφυγαν για Σαββατοκύριακο παρά την απαγόρευση και θα επιστρέψουν για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Τι κι αν αυτά τα υπαρκτά συνιστούν παραβατική συμπεριφορά μιας μειοψηφίας; Αδιαφορεί ο σχολιαστής. Κι από το μέρος κρίνει το όλον. Όπως κι εκείνος που έγραψε ότι «οι μέρες της καραντίνας έχουν βγάλει στον αφρό όλη τη δυσωδία του σύγχρονου Ελληναρά που δεν υπολογίζει τίποτε μπροστά στην καλοπέρασή του».

Ασε τον άλλον που εξαπέλυσε έναν εξυπνακίστικο λίβελλο εναντίον του Τσιόδρα. Μισές αλήθειες, άρα ολοκληρωμένα ψεύδη, και οσμές ιδεοληπτικού ιδρώτα. Όμως ο λίβελλος δεν είναι παίξε γέλασε. Συνιστά απαιτητικό λογοτεχνικό είδος και προϋποθέτει συγκεκριμένα στοιχεία και στιβαρή τεκμηρίωση. Αλλιώς εκθέτει. Και δη δεινώς…

Όμως εκείνη που εξέθεσε τους πικρόχολους των ημερών και τους φιλιππικούς εναντίον των Ελλήνων, είναι η ίδια η πραγματικότητα, όπως σχηματίστηκε ανάγλυφη σε πολλές χώρες της υφηλίου. Μια πραγματικότητα που αποκαλύπτει ότι τα αρνητικά που καταμαρτυρούν ορισμένοι αποκλειστικά στους Έλληνες και στην ελληνική κοινωνία, εντοπίζονται παντού!

Αυτό δεν προσφέρεται ως άλλοθι προς εφησυχασμό- πόσω μάλλον για αυτάρεσκα συμπεράσματα ότι «καλά είμαστε». Τις ανοησίες, την επιρρέπεια στις ευκολίες και τον κακοήθη συμπλεγματισμό εξοστρακίζει η πραγματικότητα.

Οπου πραγματικότητα είναι αυτό που συμβαίνει και εις την ξένην αυτές τις διαολεμένες μέρες του ιού κι όχι μονάχα στην Ελλάδα. Ενδεικτικώς, έτσι για την ιστορία:

. Αγγλία: Σήμερα (23.3.2020) το μετρό του Λονδίνου ήταν φίσκα, παρά την απαγόρευση και τα μέτρα.

. Ιταλία: «Ανυπάκουοι οι Ιταλοί- Απίστευτα περιστατικά παραβίασης των μέτρων» ( απαριθμούνται σε άρθρο του Δημήτρη Δεληολάνη στο SLpress).

. Γαλλία: Κάτοικοι της επαρχίας εξανέστησαν εναντίον των Παριζιάνων που πήγαν Σαββατοκύριακο στα εξοχικά τους.

. Γερμανία: Ανησύχησαν οι Αρχές της Βαυαρίας από τη ανυπακοή των πολιτών και πήραν αυστηρότερα μέτρα. Μεταξύ αυτών, η επιστράτευση εφέδρων.

. ΗΠΑ: Τίγκα οι παραλίες στο Μαϊάμι από λουόμενους που αψήφησαν τις προειδοποιήσεις και τα μέτρα. Εν τω μεταξύ, η Εθνοφυλακή περιπολεί εδώ και μέρες στο Μανχάταν.

. Αυστραλία: Τα ίδια κι εδώ. Μπάνια κι άγιος ο θεός. Πάντως, πάλι καλά που δεν έγραψε κάποιος ότι οι περισσότεροι από τους παραβάτες ήταν ελληνικής καταγωγής.

. Μεξικό: Συναυλία των Guns N΄ Roses ενώπιον 40.000 ανθρώπων.

…Αυτά ενδεικτικώς. Οσο για τα σούπερ μάρκετ, υστερία και μαλλιοτραβήγματα σχεδόν παντού στον κόσμο. Διότι, ανόητοι, υστερικοί, απείθαρχοι και φοβισμένοι υπάρχουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου.

Γι΄ αυτό, ας βάλουν το σπαθί στο θηκάρι οι ξιφήρεις της μονομέρειας. Θα είναι για πρώτη φορά χρήσιμοι…