current views are: 7

2 Ιουλίου 2020
Δημοσίευση15:44

Αγιά Σοφιά: Με κομμένη την ανάσα το πανελλήνιο παρακολουθεί σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση την προπαγάνδα Ερντογάν

Ο Ερντογάν, γνωρίζει, τον παλιό Οθωμανικό τρόπο διαπραγμάτευσης αλλά και το εσωτερικό «πολιτικό παίγνιο». Θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος για την απήχηση της προπαγάνδας του όχι μόνο στο δικό του ακροατήριο αλλά και στο γεγονός ότι νυχθημερόν στην Ελλάδα ασχολούμαστε με την αφεντιά του.

Δημοσίευση 15:44’

Ο Ερντογάν, γνωρίζει, τον παλιό Οθωμανικό τρόπο διαπραγμάτευσης αλλά και το εσωτερικό «πολιτικό παίγνιο». Θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος για την απήχηση της προπαγάνδας του όχι μόνο στο δικό του ακροατήριο αλλά και στο γεγονός ότι νυχθημερόν στην Ελλάδα ασχολούμαστε με την αφεντιά του.

Και η αναπαραγωγή της «Ερντογανικής» προπαγάνδας καλά κρατεί, μόνο ρολόι αντίστροφης μέτρησης δεν βάλανε στις τηλεοράσεις για την περιβόητη απόφαση του «ανεξάρτητου» ανώτατου δικαστηρίου για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Λες και ο «σουλτάνος» την έχει ανάγκη, σόου έχει στήσει για το εσωτερικό και το διεθνές ακροατήριο και εμείς «τσάμπα» του προσφέρουμε τους προβολείς για να φωτίσουν τον ναρκισσισμό και το σύνδρομο του μεγαλείου που τον διακρίνει.    

Ο Ερντογάν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος για την απήχηση της προπαγάνδας του όχι μόνο στο δικό του ακροατήριο αλλά και στο γεγονός ότι νυχθημερόν στην Ελλάδα ασχολούμαστε με την αφεντιά του. Να ξεκαθαρίσουμε, με πόνο καρδιάς, ότι μια τέτοια απόφαση θα ενισχύσει τα επιχειρήματα μας, ότι ο Ερντογάν συμπεριφέρεται ως ακραίος Ισλαμιστής που παραβιάζει κάθε γράμμα και έννοια της Σύμβασης της UNESCO του 1972 για την Προστασία της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επίσης θα προκαλέσει αναταράξεις στις εύθραυστες δια-θρησκευτικές ισορροπίες. Θα δείξει το πραγματικό πρόσωπο ενός «πειρατή» που δεν υπολογίζει τίποτα, κουρελιάζει συμφωνίες, απειλεί και εκβιάζει, όχι την Ελλάδα αλλά συνολικά τη δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ποια η διαφορά του από τους φανατικούς ισλαμιστές Ταλιμπάν, που κατέστρεψαν όλα τα αρχαιολογικά μνημεία στο Αφγανιστάν αλλά και σε άλλες χώρες και περιοχές που πέρασαν.  

Ο Ερντογάν, γνωρίζει, τον παλιό Οθωμανικό τρόπο διαπραγμάτευσης αλλά και το εσωτερικό «πολιτικό παίγνιο», ο συγγραφέας και ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Τουρκίας Τζεμίλ Κιλίτς μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σχετικά με τους λόγους για μια τέτοια κίνηση αλλά και τον συμβολισμό της Αγιάς Σοφιάς σήμερα στον ισλαμικό κόσμο. Η SZ υπενθυμίζει ότι η Αγιά Σοφιά, σύμβολο του Βυζαντίου με ιστορία πάνω από 1.500 χρόνια, μετατράπηκε σε τζαμί μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, ενώ το 1934 επί Κεμάλ Ατατούρκ μετατράπηκε σε μουσείο. «Κανείς δεν χρειάζεται την Αγιά Σοφιά ως τζαμί. Υπάρχουν αρκετοί τόποι λατρείας στην Κωνσταντινούπολη» αναφέρει ο Τζεμίλ Κιλίτς συμπληρώνοντας: «Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να κερδίσει το χαμένο έδαφος μεταξύ των ψηφοφόρων. Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση. Με την Αγιά Σοφιά ο πρόεδρος θέλει να αποσπάσει την προσοχή από τα οικονομικά προβλήματα».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αγιά Σοφιά έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά διεθνές και θα πρέπει, με την ευκαιρία που μας δίνει ο Ερντογάν να καταγγελθεί στην παγκόσμια κοινότητα και μάλιστα με καμπάνια και συλλογή υπογραφών από προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας.

Στην Ελλάδα, όμως, έχουμε και την τάση να υποτιμούμε κάθε θετικό που συμβαίνει ενώ μεγεθύνουμε την κάθε δήλωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Προφανώς και δεν υπήρχε χώρος και χρόνος για τα όσα είπε η Μέρκελ κατά της Τουρκίας με αιχμή την κρίση στον Έβρο που μεθόδευσε η Τουρκία, διαμηνύοντας ότι «δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί πολιτική στην πλάτη των προσφύγων». Μιλώντας στην Μπούντεσταγκ, η καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της σύναψης συμφωνιών με τις γειτονικές χώρες, καθώς, είπε, είναι απαράδεκτο να θέτουν οι άνθρωποι τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Τονίζοντας ότι υπάρχουν «πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» για κριτική προς την Άγκυρα κι ότι «τώρα έχουμε και το επιβαρυντικό στοιχείο ότι η Τουρκία διεξάγει γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση». Σε άλλες περιπτώσεις από διφορούμενες δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων βγάζουμε πηχυαίους τίτλους για την ουδέτερη στάση που θα κρατήσει η Γερμανία. Μια μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία ή ΗΠΑ θεσμικά είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουμε ηχηρά μηνύματα προς τον Ερντογάν. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν κάποιοι στην Ελλάδα ότι οι διεθνείς σχέσεις είναι πολύπαραγοντικές και δεν έχουν μανιχαϊστικές λογικές τύπου «άσπρο – μαύρο» που είναι βολικές για εύκολες προσεγγίσεις.    

Αυτό που πρέπει να καταλάβει η δύση, είναι ότι ο Ερντογάν δεν επιτίθεται μόνο στην Ελλάδα. Επιδιώκει να αλλάξει την ιδεολογική ταυτότητα της Τουρκίας και την γεωπολιτική θέση που έδωσαν οι μεγάλες δυνάμεις και την ενέταξαν στους κόλπους της δυτικής συμμαχίας. Ο στόχος δεν είναι τα ελληνικά νησιά και η κυριαρχία της Ελλάδας αλλά η κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάνης με ότι σημαίνει για ολόκληρη την περιοχή αλλά και την Ευρώπη. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται στο βόρειο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη.

Η Δύση θα επιτρέψει την επιστροφή ενός ακραίου Ισλάμ και την επιβεβαίωση ενός νεοοθωμανικού αφηγήματος σε χώρα μέλος της συμμαχίας, που σε συνδυασμό με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα  προσβάλει την παγκόσμια χριστιανοσύνη; 


σχετικα αρθρα