VOICES

Ποια πανδημία, η οικονομία…

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 1 Ιουνίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 1 Ιουνίου 2020, 07:23
Facebook Twitter Whatsapp

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν μεγάλη διαφορά για τη ΝΔ αλλά το εκλογικό στοίχημά της δεν είναι άλλο από την πορεία της οικονομίας, δηλαδή η τσέπη του πολίτη.

Η πορεία της οικονομίας στην επόμενη μέρα μετά την καραντίνα ανησυχεί, πλέον, τους πολίτες αλλά και φοβίζει πολύ περισσότερο και από τη διασποράς του κορωνοϊού την κυβέρνηση. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν μεγάλη διαφορά για τη ΝΔ αλλά το εκλογικό στοίχημά της δεν είναι άλλο από την πορεία της οικονομίας, δηλαδή η τσέπη του πολίτη. Αν και δημιουργήθηκε πολιτικό κεφάλαιο προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το κλίμα προβληματισμού στην κοινωνία, έπειτα από τέσσερις κρίσιμες εβδομάδες άρσης περιορισμών στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Είναι ξεκάθαρο ότι τις ημέρες της πανδημίας η κυβέρνηση δεν είχε αντίπαλο αλλά τώρα η ύφεση, τα εργασιακά και η απειλή «λουκέτων» σε επιχειρήσεις θα είναι τα βασικά θέματα αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις της εποχής του Κορωνοϊό θα ανήκουν σε λίγο στο παρελθόν, ήδη, στις τελευταίες η οικονομία αναδεικνύεται ως σημαντικότερο πρόβλημα για την Ελλάδα, με δεύτερο πλέον την πανδημία. Και μάλιστα σ΄ αυτήν της Metron Analysis η φωτογραφία της στιγμής δείχνει αντιστροφή ποσοστών ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την οικονομία σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησαν μια πολιτική υπεραξία από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το θετικό πρόσημο στην αξιολόγηση από τους πολίτες είναι λευκή επιταγή χωρίς ημερομηνία λήξης. Τώρα, όμως, η προτεραιότητα της κοινής γνώμης είναι η οικονομίας και η κυβέρνηση θα κριθεί από την ικανότητά της να αποτρέψει μια βαθιά ύφεση που θα οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος. Μπορεί ο φόβος της πανδημίας να έβαλε σε δεύτερη μοίρα αστοχίες και λάθη όπως η υπόθεση με τα vouchers και το αλαλούμ στο Υπουργείο Τουρισμού, η επιστροφή στην πολιτική βάζει τέλος και την κυβερνητική «ασυλία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ποντάρει στην επόμενη μέρα, στην οικονομία, αλλά και να εκμεταλλευτεί τον φόβο ανεξέλεγκτης ανεργίας και μιας κρίσης μεγαλύτερης από την προηγούμενη ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση. Στην πολιτική εξίσωση μπαίνουν και τα ελληνοτουρκικά που μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες συνθήκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατώντας να βρει βηματισμό μετά την εκλογική ήττα αλλά και μετά τις αστοχίες στελεχών του που επιτέθηκαν αναίτια στην διαχείριση της πανδημίας, βρίσκει χώρο στην οικονομία και ξαναφέρνει στο προσκήνιο την πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Η ανακοίνωση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» στρέφεται ξεκάθαρα στον μεσαίο χώρο που τιμώρησε τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες εμφανίσεις του επιχειρεί να ξορκίσει τις παθογένειες που κόστισαν στον ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία. Βάζει στο περιθώριο τις ακραίες φωνές, υιοθετώντας μετριοπαθή λόγο και συναινετική διάθεση στα εθνικά θέματα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε μια ανταγωνιστική πρόταση κόντρα στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Δίνει ρευστότητα και ζεστό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που την έχουν περισσότερο ανάγκη και δημιουργεί μια μεγαλύτερη περίμετρο ασφάλειας στον κόσμο της εργασίας. Επιδοτεί πραγματικά την εργασία και όχι τις αναστολές και την εκ περιτροπής εργασία που κάνει η κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα πέτυχε να δείξει τις αδυναμίες και τα κενά του κυβερνητικού πακέτου. Σαφώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες κι αυτό φάνηκε, ωστόσο πλέον υπάρχουν συγκρίσιμα προγράμματα. Μάλιστα συνήθως, η αντιπολίτευση έρχεται μετά την καταστροφή και αφού ασκήσει κριτική, παρουσιάζει ανέξοδα τη δική της πρόταση. Αυτή τη φορά έγινε κάτι διαφορετικό, πριν το ξέσπασμα της, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παίρνει το ρίσκο και παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα.

Αλλά με αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιάζει και το ρίσκο του πρωθυπουργού καθώς τα μετρήσιμα μεγέθη, σε ύφεση και ανεργία θα τα χρεωθεί ή σε διαφορετική περίπτωση-θετική- θα τα πιστωθεί. Επίσης, πλέον, θα αποδειχθεί στην πράξη αν έχει αποτελέσματα η θεωρία ότι αφού δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει η κρίση ας περιμένουμε και ότι είναι καλύτερο να μην εξαντληθούν τα δημοσιονομικά όπλα. Εδώ υπάρχει και το ρίσκο του Αλέξη Τσίπρα στο αν θα χρειαστεί μια ακόμη σκληρότερη μάχη – όπως ένα δεύτερο λοκντάουν μετά από το καλοκαίρι. Τότε θα πρέπει να βρει νέα διαθέσιμα για τη στήριξη της οικονομίας ώστε να μην βρεθεί εκτεθειμένος. Από την άλλη αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο και η οικονομική πορεία δεν έχει σχήμα V όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη αλλά μια βαθιά καμπύλη, ξύνοντας ακόμα μια φορά τον πάτο του βαρελιού, τότε η επιστροφή στην εξουσία για τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι θέμα χρόνου.

Το επόμενο διάστημα θα κριθεί αν τα εμπροσθοβαρή μέτρα που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η σωστή λύση στο πρόβλημα; Ή μήπως η κυβέρνηση που κρατάει εφεδρείες επειδή ο ιός θα επιστρέψει;Στη εξίσωση υπέρ της κυβέρνησης μπήκε και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. Ευρώ. Το φιλόδοξο σχέδιο μπορεί να μην έχει πάρει ακόμα «πράσινο φως», αλλά εκτιμάται αυτή τη στιγμή στην περιοχή των 32 δισεκ. για την Ελλάδα. Ωστόσο όλα θα κριθούν, από το πότε και το πως θα εκταμιευτούν αυτά τα χρήματα.

Πανδημία-Οικονομία σημειώσατε, προσεχώς 0-1…

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr