current views are: 11

11 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση10:37

Πολεμικά «παιχνίδια»: Βυθίσατε το «Oruc Reis»;

Η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Αλλά δεν χρειάζεται να πέσει στην «παγίδα» που στήνει η Άγκυρα, μετά την απαράδεκτη κίνηση του ερευνητικού σκάφους και το bullying κατά της Ελλάδας με μοναδικό στόχο την εσκεμμένη πρόκληση θερμού επεισοδίου.

Δημοσίευση 10:37’

Η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Αλλά δεν χρειάζεται να πέσει στην «παγίδα» που στήνει η Άγκυρα, μετά την απαράδεκτη κίνηση του ερευνητικού σκάφους και το bullying κατά της Ελλάδας με μοναδικό στόχο την εσκεμμένη πρόκληση θερμού επεισοδίου.

Ο τούρκος πρόεδρος ενοχλήθηκε αλλά και αιφνιδιάστηκε από τη συμφωνία της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου έστειλε στα ανοικτά του Καστελόριζου το ερευνητικό «Oruc Reis» με συνοδεία πολεμικών πλοίων. Επίσης αποφάσισε να μην ξεκινήσουν, τώρα, οι συνομιλίες με την Αθήνα υπό το πρόσχημα ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε σε δύσκολη θέση καθώς πλέον η Ελλάδα αποκτά και νομικά ερείσματα στην περιοχή, με μια συμφωνία σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Δίκαιο της Θάλασσας, με πλήρη σεβασμό στα δίκαια των γειτονικών χωρών και που αποκαλύπτει την παράνομη συμφωνία της Αγκύρας με την Τρίπολη που προκαλεί τη διεθνή νομιμότητα.

Είναι ξεκάθαρο ότι με τα «παιχνίδια πολέμου» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν επιχειρεί με ένα μάλλον ξεπερασμένο και προκλητικό τρόπο να επαναφέρει τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα υπό την απειλή των όπλων στη λογική και με αφετηρία του Μνημονίου Συναντίληψης με την Τρίπολη.

Ότι και να κάνει η Άγκυρα, η Αθήνα έχει στη φαρέτρα της το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και πλέον την ισχυρή συμφωνία με την Αίγυπτο.

Σαφώς και η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Αλλά δεν χρειάζεται να πέσει στην «παγίδα» που στήνει η Άγκυρα, μετά την απαράδεκτη κίνηση του ερευνητικού σκάφους και το bullying κατά της Ελλάδας με μοναδικό στόχο την εσκεμμένη πρόκληση θερμού επεισοδίου.

Άλλωστε ο ίδιος ο Ερντογάν με τις δηλώσεις του έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του, που δεν είναι άλλες από το να εξωθήσει την Ελλάδα «στο πεδίο», όπως αρέσκεται να λέει. Ο Τούρκος Πρόεδρος μέχρι αυτή την ώρα που γράφω το σχόλιο έχει αποθρασυνθεί από την «χαλαρή» αντιμετώπιση των εξωτερικών «ισχυρών παικτών», όπως την ιδιότυπη αντιμετώπισή του από τον Λευκό Οίκο, τα γερμανικά συμφέροντα στην Τουρκία και το «σφυρίζουμε αδιάφορα» της Ατλαντικής Συμμαχίας. Και μάλιστα με νέες απειλές από τον Τσαβούσογλου που κλιμακώνει την ένταση ακόμα περισσότερο προαναγγέλλοντας νέες έρευνες κοντά στην Κάρπαθο στο τέλος Αυγούστου

Η Ελλάδα βρίσκεται σε αμυντική ετοιμότητα και θα πρέπει να καταγραφεί στα θετικά και η συσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων, με υπεύθυνη στάση η αξιωματική αντιπολίτευση αυτές τις κρίσιμες ώρες υπενθυμίζει την ανάγκη να διατηρείται η εθνική συνεννόηση. Παράλληλα η χώρα εκπέμπει στη διεθνή κοινή γνώμη την εικόνα του παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης που προτάσσει την ανάγκη του διαλόγου και της επικράτησης του δικαίου. Η Αθήνα έχει κάθε λόγο να είναι προσηλωμένη στον στόχο αυτόν άλλα και να ξεκαθαρίζει τις «κόκκινες γραμμές».

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σταλεί λάθος μήνυμα στον Ερντογάν γιατί αυτό θα αποθρασύνει τον Ερντογάν ακόμα περισσότερο και θα τραβήξει το σχοινί μέχρι τέλους. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή την στιγμή το «Oruc Reis» κινείται στο όριο, σε σημείο που δεν αφορά οριοθετημένη ελληνική υφαλοκρηπίδα, γεγονός που δεν επιτρέπει στην Ελλάδα τημ δυνατότητα δυναμικής-στρατιωτικής παρέμβασης, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μια κατάφωρα παράνομη ενέργεια. Η παγίδα που έχει στήσει ο Ερντογαν είναι να προκαλεί «τόσο», ώστε η Ελλάδα να κάνει πρώτη το λάθος και να αντιδράσει στρατιωτικά.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει αποκλιμάκωση καθώς θα υπάρξουν ισχυρές πιέσεις απέναντι στον Ερντογάν για να σταματήσει τη διαδικασία των σεισμικών ερευνών. Από την άλλη μην ξεχνάμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έπρεπε να δώσει στο εσωτερικό μια απάντηση λίγες ημέρες μετά την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ότι παραμένει «ηγεμόνας» στην περιοχή.

Παράλληλα, όμως, υπάρχει και το χειρότερο σενάριο να το τραβήξει μέχρι τέλους.

Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια τακτική «φθοράς και νεύρων» που μπορεί να συνεχιστεί για αρκετό καιρό, δηλαδή να βρίσκεται το πλοίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για μεγάλο διάστημα που προφανώς θα μπορεί να κάνει αβλαβή διέλευση σε διεθνή χωρικά ύδατα και να υποστηρίζει ότι κάνει έρευνες.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το «Oruc Reis» κινείται στο όριο. Αν δεν διεξάγει έρευνα με τα καλώδια, τότε κάνει μια αβλαβή διέλευση. Αν ένα πλοίο έχει απλώσει καλώδια αλλά δεν διεξάγει έρευνα, δεν σου δίνει τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσεις με στρατιωτικό τρόπο.

Αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για απάντηση στα «πολεμικά παιχνίδια» που θα παίξει ο Ερντογάν. Το ερώτημα θα τεθεί ευθέως, «βυθίσατε το Oruc Reis»;

Και η απάντηση δεν θα έχει δρόμο επιστροφής γιατί θα είναι μονόδρομος και η αποτρεπτική ισχύς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων πρέπει ενίοτε και να αποδεικνύεται με τρόπο που δεν θα επιτρέπει αμφιβολίες για τις προθέσεις και την αποφασιστικότητα της Αθήνας.

Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας το είπε ξεκάθαρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, «Ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν είναι γνωστός στις Ένοπλες Δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018, όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά».


σχετικα αρθρα