current views are: 11

30 Ιουλίου 2020
Δημοσίευση04:29

Η θυσία των συνταξιούχων: Ξανά στο κρεβάτι του Προκρούστη

Η απόφαση να μην καταβληθούν τα αναδρομικά για επικουρικές και δώρα, κατά παράκαμψη του Συντάγματος και του Συμβουλίου της Επικρατείας, πλήττει πρωτίστως τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Δημοσίευση 04:29’

Η απόφαση να μην καταβληθούν τα αναδρομικά για επικουρικές και δώρα, κατά παράκαμψη του Συντάγματος και του Συμβουλίου της Επικρατείας, πλήττει πρωτίστως τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Μπορεί να δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια αλλά αυτή η δικαίωση μπήκε ξανά στο κρεβάτι του Προκρούστη. Οι συνταξιούχοι ήταν τα εύκολα θύματα της κρίσης και των μνημονίων, δέχτηκαν επιθέσεις σαν να ήταν οι… ζάμπλουτοι της χώρας και είδαν να μειώνονται οι συντάξεις τουλάχιστον κατά ένα τρίτο, έχασαν εφάπαξ και δώρα. Οι συνταξιούχοι είναι το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που εμποδίζει την ελληνική κοινωνία να καταρρεύσει κι αυτό διότι είναι αυτοί που τροφοδοτούν την υπόλοιπη οικογένεια.

Αυτοί οι ζάμπλουτοι, σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία, σχεδόν το 45% στην Ελλάδα (περίπου 2,5 εκατομμύρια) ζουν με εισόδημα κάτω των 665 ευρώ το μήνα – δηλαδή, κάτω από το όριο της φτώχειας όπως το έχει ορίσει η ΕΕ. Λοιδορήθηκαν γιατί  το ασφαλιστικό σύστημα ήταν στρεβλό και έβγαιναν νωρίς στη σύνταξη και έπαιρναν περισσότερα λεφτά από αυτά που τους αναλογούσαν, έδειχναν οι στατιστικές και αναλογιστικές μελέτες.

Υπάρχουν ψέματα τριών ειδών: Ψέματα, καταραμένα ψέματα και η στατιστική. Οι προβλέψεις αυτές δεν ήταν για όλους… αλλά δεν είναι ώρα να κάνουμε ιστορική αναδρομή της «διαχείρισης»» των αποθεματικών των ταμείων, οι κυβερνήσεις άλλαζαν, η αφαίμαξη όμως συνεχιζόταν και πάντα ίδιοι ήταν οι χαμένοι και ίδιοι οι κερδισμένοι. Οι μόνιμα χαμένοι ήταν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το 2010 το δηλωθέν εισόδημα ανερχόταν στα 27 δισ. ευρώ ή, διαφορετικά, κάθε συνταξιούχος δήλωνε κατά μέσο όρο 16.228 ευρώ. Σήμερα το μέσο δηλωθέν εισόδημα ανέρχεται σε 11.175 ευρώ, μειωμένο κατά 31,13%. Πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης με άγριες περικοπές αλλά είναι γνωστό ότι σε ένα κράτος δικαίου οι αποφάσεις των Δικαστηρίων, υπόκεινται μεν σε κριτική, γίνονται όμως σεβαστές από την εκτελεστική εξουσία. Κατανοώ τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά γιατί η υλοποίηση των αποφάσεων δεν γίνεται με τρόπο συμβατό και λογικό; Οι συνταξιούχοι είχαν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των περικοπών και δικαιώθηκαν.

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επανέλαβε ότι οι περικοπές που έγιναν το 2012 από τον κ. Βρούτση – ο οποίος με τις προτάσεις που κάνει οδηγεί χιλιάδες συνταξιούχων εναντίον της κυβέρνησης- στις συντάξεις είναι αντισυνταγματικές. Οι περικοπές αυτές αφορούσαν κύριες συντάξεις, επικουρικές συντάξεις και δώρα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε επίσης ότι η αντισυνταγματικότητα αυτή θεραπεύτηκε από τον ασφαλιστικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που ισχύει από τον Μάιο του 2016.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι οφείλονται αναδρομικά στους συνταξιούχους για 11 μήνες, από το καλοκαίρι του 2015 έως τον Μάιο του 2016. Τα αναδρομικά αφορούν, σαφέστατα, τόσο τις κύριες, όσο και τις επικουρικές και τα δώρα. Το συνολικό ποσό που θα έπρεπε να καταβληθεί στους συνταξιούχους ανέρχεται στα 3,9 δισ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει στους συνταξιούχους, όχι όλα όσα δικαιούνται αλλά μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων. Κούρεψε δηλαδή κατά πάνω από 60% τα οφειλόμενα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Η απόφαση να μην καταβληθούν τα αναδρομικά για επικουρικές και δώρα, κατά παράκαμψη του Συντάγματος και του Συμβουλίου της Επικρατείας, πλήττει πρωτίστως τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον, η τροπολογία προβλέπει ότι οι αξιώσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά στις επικουρικές και τα δώρα καταργούνται δια νόμου. Δηλαδή, η κυβέρνηση  που μέχρι χθες οι υπουργοί της μιλούσαν για συνολική και δίκαιη λύση χωρίς δικαστικά  έξοδα, με την τροπολογία, «σπρώχνει» τους συνταξιούχους να καταθέσουν αγωγές εντός εξαμήνου και μέχρι την καταβολή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων.  

Σ΄ αυτήν τη χώρα, λοιπόν, υπάρχουν οι συνταξιούχοι και οι άλλοι, γιατί οι πρώτοι δεν έχουν δικαιώματα, που οφείλει να υπερασπίζεται το κράτος δικαίου…

Κύριε Βρούτση, επειδή σας άκουσα να λέτε: Αποκαθιστούμε μία μεγάλη αδικία κατά των συνταξιούχων της χώρας, μάλλον δεν έχετε καταλάβει τι έχετε κάνει στους συνταξιούχους αλλά και στην κυβέρνηση…

Κύριε πρωθυπουργέ, είναι κατάφωρη αδικία για τους πατεράδες μας, τις μανάδες μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας και πρέπει να διορθωθεί… Κάποιοι σας έπεισαν ότι είναι ο σωστός τρόπος αλλά δεν είναι, στείλτε τους στο σπίτι τους και δώστε τη δίκαιη λύση που αρμόζει σ’ αυτούς τους ανθρώπους.  


σχετικα αρθρα