current views are: 11

27 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση17:34

Navtex πάρτε… δραμαμίνη

Η απάντηση στις Τουρκικές NAVTEX είναι η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα αποτροπής και αν ζαλίζεστε λίγη… δραμαμίνη.

Δημοσίευση 17:34’

Η απάντηση στις Τουρκικές NAVTEX είναι η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα αποτροπής και αν ζαλίζεστε λίγη… δραμαμίνη.

Η ναυτία αποτελεί τόσο δυσάρεστο συναίσθημα για τα άτομα που την υφίστανται ώστε αρκεί, πολλές φορές και η αναγγελία κάποιου ταξιδιού για να αρχίσει το άτομο να εκδηλώνει το πρόβλημα πολλές ώρες πριν ακόμη μπει στο καράβι ή το αεροπλάνο. Η πρώτη σκέψη στην αντιμετώπιση της ναυτίας είναι η χρήση φαρμακευτικών ουσιών, τα πλέον γνωστά σε όλους φάρμακα είναι τα αντισταμινικά και ειδικότερα η δραμαμίνη.

Με τόσες Navtex, σαν ναυτία ακούγεται, και τις αναγγελίες πολέμου που ακούμε το τελευταίο διάστημα έχουμε αρχίσει να παθαίνουμε ναυτία… Και όχι μόνο από τις τουρκικές προκλήσεις γιατί άλλωστε το αίσθημα της ναυτίας προκαλείται από τα αντιφατικά μηνύματα που λαμβάνει ο εγκέφαλος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση από τα μηνύματα των συμμάχων που είναι, «ναι μεν, αλλά…να κάνετε διάλογο με την Τουρκία». Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν; Γιατί αν πάρουμε στα σοβαρά αυτές τις δηλώσεις θα πρέπει να καταναλώσουμε κούτες με δραμαμίνες. Δηλαδή μας λένε να συνομιλήσουμε με έναν άνθρωπο που κάθε εβδομάδα μας πετάει στη θάλασσα, αμφισβητεί τη συμφωνία της Λωζάνης και δεν αποδέχεται την κυριαρχία μας στα δικά μας νησιά! Να μην πω για τον χαρακτηρισμό, «ψευτοτραμπούκους» που μας απέδωσε και το ότι μας καλεί να φύγουμε από τη μέση. Με αυτόν τον κύριο δεν έχουμε τίποτα να πούμε. Και τι να κάνουμε; Να ετοιμαστούμε για το χειρότερο, αλλά…

Δεν θα πρέπει, όμως, να πέσουμε στην παγίδα των απειλών και των επιθέσεων, στην πολιτική δεν έχει σημασία τι λες αλλά τι κάνεις και τι κόστος έχουν οι πράξεις. Η ελληνική διπλωματία λειτουργεί όσο κι αν o «Σουλτάνος» χτυπά τα τύμπανα του πολέμου, όσες Navtex και να εκδώσει που μας προκαλούν… ναυτία. Η Ελλάδα δεν πρέπει να πέσει σε αυτή την παγίδα, αν ο Ερντογάν ήθελε πόλεμο είχε την ευκαιρία του με το περιστατικό επακούμβησης της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» με το σκάφος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Kemal Reis». Αλλά «ποίησε την νήσσαν» και μετά εξαπέλυσε νέες απειλές.

Δεν ξέρω τι θα πράξει αύριο καθώς με «σπασμένα τα φρένα» προκαλεί τους πάντες, εξαιτίας κυρίως της ανοχής ΕΕ και ΗΠΑ. Αλλά πρέπει να τον αγνοήσουμε στην λεκτική αντιπαράθεση που επιδιώκει να προκαλέσει. Να συνεχίσουμε στο διπλωματικό πεδίο τις σωστές κινήσεις, την ενίσχυση των σχέσεων μας με τις χώρες της περιοχής. Παράλληλα με τις ασκήσεις που πραγματοποιούμε μαζί με τους συμμάχους μας, δείχνοντας έτσι την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση. Ο Ερντογάν, σαν γέρικο σκυλί, γαβγίζει δαιμονισμένα μαζί με τους Υπουργούς του και με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι προωθεί ορισμένα συμφέροντα της χώρας του.

Το παιχνίδι που επιχειρεί ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο με τις προκλητικές ενέργειες του ξεπερνούν το μπόι του. Η Ελλάδα τον πιέζει διπλωματικά, διατηρώντας την ψυχραιμία της και επιμένοντας στην ανάγκη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση των διαφορών μας, εκθέτοντας την τουρκική προκλητικότητα στο διεθνές ακροατήριο. Με ένταση πρέπει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και σε όλους τους συμμάχους μας να δείχνουμε τον Ερντογάν. Εκείνος προκαλεί, παραβιάζει, κουρελιάζει το διεθνές δίκαιο και αδιαφορεί για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Ο «μουτζούρης» είναι στα χέρια του και θα φέρει ακέραια την ευθύνη για τυχόν θερμό επεισόδιο που θα οδηγήσει σε πολεμική ανάφλεξη την περιοχή. Οι τελευταίες, χωρίς όρια, δηλώσεις και οι πολεμικές ιαχές των Τούρκων «φερετζέδων» του Ερντογάν δείχνουν τον εκνευρισμό τους, καθώς παρά το γεγονός ότι επί 20 μέρες έχουν βγάλει τον μισό στόλο τους στη Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Τουναντίον, η Ελλάδα, φαίνεται να έχει ξυπνήσει από τον διπλωματικό λήθαργο πολλών δεκαετιών και κινείται επιθετικά με τις συμφωνίες με Ιταλία- Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο που διασφαλίζουν και κατοχυρώνουν περαιτέρω τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και θέτουν για πρώτη φόρα νομικά ζητήματα στις αυθαίρετες διεκδικήσεις των γειτόνων. Παράλληλα ανατρέπουν και ακυρώνουν τους παράνομους σχεδιασμούς της Τουρκίας και ενισχύουν τη νομιμότητα και την περιφερειακή συνεργασία έναντι της επιθετικότητας και της αυθαιρεσίας.

Η απάντηση στις Τουρκικές NAVTEX είναι η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα αποτροπής και αν ζαλίζεστε λίγη… δραμαμίνη.