VOICES

Ο κορωνοϊός απειλεί με «έμφραγμα» την κυβέρνηση

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2020, 14:45
Facebook Twitter Whatsapp

Η έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας - με επίκεντρο την Αττική - πέραν των αντοχών του συστήματος υγείας δοκιμάζει και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Το νέο κύμα κρουσμάτων της πανδημίας οδηγεί σε οριακές καταστάσεις το σύστημα υγείας αλλά δοκιμάζει και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις και ήδη διαφαίνεται κόπωση σε αρκετούς τομείς αλλά και υπουργούς που δίνουν λαβή για κριτική για το αν η κυβέρνηση χειρίζεται σωστά τα προβλήματα που ανακύπτουν. 

Το εφιαλτικό σενάριο της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων στις εβδομάδες που ακολουθούν θα δοκιμάσουν τις αντοχές του κράτους αλλά και την εμπιστοσύνη των πολίτων στην κυβέρνηση. Θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις και δεν είναι μόνο το ΕΣΥ που θα δοκιμαστεί και η απειλή της ύφεσης στην οικονομία, αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κρίσιμος παράγοντας στη διαχείριση των κρίσεων είναι η εμπιστοσύνη των πολίτων στις κυβερνητικές αποφάσεις. Κι αν στο πρώτο κύμα αυτό επιτευχθεί με τεράστια ποσοστά θετικής αξιολόγησης για τον Πρωθυπουργό, το φθινόπωρο η εικόνα δείχνει μια τάση αμφισβήτησης. Αυτό συμβαίνει γιατί πέρασε στην κοινωνία η εικόνα της χαλάρωσης με το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας.

Το ισχυρό χτύπημα ήρθε με το άνοιγμα των σχολείων, τα ευτράπελα των μασκών αλλά κυρίως το γεγονός ότι οι αρμόδιοι δεν έδειξαν ότι προσπάθησαν να βρουν λύσεις στον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα, παραβιάζοντας τον κανόνα των αποστάσεων που τόσο βάρος είχε δοθεί από τους επιστήμονες στην πρώτη φάση. Στη συνέχεια φάνηκε μια διστακτικότητα για εφαρμογή έκτακτών μέτρων, ενώ κάποια που ελήφθησαν στο τέλος του καλοκαιριού δεν δικαιολογήθηκαν επαρκώς στους πολίτες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη μια μέρα διέψευδε νέα μέτρα, για μάσκες και τα τοπικού χαρακτήρα, την άλλη ανακοινωνόταν. Η κυβέρνηση αποκλείει lock down, αρκετοί επιστήμονες το θεωρούν αναγκαία λύση.

Ο ίδιος υπουργός που αδειάζει άλλον υπουργό για τη θεία κοινωνία χωρίς να τηρήσει τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και ζητεί αυστηρή τήρηση των μέτρων τα παραβιάζει, την επόμενη μέρα, επειδή θέλει να δείξει τον σεβασμό του στο …ράσο. Σχετικά με την πορεία της πανδημίας θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι «Γαλατικό χωριό», η εικόνα και στον υπόλοιπο κόσμο είναι δραματική και οι προβλέψεις του ΠΟΥ εφιαλτικές. Δεν μπορείς, όμως, να ζητάς αυτοπροστασία και ατομική ευθύνη την ώρα που δεν το πράττουν οι υπουργοί της κυβέρνησης.

Δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις «ψεκασμένους» όσους διαφωνούν με τα μέτρα ή ζητάνε περισσότερα προληπτικά και όχι κατασταλτικά. Για παράδειγμα ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των περιπτέρων ώστε να μην γίνεται τροφοδοσία αλκοόλ σε όσους συνωστίζονται στις πλατείες μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει, ενώ την ίδια ώρα στα ΜΜΜ η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Να το ξεκαθαρίσω ότι είμαι κατά των καταλήψεων γιατί δεν οδηγούν πουθενά αλλά αντίθετα δίνουν τη δυνατότητα σε επικοινωνιακούς μηχανισμούς να υπονομεύσουν τους αγώνες του μαθητικού κόσμου για τα δίκαια αιτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση της Παιδείας. Δεν μπορείς, όμως, να στοχοποιείς όλους τους μαθητές για μεμονωμένα περιστατικά καταστροφών ή δηλώσεις μειοψηφούντων σχετικά με την ύπαρξη του κορωνοϊού ή τη χρήση μάσκας. Γιατί πολύ απλά η κατάσταση των σχολείων, ο αριθμός των εκπαιδευτικών και των αιθουσών που «συνωστίζονται» οι μαθητές είναι η πραγματική εικόνα. Δεν λέω ότι θα μπορούσαν σε ένα τρίμηνο να φυτρώσουν αίθουσες αλλά δεν είδα και καμία προσπάθεια να βρεθούν περισσότερες. Και όταν κάποιοι λέγανε για κυλιόμενο ωράριο, η Υπουργός Παιδείας το απέρριπτε μετά βδελυγμίας, τώρα μαθαίνω ότι επανεξετάζεται.          

Για να υπάρξει αυτοπειθαρχία στους πολίτες πρέπει η κυβέρνηση και οι επιστήμονες να βρίσκονται σε ενιαία γραμμή και τα μέτρα που ανακοινώνεται να εξηγούνται και να δικαιολογούνται ως προς την απόφαση και την αποτελεσματικότητα τους. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται δίνει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να επιτεθεί στην κυβέρνηση για ολιγωρία. Και αν στο πρώτο κύμα, μετά την αρχική χλιαρή αμφισβήτηση στη συνέχεια η κυβέρνηση κατόρθωσε να επιβληθεί και να μην επιτρέψει στα κόμματα να ασκήσουν κριτική, σήμερα το τοπίο είναι διαφορετικό με σφοδρή επίθεση για αντιφάσεις και χαλαρότητα στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.   

Η κυβέρνηση, όμως έχει να αντιμετώπιση μια διαφορετική κατάσταση στην καθημερινότητα του σχεδιασμού της αντιμετώπισης του Covid-19 κι αυτή δεν είναι άλλη από τους επιστήμονες που βρίσκουν καθημερινά στασίδι στα τηλεοπτικά «πρωϊνάδικα» προαναγγέλλοντας μέτρα ή θέλοντας να επιβάλουν ή να προκαταλάβουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Στην πρώτη φάση ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε καταφέρει να είναι η μοναδική επιστημονική φωνή που εξέφραζε την επιτροπή αλλά και συντονιζόταν άμεσα και με τις κυβερνητικές αποφάσεις αλλά το σημαντικότερο τον άκουγε με ευλαβική προσοχή όλη η Ελλάδα. Πλέον, διαφαίνεται ουσιώδης διαφοροποίηση και απόσταση ανάμεσα στα μέτρα που εισηγείται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και σε εκείνα που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός μπορεί να ζητάει από τους πολίτες αυτοπροστασία και ατομική ευθύνη και καλά κάνει αλλά θα πρέπει να κάνει το ίδιο και να στείλει μήνυμα στους Υπουργούς του, για ολιγωρίες και λάθος χειρισμούς. Διαφορετικά έχει και το χαρτί του ανασχηματισμού…