VOICES

«Κορωνοϊός Μετά»: Θα κριθούμε όλοι για όλα - Οι εκλογές έρχονται πιο κοντά

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 2 Απριλίου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 2 Απριλίου 2020, 23:31
Facebook Twitter Whatsapp

Η επόμενη μέρα θα μας βρει όλους να επαναπροσδιορίζουμε αξίες που είχανε υποχωρήσει. Θα βρει και την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε διαφορετική αφετηρία

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη Βουλή τη φράση της επόμενης μέρας, «Θα κριθούμε όλοι για όλα».

Είναι αλήθεια ότι η κανονικότητα της ζωής για πολλούς άλλαξε και για άλλους σταμάτησε. Δεν ζούμε την κρίση όλοι με τον ίδιο τρόπο, δεν μπορούμε όλοι να γεμίσουμε τα ντουλάπια μας με αγαθά αφού προηγουμένως έχουμε κάνει καταδρομική στα σούπερ μάρκετ, δεν διαθέτουμε όλοι μεγάλα σπίτια με μπαλκόνια για να έχουμε την άνεση του «μένουμε στο σπίτι», δεν έχουμε όλοι συνδρομή σε τηλεοπτική πλατφόρμα για να παρακολουθούμε σειρές ή ταινίες. Δεν έχουμε όλοι εξασφαλισμένη εργασία, ο φόβος υπάρχει για όλους άλλα κάποιοι δεν έχουν για να φοβηθούν μην τη χάσουν αλλά τρέμουν ότι μπορεί να μην τη βρουν την επόμενη μέρα. Και αν σήμερα συμφωνούμε οι περισσότεροι για την αξία της ζωής, δεν είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσουμε την επόμενη μέρα με τον λογαριασμό που θα κληθούμε να πληρώσουμε.

Ο φόβος για την υγεία τα σκεπάζει όλα, είναι επιτακτική και επιβεβλημένη ανάγκη να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού. Όλα αυτά, όμως, χωρίς υποχωρήσεις στις βασικές μας αρχές και αξίες αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και την κοινωνική συνοχή. Το πολιτικό σύστημα έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση και συναινετική διάθεση έστω και για τα προσχήματα.

Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της, αρκεί να μην παρασυρθεί σε υπερβολές στην  επικοινωνιακή διαχείριση κάτι που αρχίζει να φαίνεται από τις συχνές παρουσίες κυβερνητικών παραγόντων που υπερθεματίζουν και αρχίζουν να λένε δειλά-δειλά, «τι καλά που τα κάναμε». Είναι πολύ νωρίς για κεφαλαιοποίηση αυτής της κρίσης γιατί ακόμα δεν έχει κριθεί ο πόλεμος. Δεν έχουν ακόμα κριθεί οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στη υγεία του πληθυσμού αλλά και στο σύστημα υγείας.

Ναι, η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας υγειονομικής κρίσης αλλά μετά θα βρεθεί σε οικονομική.

Η πανδημία μας βρίσκει όλους ενωμένους, αλλά ο οικονομικός κορωνοϊός θα μας βρει σε διαφορετικά στρατόπεδα και στο εσωτερικό αλλά και παγκόσμια. Η υγειονομική κρίση έχει παγκόσμιες και πρωτοφανείς διαστάσεις και μπροστά στο ανθρώπινο δράμα χαμηλώνουν οι ανταγωνισμοί. 

Και αν τώρα όλοι υποστηρίζουν ότι το βασικό, είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι, την επόμενη μέρα το κόστος, αν δεν βρεθεί ευρωπαϊκή λύση, θα κληθεί ο καθένας μόνος του να το πληρώσει. Και τότε ο λογαριασμός θα είναι βαρύς και ασήκωτος. Το ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει δικαιοσύνη στη κατανομή του ή αν τα συνήθη υποζύγια θα τον πληρώσουν και πάλι.    

Η κρίση φέρνει στο προσκήνιο τον ανθρωπισμό αλλά και τις εθνικές πολιτικές που χρειάζονται σε αυτές τις συνθήκες. Πόσο, όμως, θα κρατήσει ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη, πολύ φοβάμαι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

Η επόμενη μέρα θα μας βρει όλους να επαναπροσδιορίζουμε αξίες που είχανε υποχωρήσει. Θα βρει και την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε διαφορετική αφετηρία. Το αποτέλεσμα της διαχείρισης θα πιστωθεί ή θα χρεωθεί- ανάλογα- με το αποτέλεσμα στην κυβέρνηση αλλά το κρίσιμο είναι σε τι κατάσταση θα βρει, μετά την κρίση, την οικονομία και την κοινωνία.  

Και αν στον επιχειρησιακό τομέα και στα μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως παίρνει άριστα, στα οικονομικά μέτρα δεν δείχνει να πατάει με την ίδια σιγουριά στην κοινωνία καθώς έχει δημιουργηθεί κλίμα ανησυχίας στον κόσμο της εργασίας αλλά και στις επιχειρήσεις. Της ξέφυγε, μάλιστα, η συζήτηση για περικοπές στις συντάξεις, και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Το κυβερνητικό αφήγημα θα δοκιμαστεί από την χρονική διάρκεια και την αποτελεσματικότητα των μέτρων αλλά και την κόπωση της κοινωνίας.

Πολλά επίσης θα κριθούν από τον βαθμό που η κυβέρνηση θα καταφέρει να διατηρήσει το προεκλογικό αφήγημα της ή αν κάτω από το βάρος των επιπτώσεων αναγκαστεί να προχωρήσει σε περιοριστικά και μέτρα λιτότητας. Στη δεύτερη περίπτωση θα αναγκαστεί να προσφύγει στη λαϊκή νομιμοποίηση θέτοντας το δίλημμα, ποιον εμπιστεύεστε να διαχειριστεί το κορωνο-μνημόνιο. Έτσι οι εκλογές έρχονται πιο κοντά καθώς η αναγκαστική αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής θα πυροδοτήσει έντονες αντιπαραθέσεις.

Στην πρώτη περίπτωση, που περάσει τον κάβο χωρίς κρίση χρέους και σκληρά μέτρα, τότε με φουσκωμένα τα πανιά θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ανάλογα με το πιο σενάριο θα επικρατήσει θα γνωρίζουμε και τις δυναμικές που θα αναπτύξουν τα κόμματα. Πάντως και στις δυο περιπτώσεις η πιθανότητα διενέργειας πρόωρων εκλογών θα είναι μια ελκυστική επιλογή για την κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ποντάρει στο κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκε τα τελευταία χρόνια και θα αναδείξει ότι η αγορά δεν μπορεί να ρυθμίζει τα πάντα.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «Θα κριθούμε όλοι για όλα, την επόμενη μέρα. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, θεσμοί, πρόσωπα και κυκλώματα».

Η ωριμότητα και η συναίνεση που έδειξε στην προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα απομόνωσε τους ακραίους του κόμματος του. Και δείχνει πλέον ξεκάθαρα ότι η μάχη που θέλει να κερδίσει είναι αυτή του κέντρου μακριά από κορώνες και πολώσεις. Μάλιστα είναι ξεκάθαρο ότι η τακτική του, είναι να ταυτίσει τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση με νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές προς οικονομικά ισχυρές ομάδες.

Στο μέτωπο της οικονομίας θα δοθεί η σκληρή μάχη και ήδη το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα ξεδιπλώνεται συγκρίνοντας άλλες χώρες που, όπως υποστηρίζει εφαρμόζουν εξαιρετικά γενναία πακέτα στα οποία ο συνδυασμός άμεσων δαπανών και εγγυήσεων φτάνει το 20% του ΑΕΠ. Με αυτόν τον τρόπο βάζει «άσκηση» στην κυβέρνηση αλλά ετοιμάζει και τη μάχη που θα δώσει την επόμενη μέρα, ώστε αφενός η ύφεση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, και αφετέρου βγαίνοντας από την κρίση να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη χωρίς μείωση εισοδημάτων. Αυτά θα είναι τα βασικά σημεία κριτικής προς την κυβέρνηση μαζί με τις προειδοποιήσεις για τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, της μετατροπής των εργασιακών τους σχέσεων σε μερικής απασχόλησης ή χαμηλότερων αποδοχών αλλά και η επιβίωση των περισσότερων επιχειρήσεων που πλήττονται και τη στήριξη θα έχουν.

Και επειδή στην κυβέρνηση εμπνέονται από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, στο τελευταίο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πόλεμο, ζήτησε υπευθυνότητα και υποσχέθηκε νίκη. Υπογράμμισε όμως και το κόστος. Θύμισε την ιστορική ομιλία του. Πάντως το 1945, παρά τον θρίαμβό στο πεδίο της μάχης, έχασε τις εκλογές.

Ιστορικό δίδαγμα: Η νίκη στον πόλεμο δεν εξασφαλίζει και νίκη στις εκλογές.