current views are: 10

3 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση16:25

Ποια είναι αυτή η Softomotive; Ποιος είναι αυτός ο Φωτάκης;

Ο Πιερρακάκης ξέρει. Και παράγει σημαντικό έργο.

Δημοσίευση 16:25’

Ο Πιερρακάκης ξέρει. Και παράγει σημαντικό έργο.

Ακούγοντας τον ρέκτη υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να μιλά για τον Προσωπικό  Αριθμό που θα αντικαταστήσει  το ΑΦΜ, και εν γένει για την ψηφιοποίηση, θυμήθηκα ένα γεγονός που είχε συμβεί πριν από λίγα χρόνια.

Γεγονός που αποκάλυπτε πόσο είχαν προχωρήσει τεχνολογικά κάποιες χώρες, μικρότερες και εξίσου φτωχές με μας, και πόσο πίσω είχε μείνει η χώρα μας.

Ήρθε, λοιπόν, στην Αθήνα ένας υπουργός της Εσθονίας, μαζί με την οικογένειά του. Του άρεσε η Ελλάδα και ήθελε να την γνωρίσει καλύτερα. Πήγε να νοικιάσει αυτοκίνητο, κι εκεί του ζήτησαν διαβατήριο, ταυτότητα, δίπλωμα κλπ. Βγάζει αυτός μια πλαστική ταυτότητα, κάτι σαν το δικό μας δίπλωμα, και τη δίνει. Μόνη αυτή.

Απόρησαν οι άνθρωποι του γραφείου και του ζήτησαν όλα τα στοιχεία. «Μα όλα είναι  εδώ, σ΄ αυτή την ταυτότητα», απάντησε εκείνος. Όντως, υπήρχαν τα πάντα: Δίπλωμα, στοιχεία ταυτότητος και διαβατηρίου, οικογενειακή κατάσταση, αριθμός φορολογικού μητρώου κλπ.

Εμείς τι έχουμε να θυμηθούμε από παρόμοια τεχνολογικά βήματα που εξοστρακίζουν την γραφειοκρατία και διευκολύνουν το καθεμέρα μας; 

Δυστυχώς, ελάχιστα. Τα ΚΕΠ του Μπένου, τον οποίον έδιωξε(!) ο Σημίτης από την κυβέρνηση, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση του Λοβέρδου και κάποιο  σοβαρό αλλά ανολοκλήρωτο έργο του Παππά, του Φωτάκη και του Κρέτσου, στο οποίο αναφέρθηκε εγκωμιαστικά ο σημερινός υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στόπ, εδώ. Αναφέραμε το όνομα του Φωτάκη, αλλά ποιος τον ξέρει και ποιος τον θυμάται; Κι όμως πρόκειται για λαμπρό επιστήμονα, από τους κορυφαίους φυσικούς της χώρας μας, που είχε χρηματίσει Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας επι ΣΥΡΙΖΑ

Φυσικά,  οι φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ  είχαν φροντίσει να μείνει στην αφάνεια το έργο του Κώστα Φωτάκη. Εργο σημαντικό:  Αύξηση των δημοσίων δαπανών για την έρευνα στο επίπεδο ρεκόρ του 1,13% του ΑΕΠ, δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΕΚ) στην Αθήνα, ενός ανεξάρτητου εθνικού οργανισμού για τη βασική έρευνα στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, και  δημιουργία φιλικών προς τη βιομηχανία ερευνητικών προγραμμάτων. 

Επιστροφή. Ο Πιερρακάκης ανήγγειλε προχθές ότι προχωρεί η υπόθεση του Προσωπικού Αριθμού, η μεταβίβαση ακινήτων ηλεκτρονικά, η περαιτέρω ενίσχυση των κινηματογραφικών παραγωγών, ξένων και εγχωρίων κλπ. Ταυτόχρονα, αποδόμησε τις ανοησίες που ακούγονται για το 5G και επιβεβαίωσε ότι γενικά  η χώρα προχωρεί με σταθερά βήματα στην αναγκαία  ψηφιοποίηση υπηρεσιών και Οργανισμών.

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο γεγονός, πρόσφατο αυτό,  έδειξε ότι κάποιοι στην Ελλάδα προσπαθούν και φτάνουν ψηλά ακόμη και σε τομείς ιδιαίτερα απαιτητικούς και ανταγωνιστικούς. Αναφέρομαι στην εξαγορά από την Microsoft μιας ελληνικής εταιρείας, της Softomotive, έναντι υψηλού τιμήματος. 

Η ελληνική  αυτή εταιρεία θεωρείται πρωτοπόρος παγκοσμίως στον τομέα της Ρομποτικής Αυτοματοποίησης Διεργασιών(PRA). Μην με ρωτήσετε περισσότερα. Δεν σκαμπάζω. Ξέρει, όμως, ο κολοσσός της Microsoft και γι΄αυτό έσπευσε να την εξαγοράσει.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρώτον, όπως προείπαμε, ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι που ψάχνονται, δουλεύουν μεθοδικά και αθόρυβα, πρωτοπορούν και ανταμείβονται χωρίς να χρειάζονται την βακτηρία του κράτους. Ανθρωποι που δεν συχνάζουν σε ιογόνες εστίες τηλεοπτικού κουτσομπολιού ούτε αναλώνονται σε μικροπολιτικές αντιμαχίες.

Και, δεύτερον, ότι ο προβολέας της Microsoft στη χώρα μας δίνει σήμα ότι «κάτι  γίνεται εκεί κάτω» . Κι όποιος δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό  για μια συκοφαντημένη χώρα-τι σημαίνει για την οικονομία και το πρόσωπό της στον παγκόσμιο χάρτη-, ας μείνει με τις απορίες και τα ερωτηματικά του.

Εμμονικά επιμένει η στήλη σέ θέματα που θα σφραγίσουν την εποχή μας (τεχνητή νοημοσύνη, νέες τεχνολογίες στην παραγωγή, ειδικά στην  γεωργική κ.α.). Θέματα που αναδιατάσσουν το παραγωγικό σκηνικό, εντείνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών και, φυσικά, θέτουν νέα προβλήματα εργασιακών σχέσεων κλπ.

Θα το κατανοήσει αυτή η χώρα μας ώστε να λάβει εγκαίρως τα μέτρα της (έρευνα, πανεπιστήμια, επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς) ή θα παρακολουθεί ασθμαίνουσα τις ιλιγγιώδεις εξελίξεις;