current views are: 14

30 Ιουλίου 2020
Δημοσίευση11:00

Στην εκκλησιά με μάσκα ή να τ’ αφήσω λάσκα;

Στην Τεχεράνη της Μεσογείου, η μάσκα είναι υποχρεωτική παντού εκτός από τους ιερούς ναούς…

Δημοσίευση 11:00’

Στην Τεχεράνη της Μεσογείου, η μάσκα είναι υποχρεωτική παντού εκτός από τους ιερούς ναούς…

Αυτό το γράφω κάθε δεκαπέντε μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην τουίτα δηλαδή και στο φέηζμπο, στο ισταγκρα δεν γράφω τίποτα γιατί είναι μόνο για βυζιά:

Ως την ώρα που ένας, έστω ένας υπουργός της κυβέρνησης
(και με υφυπουργό συμβιβάζομαι)
θα βγει και θα πει ότι η Θεία Κοινωνία πρέπει
να πάρει δρόμο αυτές τις κρίσιμες μέρες,
το πολίτευμα της χώρας θα είναι ΘΕΟΚΡΑΤΙΑ…

Έτσι ακριβώς είναι παιδιά, μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Από τον Απρίλιο ξεκίνησα να το γράφω, όταν μαδάγαμε τις τρίχες στα ευαίσθητα σημεία του σώματός μας λόγω καραντίνας και φτάσαμε Ιούλιο και τίποτα δεν άλλαξε. Δεν πα’ να λέει εκείνο το κορόιδο ο Μόσιαλος ότι πρέπει, για λίγο έστω, να μπει στο χρονοντούλαπο η Θεία Κοινωνία. Κανένας δεν τον ακούει κι ας έχει ορισθεί εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς που τρέχουν τα πρότζεκτ για τον κορωνοϊό. Όλα μπορείς να τα θίξεις στην Ελλαδάρα, όλα μπορείς να τα πλήξεις, ακόμη και τον νούμερο ένα διαφημιστή της χώρας στο εξωτερικό, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, μπορείς να τον πεις «μαϊμού» και «σκυλάραπα». Την Εκκλησία όμως δεν μπορείς να τη ακουμπήσεις…

Και φυσικά δεν είναι μόνο η θεία Κοινωνία απόδειξη της ασυλίας που απολαμβάνει το Ιερατείο. Ακόμη περισσότερο είναι οι μάσκες που βγήκε εκείνο το καλόπαιδο ο Χαρδαλιάς και μας υποχρέωσε να τις φοράμε και στην τουαλέτα ακόμη. Αλλά όχι στους ιερούς ναούς!

Εκεί αποφασίζουν οι παπάδες και όπως διαβάζω στην Εφημερίδα των Συντακτών η Εκκλησία της Ελλάδος έκανε μια σύσταση να εισέρχονται οι πιστοί στους ναούς φορώντας μάσκα, να κάνουν χρήση αντισηπτικών και να κρατούν τις απαιτούμενες αποστάσεις. «Κύκλοι της Ιεράς Συνόδου», το δήλωσαν αυτό, ούτε καν επίσημη ανακοίνωση δεν βγήκε, έτσι για το ονόρε, έτσι για τη μαγκιά, έτσι για να έχει να λέει ο Πέτσας. Ούτε κουβέντα, ούτε λέξη, ούτε καν μια ψαλμωδία. Τίποτε, ζερό, τσεβά που λέμε κι εμείς οι βλάχοι. Ιν γιορ φέης που λέει κι ο Γιάνναρος όταν καρφώνει στα μούτρα των αντιπάλων του!

Αυτή είναι παλικάρια μου η Τεχεράνη του 2020, όπου κάνουν κουμάντο οι μουλάδες και υποφέρει ο πολιτισμένος κόσμος. Όπου δεν τολμάς να πας κόντρα στο παπαδαριό, γιατί μπορεί να σε αφορίσουν κιόλας, όπως αφόρισε κόσμο και κοσμάκη ο μερακλής ο Αμβρόσιος. Όπου ανοίγεις το στόμα σου να μιλήσεις και το κλείνεις άνευ χρονοτριβής, γιατί σκέπτεσαι ότι καλές οι Δέκα Εντολές του Μωυσέως, αλλά η ενδεκάτη εντολή, το «ου μπλέξεις», είναι ακόμη καλύτερη. Αυτή είναι η Τεχεράνη της Μεσογείου, όπου άμα μπεις στο σούπερ μάρκετ, στο κομμωτήριο, στο φούρνο άνευ μάσκας και σε ρουφιανέψουνε θα φας πρόστιμο 150 ευρώπουλα να τσούξει η πορτοφόλα. Άμα, πάλι, μπεις στην εκκλησία χωρίς μάσκα, ενδέχεται να εισπράξεις χειροκρότημα γιατί είσαι αντιστασιακός και πολεμάς τις δυνάμεις του σκότους…

Αναρωτιέμαι μόνο, ο γίγαντας ο Τσιόδρας που φοράει μάσκα σε όλες τις συσκέψεις και τις διαβουλεύσεις, όταν πάει εκκλησία να ψάλλει τι κάνει ακριβώς; Και ποιες συμβουλές δίνει στους διπλανούς του και στις διπλανές του; Τους ζητάει να προσέχουν ή μήπως κλείνει αυτιά και μάτια και ζητάει την επιφοίτηση της Θείας Χάριτος; Μπας και ξεμπλέξει από το δύσκολο έργο του μια ώρα αρχύτερα, δίχως να του κοπούν τα φτερά και να του πέσει η μούρη!

 


σχετικα αρθρα