VOICES

O Όργουελ κόλλησε κορωνοϊό και ζούμε στο «1984»

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 26 Μαρτίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 27 Μαρτίου 2020, 01:17
Facebook Twitter Whatsapp

Η απείθεια ή το να προπαθείς να πεις κάτι διαφορετικό απλώς για να το πεις, να το παίζεις αιρετικός αλλά να είσαι απόλυτα συμβιβασμένος όταν είναι να κονομήσεις ή να κάτσεις στην καρέκλα εξουσίας είναι μια γνωστή συνταγή.

«Υπάρχουν άνθρωποι ηλίθιοι από φανατισμό και άλλοι φανατικοί από ηλιθιότητα», το ξέραμε αλλά το επιβεβαιώνουμε καθημερινά με τις συμπεριφορές και τις απόψεις, ευτυχώς μιας μειοψηφίας, αλλά δυστυχώς σε συνθήκες μιας παγκόσμιας τραγικής και δραματικής κρίσης. Ωστόσο αυτή η μειοψηφία ξέρει να κάνει θόρυβο στα σοσιαλ ή στο δημόσιο διάλογο.

Η απείθεια ή το να προπαθείς να πεις κάτι διαφορετικό απλώς για να το πεις, να το παίζεις αιρετικός αλλά να είσαι απόλυτα συμβιβασμένος όταν είναι να κονομήσεις ή να κάτσεις στην καρέκλα εξουσίας είναι μια γνωστή συνταγή.

Στον καιρό του κορωνοϊού, όμως, τα περιθώρια αυτών των συμπεριφορών είναι ελάχιστα και η απομυθοποίηση σε σημείο γελοιοποίησης είναι ακαριαία.

Όλοι αυτοί στον δημόσιο διάλογο- και από πολιτικά πρόσωπα- που επιχειρούν πάνω σε μια πανδημία και τις καταστροφικές συνέπειες της, να δώσουν μια μάχη ιδεολογική φαντάζουν σαν τους καρναβαλιστές που στην αρχή της κρίσης αγνόησαν τις οδηγίες και βγήκαν στους δρόμους για το καρναβάλι σαν πιονιέροι μιας φανταστικής αντίστασης.

Είναι όλοι αυτοί που θεωρούν ότι οι κανόνες δεν τους αφορούν και τους ταυτίζουν με την πιο ακραία μορφή καταστολής. Είναι όλοι αυτοί που με την εφαρμογή του όποιου νόμου -ακόμα και του αντικαπνιστικού- σήκωναν τη σημαία της επανάστασης, έτοιμοι να καταγγείλουν χούντες και καταπάτηση δικαιωμάτων.

Είναι αυτή, η χυδαία εκδοχή, όπως λέει το χάσταγκ που κυκλοφόρησε τελευταία, «θα λογαριαστούμε μετά». Ή το, «όταν θα γυρίσω θα σας γα…».

Αλλά αυτοί έχουν οπαδούς και ομοϊδεάτες που πουλάνε φούμαρα και ανησυχούν δήθεν πως η πανδημία δεν είναι παρά η αφορμή για να εκπληρωθεί η προφητεία του μεγάλου αδελφού. Ναι δεν τα μάθατε; O Όργουελ κόλλησε κορωνοϊό και δεν ζούμε στο 2020 αλλά το 1984! Επίσης μην στέλνετε sms, γιατί συγκεντρώνουν στοιχεία οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και θα τα δώσουν στην παγκόσμια κυβέρνηση. Θέλουν τα δεδομένα μας! Μας φακελώνουν! Μας παρακολουθούν!

Αυτοί που κατηγορούν τους άλλους για διαχείριση του φόβου κάνουν ακριβώς το ίδιο, με τη διαφορά ότι η πανδημία είναι υπαρκτή απειλή.

Στην άλλη περίπτωση είναι μια καλή θεωρία συνωμοσίας για να προκαλέσουν  χαοτικό φόβο! Αλλά ανοίξαμε και ιδεολογικό θέμα που μοιάζει με... τρολιά για τον θρίαμβο του κρατισμού έναντι των αντικρατιστών.

Θα το ξαναγράψω, όλοι οι παραπάνω που θα ζητήσουν τον λογαριασμό, οι αντιστασιακοί και οι φαντασιόπληκτοι του 1984- αμφιβάλω αν οι περισσότεροι έχουν  διαβάσει το βιβλίο- είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αύριο θα διαμαρτυρηθούν επειδή δεν θα βρίσκουν κρεβάτι στο νοσοκομείο και θα καταγγείλουν την κυβέρνηση γιατί δεν πήρε αυστηρά μέτρα. Είναι οι ίδιοι που κατηγορούν τους επιχειρηματίες αλλά ανεξάρτητα από την κρίση και αν δουλεύουν οι επιχειρήσεις θα απαιτούν να μπει το μηνιάτικο στους λογαριασμούς τους.

Θα κλείσω όπως άρχισα, «yπάρχουν άνθρωποι ηλίθιοι από φανατισμό και άλλοι φανατικοί από ηλιθιότητα».